Крайно предприятие майка, чиито консолидирани приходи надвишават 1 500 000

...
Крайно предприятие майка, чиито консолидирани приходи надвишават 1 500 000
Коментари Харесай

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за счетоводството

Крайно дружество майка, чиито консолидирани доходи надвишават 1 500 000 000 лева за всеки от последните два отчетни интервала, изготвя и разгласява декларация с информация за подоходния/корпоративния налог за втория регистриран интервал. Това плануват промени в Закона за счетоводството, признати от Народното събрание на второ четене. 

Самостоятелно дружество, чиито доходи въз основата на самостоятелен годишен финансов доклад надвишават 1 500 000 000 лева за всеки от последните два отчетни интервала, изготвя и разгласява декларация с информация за подоходния/корпоративния налог за втория регистриран интервал.

Девет разпореждания не се ползват, когато независимите предприятия и крайните предприятия майки или обвързваните с тях предприятия са задължени да оповестяват информация по Закона за кредитните институции или по Закона за пазарите на финансови принадлежности, включваща информация за всички действия на самостоятелна или, когато е използвано, на консолидирана основа, е записано още в измененията. 

Средните и огромните дъщерни предприятия, които се управляват от извънредно дружество майка, контролирано от законодателството на трета страна, разгласяват декларацията с информация за подоходен/корпоративен налог, предоставена им от крайното дружество майка, когато консолидираните му доходи надвишават 1 500 000 000 лева, за всеки от последните два отчетни интервала. Декларацията се разгласява и дава разполагаем за втория от тези два поредни отчетни интервала.

 В случай, че междинните и огромните дъщерни предприятия не разполагат с декларация с информация за подоходния/корпоративния налог и такава не им е предоставена, откакто е била изискана от крайното дружество майка, контролирано от законодателството на трета страна, те изготвят и разгласяват декларация с цялата информация, с която разполагат. Декларацията съдържа и изказване, че крайното дружество майка не е предоставило нужната информацията.

Клоновете на предприятия, контролирани от законодателството на трети страни, разгласяват декларация с информация за подоходен/корпоративен налог, за втория от два поредни отчетни интервала, когато чистите доходи от продажби надвишават 16 000 000 лева за всеки от последните два поредни отчетни интервала. Изисква се предприятието, разкрило клона, да е обвързвано дружество от група, която няма междинни и/или огромни дъщерни предприятия, крайното му дружество майка се контролира от законодателството на трета страна и консолидираните доходи на групата надвишават 1.5 млрд лева за всеки от последните два поредни отчетни интервала.

Ръководител, който не съблюдава условията, ще се глобява сред 5000 и 15 000 лева вместо както до момента от 500 до 5000 лева, а на предприятията ще се постанова имуществена глоба сред 10 000 и 20 000 лева, вместо досегашната от 2000 до 10 000 лева, записаха още депутатите в признатите промени в Закона за счетоводството. 

Чрез преходните и заключителните разпореждания се вършат промени в Закона за публичните поръчки, които плануват възложителят да изисква показване в петдневен период на аргументация за метода на формиране на предложение в офертата на участник, обвързвано с цена или разноски, когато то е с повече от 20 на 100 по-благоприятно от междинната стойност на предложенията на останалите участници, отбелязва Българска телеграфна агенция.  

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР