Крайно манипулативно е да се говори за влизане в дългова

...
Крайно манипулативно е да се говори за влизане в дългова
Коментари Харесай

Георги Ганев: По-добре е сглобката да скърца, за да ги е страх калпазаните във властта, че ще паднат

Крайно манипулативно е да се приказва за влизане в дългова серпантина.Това съобщи пред депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев и изясни позицията си:

" Ако някой ми уточни някъде в историята на човечеството страна, която с 3% недостиг е влезнала в дългова серпантина, в случай, че националният ѝ приход нараства с доста повече от 3% номинално - това включва действителни и индустриални цени, значи не схваща какво приказва. До края на хоризонта на обмисляне номиналният Брутният вътрешен продукт ще нараства от 3 до 5 пъти повече. Няма по какъв начин да се случи влизане в дългова серпантина. Това е все едно заплатата ви да нараства с 10% всяка година и дългът ви да нараства с 2% всяка година и вие да се притеснявате. Не се тормозете! ".

По думите му има съображение да се дебатира и спори дали 3% е най-добре, дали не е по-добре да има по-малък недостиг.

Той дефинира като несъстоятелно изказванието, че приходите на българите (покупателната им способност) сега е по-ниска, в сравнение с преди 3 години.

" Доходите са нарастнали повече от инфлацията, на човек от популацията - по проучване на домакинските бюджети, което е единственото най-мащабно проучване, което се пробва да обхване цялото българско население. Да, бихме желали да е с повече, само че е повишена действителната покупателна дарба ".

Георги Ганев изрече противоречие и с мнението на финансовия министър Асен Василев, че в случай че бъде признат уравновесен бюджет или с остатък, това ни обрича на постоянна беднотия:

" Ето една тематика, по която не съм склонен с него и той доста добре знае, че няма с него да се разберем по тази тематика. Не е спънка, в случай че се поддържат уравновесени бюджети, стопанската система да пораства и то да пораства доста здравословно ".

Той напомни, че за 2022 година е бил плануван 3% недостиг, а годината е приключила на 0,8% недостиг на касова основа.

" 2023 година е планувано до 3%, само че през вчерашния ден министър Василев сподели, въз основата на данните към ноември, че най-вероятно ще приключим на по-малко от 3% недостиг. Сега планираме 3% за 2024, а аз бих могъл да се обзаложа, че ще по-малко от 3% на края на годината ".

Ганев акцентира, че поради по-ниските цени на газа и петрола е по-малка сумата от Данък добавена стойност.

" Цената на газа е 53% от това, което беше предходната година. Като идва същото количество газ, който обаче е два пъти по-евтин, какъв брой Данък добавена стойност ще съберете по него? Два пъти по-малко. Като петролът от над 100 $ за барел падне на към 80, а по-рано беше даже 60 $ за барел, какъв брой Данък добавена стойност ще съберете при импорт? По-малко. Това недосъбиране не може да се компенсира ".

Депутатът от ПП-ДБ разяснява, че " по-добре сглобката да скърца и да е паянтова, във всеки един миг тия калпазани във властта да ги е боязън, че ще паднат ".

" Това, че легитимираме Делян Пеевски, го чувам от много време. Но да кажа, че най-вече той самичък се легитимира. Не знам някой от нашата политическа мощ нещо да го е легитимирал. Можем да изразим неодобрение, само че не сме в положение да го спрем. Човекът излиза и приказва. Да го вкараме в домакински арест ли, какво да го вършим? Няма по какъв начин да му забраним да приказва ", сподели Ганев.

Във връзка с митингите на земеделците той разяснява:

" Голяма част от българските земеделци въобще не са богати. Има една кохорта измежду тях, които са удивително и незаслужено, съгласно мен, богати. Когато и те стачкуват, аз съм нащрек. Животновъдите имат право да стачкуват, тъй като цялата субсидийна политика не отива в техен интерес, а отива някъде другаде. И сега, когато се опита някой да озапти това, се получава това, което гледахме в края на септември (протестите на земеделци - б.р.) ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТАПромоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР