Крайният срок за подаване на заявления по обществената поръчка за

...
Крайният срок за подаване на заявления по обществената поръчка за
Коментари Харесай

Изтече срокът за обществената поръчка за 9600 машини за гласуване

 Крайният период за подаване на заявки по публичната поръчка за машините за гласоподаване изтече в среднощ и следва да бъдат отворени офертите на претендентите.

На идващите избори всеки самичък ще избира дали да пусне бюлетина в урната или да покаже политическите си желания на светещия екран. Промените в Изборния кодекс, свързани с машинното гласоподаване, бяха гласувани на 16 септември.

Обществената поръчка е с предмет " Доставка на 9600 профилирани устройства за електронно машинно гласоподаване с конфигурирани систематичен и прибавен (реализиращ изборните процеси) програмен продукт, в това число и на софтуера, който ръководи профилираните хардуерни устройства в цялостен комплект с изходния код, тъй че систематичният и приложният програмен продукт да имат опция да се модифицират за всевъзможен тип избори, планувани в Изборния кодекс, без интервенция на доставчика, както и реализирането на дейностите и процесите, представляващи логистично обезпечаване и обслужване на профилираните устройства за електронно машинно гласоподаване при произвеждането на избори за народни представители през 2021 година и образование на ЦИК, РИК и СИК за работа със профилираните устройства за електронно машинно гласоподаване “.

Още на 30 ноември Централната изборна комисия удължи периода до 23:59 часа на 7 декември. Очаква се през днешния ден по обяд Комисията за осъществяване на асортимент на кандидатите/участниците, осъществяване на договаряния с участниците, разглеждане, оценка и класиране на офертите да заседава. Въпросите, които на този стадий чакат отговор са какъв брой са претендентите, ще се купуват ли машини за гласоподаване или ще се наемат, къде ще се съхраняват и така нататък.

Максималната стойност на публичната поръчка е 36 милиона лв..

ЦИК ще чака машините за гласоподаване да са доставени до 10 февруари. Ако устройствата бъдат доставени на партиди, последната би трябвало да е в складовете не по-късно от 25 дни преди изборния ден, а софтуерът да бъде конфигуриран до 20 дни преди вота.

БГНЕС напомня, че в понеделник президентът Румен Радев заяви, че парламентарните избори следващата година ще се проведат в период и че ще са на 28 март. Президентът избра най-ранната допустима дата за вота.

Президентът акцентира, че чака до тогава да бъдат доставени и лицензирани изборните машини, както е по закон, и да се вземат всички ограничения, които да подсигуряват правото на всеки българин на избор и да минимизират риска за здравето на жителите, написа още " БГНЕС ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР