Крайният срок за либерализацията на фирмите наближава, но все още

...
Коментари Харесай

Новият ред при снабдяването с ток

Крайният период за либерализацията на компаниите наближава, само че към момента малко на брой са избрали собствен снабдител на ток. Проблемът не е само в неналичието на интерес от страна на бизнеса, само че и в отсъствието на ярка разяснителна акция за какво това е значимо. Подаването на хиляди заявки в последния вероятен миг ще затрудни енергийните дружества и може да забави процеса, а потребителите да изгубят пари.
Броени дни остават до крайния период - 1 юли, в който компаниите в България би трябвало да излязат дефинитивно на свободния пазар на ток. Те имаха съвсем година да сторят това, само че доста малко от тях се взеха решение да създадат тази крачка. И в този момент това може да се трансформира в проблем, защото времето за свободен и неусетен избор изтича - с цел да преминат към нов доставчик от 1 юли, компаниите би трябвало още до 10 юни да подадат съответното заявление.

А когато става дума за десетки хиляди търговски обекти, смяната в последния миг може да блокира или най-малкото да забави процеса. Което пък ще се отрази на разноските за сила на компаниите.

Липсата на държавна акция и всеобщата некомпетентност за изгодите от свободния пазар и рисковете от бездействието обаче водят до известна незаинтересованост измежду бизнеса.
Изгубени във времето
Свилен да вземем за пример има магазин на два етажа в центъра на София, директно до Халите. В него има петнайсетина наематели с дребни щандове, само че макар че крайният период наближава, Свилен към момента не е избрал снабдител на ток за обекта си. Казва, че ще реши скоро и не се тормози от повишението на сметките му за електричество след 1 юли, защото потреблението в обекта не е чак толкоз огромна - помещението е добре осветено и електричество се употребява най-вече вечер.

Доставчик на ток не е избрал и Петър - притежател на различен магазин в центъра на София, който отдава чартърен и сега там се обитава магазин за бои и мазилки. Казва, че сметките за ток сега не са кой знае какъв брой високи, заради което не е изключително стимулиран да смени доставчика си на електричество. Признава обаче, че не е доста осведомен с целия развой, както и какво тъкмо го чака, в случай че не предприеме дейности, заради което и счита, че е трябвало страната да организира по-активна акция, а не да оставя всичко в ръцете на бизнеса.
Капитал Energy
Магазините на Свилен и Петър са единствено част от тези близо 300 000 небитови клиенти с половин милион обекта в страната, които бяха задължени още от 1 октомври 2020 година да преминат от контролирания към свободния пазар на ток.

Тогава бе даден и гратисен интервал до 30 юни 2021 година за тези, които не съумеят да сключат контракт с снабдител на ток или желаят да изчакат и да се ориентират по-добре в новата обстановка. Всички тези бизнес консуматори бяха автоматизирано трансферирани по така наречен типови контракти към актуалните си електроснабдители (дружествата на ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про " ), само че към този момент в качеството им на търговци на ток.

Тези типови контракти обаче изтичат на 30 юни 2021 година и в случай че някой е останал без съглашение с нов доставчик след тази дата, ще бъде трансфериран към снабдител от последна инстанция, при който обаче цените на тока са доста по-високи.
Автор: Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР