Крайният срок за кандидатстване е 9 октомври т.г. © Красимир

...
Крайният срок за кандидатстване е 9 октомври т.г. © Красимир
Коментари Харесай

15 млн. лв. по "Човешки ресурси" ще отидат за социално предприемачество

Крайният период за кандидатстване е 9 октомври т.г.

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
Крайният период за кандидатстване по процедурата е 2 октомври
8 авг 2017
" Капитал " събира информация за стратегиите, по които компании могат да аплайват, както и за средствата, които са разпределени към компании
1 авг 2017

" Развитие на общественото предприемачество " е най-новата отворена процедура по оперативна стратегия " Човешки запаси ". Процедурата е с бюджет от 15 млн. лв. и цели да улесни достъпа до претовареност и общественото включване на уязвими групи - хора с увреждания, лица в неравностойно състояние на пазара на труда, обществено изключени лица. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един план е 50 000 лева, а оптималният - 391 166 лева, като не се изисква съфинансиране. Крайният период за кандидатстване е 9 октомври т.г.

За кого е мярката

Сред допустимите претенденти са обществени предприятия (виж карето), работодатели, профилирани предприятия или кооперации на хора с увреждания, общини и региони, снабдители на обществени услуги, неправителствени организации.
Партньори пък могат да бъдат обучителни институции и организации, общини и региони, снабдители на обществени услуги, неправителствени организации. Партньорствата не са наложителни, само че в случай че въпреки всичко са основани, не е належащо да бъдат регистрирани в съда.

Възможните действия

Проектните оферти би трябвало да включват композиция от някои от допустимите действия:
- Психологическо подкрепяне и обосноваване на лица от уязвимите групи за включване в претовареност, да вземем за пример техники за справяне със напрежението, придобиване на умения за сполучливо справяне на работното място, придобиване или повишение на професионална подготовка.
- Социална и професионална интеграция да вземем за пример - развиване на умения за другарство и работа в група, придружаване и поддръжка в процеса на образование или по време на работа, образуване на свободното време, професионално насочване, подпомагане за намиране на подобаваща работа.
- Предоставяне на образования - професионално образование, по непознати езици, цифрова подготвеност, публични и цивилен компетентности.
- Осигуряване на ментор от работодателя за новонаети лица
- Закупуване на съоръжение, обвързвано с активността на общественото дружество или с адаптиране на работното място за лица с увреждания, осъществяване на ремонт и строителни работи
- Предоставяне на образования за повишение на управническите и бизнес умения на лицата, заети в обществените предприятия. Обученията могат да бъдат по " Търговия на едро и дребно ", " Маркетинг и реклама ", " Финанси, банково и застрахователно дело ", " Счетоводство и данъчно облагане ", " Администрация и ръководство ", " Секретарски и административни офис действия ", " Трудов живот ".
- Подкрепа за обезпечаване на претовареност по трудово правно отношение за интервал до 12 месеца на хора с увреждания, лица в неравностойно състояние на пазара на труда, неактивни и безработни лица.
- Проучване на търсенето и опциите за пазарна реализация на изработваните артикули и предоставяните услуги
- Социален маркетинг и разпространение на обществената стопанска система и общественото предприемачество.

Срокове и оценка

Документите за кандидатстване се подават единствено по електронен път. Проектите ще преминат през оценка на административното сходство и допустимостта и през техническа и финансова оценка.
Според поставените цели по тази процедура би трябвало да получат поддръжка 70 кооперативни предприятия и предприятия на обществената стопанска система и 480 неактивни или безработни участници. Тридесет и пет от компаниите би трябвало да са траяли активността си 6 месеца след привършване на процедурата, а 240 неактивни или безработни участници би трябвало да продължат да бъдат заети.
Крайният период за осъществяване на дейностите е до края на 2019 година
Какво е " обществено дружество "
По юридическата му формулировка " обществено дружество " значи дружество без значение от правната му форма, което по организационен контракт или правилник " има за съществена цел постигането на измеримо, позитивно обществено влияние, а не генерирането на облага за своите притежатели, членове и акционери ". То също по този начин " дава услуги или артикули, които генерират обществена възвръщаемост и/или употребява способ за произвеждане на артикули или услуги, който въплъщава неговата обществена цел ".
" Социалното дружество " също употребява своята облага преди всичко за постигането на главната си цел и е въвело авансово избрани процедури и правила по отношение на всяко разпределение на облага сред акционери и притежатели, което подсигурява, че това разпределение не накърнява главната цел. То също по този начин се ръководи по предприемачески, регистриран и транспарантен метод, по-специално посредством включване в ръководството на служащи, клиенти и заинтригувани страни, наранени от стопанската му активност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР