Крайната цел е да се намали вносът на енергийни ресурси

...
Крайната цел е да се намали вносът на енергийни ресурси
Коментари Харесай

Тежък удар: $22 милиарда губи Русия заради санкциите срещу петрола

Крайната цел е да се понижи вносът на енергийни запаси от страната-агресор с 90% до 2023 година и да се окаже „ оптимален напън “ върху режима на съветския президент Владимир Путин да спре войната в Украйна.

Според ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел страните от Европейски Съюз са подготвили пакетно съглашение в Брюксел, позволяващо въвеждането на шести пакет от наказания против Русия. Споразумението се състои от пет точки, в това число отчасти ембарго върху съветския нефт и петролни артикули. Санкциите ще забранят морските доставки на съветски нефт и петролни артикули за Европа. Изключение прави България, на която беше позволено да внася нефт от Русия по море до 2024 година

„ Това (морските доставки за Европа. – Ед.) покрива повече от 2/3 от вноса на нефт от Русия “, сподели Шарл Мишел. Останалото минава през газопровода " Дружба ", само че ембаргото не важи за този размер. Европейските водачи скоро ще обсъдят настрана доставките на съветския енергиен запас по газопровода. Освен България, преференции имат още три страни - Унгария, която блокира енергийното ембарго на Европейски Съюз против Русия повече от месец, както и Чехия и Словакия. Те са най-зависими в Европа от съветските петролни артикули, които се внасят при тях главно по тръбопровода. Нито една от тези страни обаче не е основен консуматор на нефт от „ тръбата “. Според Bloomberg най-големите доставки през " Дружба " в този момент отиват за Германия и Полша. Още преди съглашението сред водачите на Европейски Съюз тези две страни дадоха обещание да се откажат от покупките от Русия до края на 2022 година Ако удържат на думата си, общият резултат, дружно с ембаргото върху корабоплаването, ще покрие 90% от съветския експорт на нефт за Европа, безапелационен е и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

" За страдание, възбраната на петрола не сработва за една нощ. Но самият факт на ембаргото ще направи съветския нефт още по-токсичен, ще отвори пътя за нови снабдители, ще подкопае икономическата дарба на Кремъл да финансира войната ", считат специалисти. Такива са упованията и в Европейския съюз.

Според Шарл Мишел шестият пакет от наказания на Европейски Съюз против Русия ще бъде „ оптималният напън “ за прекъсване на войната. Русия е третата страна по рандеман на нефт в света и вторият по величина експортьор на международния пазар след Саудитска Арабия. През 2021 година Руската федерация е получила над 110 милиарда $ от експорт на недопечен нефт, съгласно данни на немската консултантска организация Statista.

Европа е най-големият пазар за продажби на съветски нефт и петролни артикули. Според мозъчния концерн на Bruegel през декември 2021 година Русия е изнасяла всекидневно 5 милиона барела недопечен нефт и 2,8 милиона барела петролни артикули дневно. Повече от половината отиват на пазара на Европейски Съюз, по-късно в Китай, където е една пета от износа.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР