Крайбрежният път на Норвегия от град Стиклестад до арктическия град

...
Крайбрежният път на Норвегия от град Стиклестад до арктическия град
Коментари Харесай

Това ли е най-красивото пътешествие на Земята?

Крайбрежният път на Норвегия от град Стиклестад до арктическия град Бодьо е 670 км пътешестване сред два доста разнообразни свята . Това е и едно от най-красивите пътешествия на планетата .

В единия край е тихата изисканост на централна Норвегия с нейните съвършено поддържани ливади и дървени колиби. От другата е свободната, спокойна хубост на севера: свят на ледници и леденини планини . Свързвайки двете, "Kystriksveien " - маршрут, прочут също като крайбрежния път или областен път 17 – обрисува криволичеща пътека по крайбрежието, извивайки се чак до Арктика.

Скандинавската нация е благословена с един от най-красивите, само че сложни сектори от крайбрежието в Европа.

Страната като че ли е обгърната от предпазен щит - замръзващата Арктика, бреговата линия на Норвегия като че ли се е раздробила от напрежението, разкъсвайки се на доста острови и фиорди. Възможно ли е тогава по такива крайбрежия да има пътища?

Преди да отговорим на този въпрос, дано се върнем малко обратно: Стиклестад е мястото, където стартира историята на актуалната Норвегия. Именно тук, през 1030 година, християнският крал Олав Харалдсон е погубен от викингска войска. Въпреки очевидното му проваляне Олав и неговата гибел се трансфораха в сплотяващ вик за разпространяването на християнството и повратна точка в битката за обединена Норвегия, като борбата бележи началото на края на викингската Норвегия и нейните враждуващи вождове . През 1164 година папа Александър III удостоверява светостта на Олав и мястото на борбата – дружно с катедралата на Трондхайм, където е гробницата на Олав – от този момент е място за поклонение.

Пътят до Стиклестад пресича ряско обитаема земя. Признаците на човешко наличие понижават, регионът става по-див. Затова и построяването на каквито и да е пътища там може да се смята за успех на човешката досетливост и неизменност.

Историците описват, че в Норвегия се построява път над или към всяко затруднение. Там се намират и най-дългите пътни тунели в света .

Пътят, водещ до Арктика, минава през плата, лишени от дървета. Той минава около крайбрежията на езера, пристанища и фиорди, а водата е на всички места .

Маршрутът върви все по̀ на север и пред него се открива небосвод, изпъленен с планини .

Северно море наподобява съвършено синьо . А скалисти острови се издигат над океана като че ли са последните спирки на пътешестване към края на Земята.

Там планините наподобяват по-високи , а ледът като че ли е в по-дълбок колорит на синьото.

Точно преди Бодьо чака приятна изненада - протокът Солстраумен , дълъг 3км и необятен 150м.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР