Краят на пандемията от коронавируса ще бъде още тази година,

...
Краят на пандемията от коронавируса ще бъде още тази година,
Коментари Харесай

Пандемията върви към приключване, но може да има още един вариант на COVID-19

Краят на пандемията от ковид ще бъде още тази година, тя върви към привършване, съобщи в ефира на Българска национална телевизия съветникът на премиера проф. Радка Аргирова.

" Ще има, може би, още един вид след Омикрона, а може и да няма. Аз персонално считам, че това евентуално ще е последния или предпоследния вид, след което фактически ще можем да се върнем към естествения си метод на живот “, разясни вирусологът.

По думите й към момента не е пристигнало времето пандемията от COVID-19 да се приравни с грипната зараза. Проф. Аргирова разясни, че в Испания управляващите към този момент са взели такова решение, само че у нас ситуацията не разрешава.

Специалистът е на мнение, че не е рационално у нас да отпадне документа за съществуване на антитела, защото има огромен брой хора, минали безсимптомно срещата си с вируса. Те би трябвало да наблюдават антителатата си и след спадането им да се имунизират, предложи проф. Аргирова.

Възможно е, обаче да се понижи действието на зеления документ, тъй като непрестанно постъпва нова информация и данни за това какъв брой време трае отбраната против коронавирус от имунизациите и от антителата след преболедуване.

В този смисъл не е ясно и какъв брой бустерни дози ще са нужни. Обмислят се разнообразни подходи по отношение на използването на бустерни дози - да се ползва ваксина против най-разпространения вид в дадения миг или ваксина против варианта с най-висока циркулация в даден район в света.

Новата работна група, чието основаване беше решено след срещата на премиера Кирил Петков и Политическа партия " Възраждане ", ще бъде образувана в сряда. Тя ще съдържа еднакъв брой представители на ръководещите и протестиращите, сподели Радка Аргирова.

Основната ѝ задача ще бъде да направи повсеместен разбор на всички данни, с които разполагаме - освен на заболеваемост, само че и на потреблението на интензивните кревати и тяхната наличност.

" Въпросът е, че би трябвало да бъдат изслушани всички страни. Това е цялата работа. И то освен за Омикрон, само че и за другите претенции, които се слагат с митингите на " Възраждане ", сподели Аргирова, " Във всичко ще се вслушаме, единствено че ще вземем решение въз основата на данните. Щом следва да взимаме решение, би трябвало да го вземем както би трябвало. С предварителни предразсъдъци и настройки нещата не стават. "

Според нея всички решения, свързани с ръководство на пандемията, които се взимат от управляващите у нас, би трябвало да бъдат въз основата на данните от България. Защото протичащото се у нас постоянно се разминава от протичащото се в други краища на света.

" При нас обстановката е по-различна дори и поради това, тъй като е доста по-малък % на имунизираните, а това е доста значимо. ", разяснява тя

Проф. Аргирова изясни, че след 7-ия до 10-ия ден от заразяването си човек стопира да придвижва вируса. По думите ѝ към този момент е ясно, че Омикрон протича по-леко и у нас. Точно този факт е наложил и смяната на метода на налагане на ограничаващи ограничения.

Според Радка Аргирова с новия проект за ръководство на пандемията има нараснала отговорност на локалните структури и щабове, както и предвидимост - има опция да се види наклонността за всяка една от клъстерните области и по този начин човек може да се приготви авансово. Освен това има последователност сред стадиите - трети стадий включва всичко, което включва първия и втория. Философията е съобразена с това, че Омикрон има тази специфичност, че протича по-леко в множеството случаи. Така или другояче обаче има хора, които се разболяват тежко и от този вариант, добави Аргирова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР