Краят на Живков и началото на ПреходаПрочетете ощеНа ноември 1989

...
Краят на Живков и началото на ПреходаПрочетете ощеНа ноември 1989
Коментари Харесай

На този ден: Краят на Живков и началото на Прехода

Краят на Живков и началото на Прехода
Прочетете още
На ноември 1989 година е осъществен прелом от партийната върхушка. Тодор Живков, който е спънка за перестройката на Михаил Горбачов, беше отхвърлен.

На 10 ноември на пленум на Централния комитет на Българска комунистическа партия е освободен от поста общоприет секретар на партията Тодор Живков, който ръководи еднолично в продължение на 33 години. Започват политическите промени в страната и прехода на България към народна власт и пазарна стопанска система.

Промените в някогашния комунистически блок стартират с идването на власт в Съветския съюз на Михаил Горбачов, който стартира развой на перестройка. Ден преди свалянето на Живков в Германия е съборена Берлинската стена. На 10 ноември 1989 година на съвещание на Политбюро Тодор Живков е заставен да подаде оставка, откакто това предложение е подкрепено и от околните му съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов. Искането за оставка е проведено от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов.

На пленума членовете на Централния комитет одобряват оставката на Живков, без да му дадат опция за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов за негов правоприемник като общоприет секретар на Българска комунистическа партия. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста ръководител на Държавния съвет на Народна република България.
На 17 ноември, при първото съвещание на Народното събрание след пленума, излъчено директно по малкия екран, Петър Младенов е определен за ръководител на Държавния съвет.

Парламентът отстранява от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи рецензията към държавното управление. Българска комунистическа партия се отхвърля от еднопартийния модел на ръководство месец по-късно - на 11-13 декември Централният комитет взема решения за курс към парламентарна народна власт и предлага анулация на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта.
Започва Крълата маса, на която ръководещи и съпротива договарят и стигат до съглашение за провеждането на първите от близо половин столетие многопартийни избори през юни 1990 година и за избиране на Велико национално заседание, което да приготви нова Конституция.

На днешната дата през 1952 година се състои и премиерата на кино лентата " Под игото "



Това в първата огромна продукция на страната Българска кинематография. Режисьорът Дако Даковски получава за нея най-голямото отличие - Димитровска премия. Сценарият е на Георги Кранзов и Павел Спасов и се основава на романа „ Под игото “ на Иван Вазов. Главните функции се извършват от Мирослав Миндов, Лили Попиванова, Петко Карлуковски, Васил Кирков.

Сценаристите Георги Кранзов и Павел Спасов подхождат свободно към текста на романа и прибавят или отстраняват обилни детайли от повествованието за да засилят героичния възторг на кино лентата и да вплетат в сюжета преференциални за пропагандата на режима моменти. Сцените със гибелта на Бойчо Огнянов и Рада Госпожина са отстранени, а финалът с обесването на Мунчо е сменен с възторжено посрещане на съветските войски по време на Руско-турската война. Самият Огнянов е показан като представител на

Централния революционен комитет. Добавени са нови подиуми на готовност на башибозуци и всеобщи сражения.
Сценарият на кино лентата вмъква в сюжета изчезнали в романа детайли, които приписват на въстанието отчасти съсловен темперамент, а чорбаджиите са показани в доста по-отрицателна светлина. Добавени са подиуми, показващи антиевропейски настроения измежду българите и поддръжка на европейците за османските управляващи, а Русия е разказана като единствен съдружник на въстаниците.

През 1969 година стартира излъчването на една от най-старите тв стратегии в Съединени американски щати - " Улица Сезам "



Улица Сезам е американска поредност за деца, която съчетава просветителни и развлекателни детайли. Това е една от най-старите телевизионни стратегии в Съединени американски щати. На 10 ноември 2007 предаването отбелязва 38-ата годишнина от основаването си. „ Улица Сезам “ се излъчва в 120 страни по целия свят и са направени над 30 интернационалните версии, в това число и в България.

Предаването е известно с присъединяване на герои мъпети, основани от Джим Хенсън. Популярни герои са: Елмо, Ърни, Голямото пиле, Бисквитеното страшилище, Магъосникът, Зоуи, Тейли, Берт, Росита, Оскар и Гровер.

В България поредицата се излъчва от края на 80-те години до 2006 година по Канал 1 с български дублаж. Днес мъпетите остават обичани герои на деца и възрастни в над 120 страни по света.

През 1983 година Бил Гейтс показва на обществото първата операционна система



Windows 1.0 е и първият опит на компанията Microsoft да създаде многозадачна операционна среда с графичен интерфейс, предопределена за лични компютри. През 1987 година системата е сменена от Windows 2.0, а в края на 2001 година Microsoft дефинитивно приключват нейната поддръжка.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР