Краят на декември обикновено е посветен на празненствата в християнския

...
Краят на декември обикновено е посветен на празненствата в християнския
Коментари Харесай

Общото между Хенри VIII, двете Световни войни, Сталин и... Бербатов

Краят на декември нормално е отдаден на празненствата в християнския свят, изключително в дните към Коледа. През 1541 година след разпореждане на крал Хенри VІІІ в Англия спортните изяви на Рождество Христово са неразрешени. Тогава става дума най-вече за разнообразни шампионати по дуелиране, пукотевица, битка, надпреварване и други В годините по-късно на 25 декември са играни много мачове. Традиционно футболни срещи на Острова се играят на на 26 декември, когато на Острова се отбелязва „ Boxing Day ”, денят, в който притежателите на компании подарявали дарове на служащите си.

В останалата част на Европа спортът по това време е на доста назад във времето, защото футболните шампионати са в зимна пауза. В Съединени американски щати 26 декември нормално е работен ден и за печелене на повече ефирен рейтинг някои мачове от НФЛ се на Коледа. От 1947 година насам, когато Ню Йорк Никс побеждава Провидънс Стиймролърс с 89:75, в НБА е традиция да се играят мачове на 25 декември.

ПО-ИНТЕРЕСНИТЕ СПОРТНИ СЪБИТИЯ, СЛУЧИЛИ съдебна експертиза ОКОЛО КОЛЕДА
26 декември 1860 година
На „ Синдигейт Роуд ” ФК Шефилд побеждава Холъм с 2:0 в първия в историята на футбола мач сред два клубни тима. По това време британската Футболна асоциация към момента не е основана и в страната се употребяват разнообразни правила при играенето на мачовете. ФК Шефилд и Холъм ползват така наречен „ Шефилдски правила ”. И през днешния ден се употребяват част от тях – страничното мятане (тъч), корнер и директен свободен удар при фаул.

25 декември 1862 година
 На остров Хилтън Хед (Южна Каролина) по време на американската Гражданска война се организира бейзболен мач, в който присъединяване взимат бойци от армията на Севера. На мястото на срещата се събират 10 000 фенове, а на терена един против различен се изправят бойците от Нюйоркската доброволна пехота и Нюйоркския пехотен полк на постоянната войска. Резултатът от срещата не е прочут. Единият от участниците в отбора на доброволците е Ейбрахам Джилбърт Милс, който по-късно става четвъртият президент на Националната лига на професионалните бейзболни клубове (Националната лига – по-старата от двете лиги в МЛБ).

24 декември 1898 година
Съндърланд към този момент е спечелил три шампионски трофеи, когато Нюкасъл най-накрая се класира за Първа дивизия през 1898 година „ Черните котки ” не са това чудовище, което са при спечелването на последната си дотогава купа през 1895 година, само че преди първото в историята Тайн-Уиър Дерби Съндърланд е в средата на таблицата, до момента в който Нюкасъл е на предпоследно място. 30 000 фенове изпълват „ Рокър Парк ”, а от Нюкасъл идват 20 влака с последователи на „ свраките ”. За тях пътуването ще си е коствало парите, защото Нюкасъл печели с 3:2 след потреблението на „ отбранителна тактичност ”, съгласно описанието на „ Манчестър Гардиън ”. Успехът се оказва доста значим за „ свраките ”, които в края на сезона приключват на пет точки над зоната на изпадащите.

25 декември 1914 година
 По време на така наречен Коледно помирение на Първата международна война на разнообразни места по Западния фронт бойците от двете страни на фронта си разменят порадъци, само че на едно място във футболна среща един против различен застават Бекширският полк на английската войска и 133-и саксонски полк на немската армия. В срещата присъединяване взимат по към 50 индивида от двете армейски елементи, а резултатът е 3:2 за немците.

26 декември 1920 година
На „ Олд Трафорд ” е подложен връх за ония времена по посещаемост на стадиона, откакто 72 000 фенове виждат Манчестър Юнайтед да губи с 1:3 от Астън Вила, а хиляди остават отвън Театъра на фантазиите. Това обаче не е най-забележителното спортно събитие за деня в района.

На малко повече от 50 км от Манчестър, на стадион „ Гудисън Парк ” в Ливърпул, един против различен застават женският тим на основаната в Престън фабрика за амуниции „ Дик, Кър и Ко ” и дамнският отбор на град Сейнт Хелънс. Срещата е благотворителна и задачата е да бъдат подкрепени осакатените и безработните бойци и моряци от Първата международна война. Събрани са 3000 паунда. Работничките от „ Дик, Кър и Ко ” печелят с 4:0, водени от нападателката си Лили Пар.

Първоначално е оповестено, че на стадиона е имало 45 000 фенове, само че по-късно тази цифра е ревизирана и публично се води, че на „ Гудисън Парк ” участват 53 000 фенове. Повече от 14 000 остават отвън стадиона. Това е връх за аудитория на женски мач, а по това време даже на мъжките срещи рядко се събират толкоз фенове. Това кара ФА ревностно да забрани провеждането на женски мачове на стадионите на клубовете, които членуват в Асоциацията. Ветото остава в действие до 1971 година Женският футболен отбор на „ Дик, Кър и Ко ” продължава да съществува до 1965 година, а през 1937 година е разгласен за международен първенец по женски футбол.

25 декември 1937 година
Срещата от Първа дивизия сред Челси и Чарлтън е прекъсната малко след започването й поради мъгла на „ Стамфорд Бридж ”. Мъглата е толкоз гъста, че вратарят на гостите Сам Бартрам не схваща, че дуелът е преустановен. Той взема решение, че неговият отбор е натиснал домакините и поради това няма работа. Около 15 минути по-късно един служител на реда му споделя, че мачът не се играе. По-късно Бартрам споделя, че когато се прибрал в съблекалнята, съотборниците му към този момент се били изкъпали и се заливали от смях при типа му.

25 декември 1940 година
По време на Втората международна война формалното футболно състезание стопира, само че се играят мачове от военната лига, а разпоредбите за принадлежност към тим са доста отворени. Това разрешава на 25 декември 1940 година двама играчи да играят за два разнообразни тимове в границите на един ден. Лен Шекълтън играе за Брадфорд Парк Авеню сутринта, а след обяд облича екипа на Брадфорд Сити. Томи Лоутън пък излиза за Евертън против Ливърпул преди обяд, а по-късно играе за Транмиър. През същия ден Брайтън гостува на Норич със състав от едвам петима играчи и попълня броя с запаси на „ канарчетата ”. Домакините печелят с 18:0.

24 декември 1950 година
В чест на 71-ия рожден ден на Сталин в България е проведен футболен шампионат. Участват седем столични тима – Левски, ЦСКА, Славия, Академик, Червено знаме, Завод 12 и Торпедо. До финала доближават “сините ” и “армейците ”, като Левски печели с 1:0 с гол на Хранов. На спечелилите е връчено алено знаме с лика на Сталин. Победителите отхвърлят да получат премията, само че след остра забележка, направена им от другарите от Българска комунистическа партия, те взимат знамето в ръцете си.

25 декември 1961 година
 Ню Йорк Никс записва домакинска победа над Филаделфия Уориърс със 136:135 след две продължения, само че звездата на вечерта е Уилт Чембърлейн от „ воините ”. Той приключва мача с 59 точки и 36 битки.

27 декември 1962 година
Левски и ЦСКА се срещат четири дни преди началото на 1963 година, като двата отбора са в неприятно състояние в класирането. Преди мача “червените ” са пети, а “сините ” – 11-и. Левски повежда с два гола след по-малко от половин час игра след попадения на Христо Илиев-Патрата. В рамките на 16 минути след почивката ЦСКА изравнява. Точни са Иван Колев и Димитър Якимов. Три минути преди края “сините ” стигат до успеха с попадение на Стефан Абаджиев-Теко. “Червените ” претендират, че голът е от засада и даже наобиколят съдията Джонев - блъскат го, удрят го, но той не трансформира решението си.

26 декември 1963 година
В ден на висока футболна ефикасност в британския футбол Фулъм побеждава Ипсуич с 10:1 в Първа дивизия, а в различен мач от елита Уест Хям губи с 2:8 от Блекбърн. Останалите резултати от деня са: Блекпул - Челси 1:5, Бърнли - Манчестър Юнайтед 6:1, Лестър - Евертън 2:0, Ливърпул - Сток Сити 6:1, Нотингам - Шефилд Юнайтед 3:3, Шефилд Уензди - Болтън 3:0, Уест Бромич - Тотнъм 4:4, Уулвърхемптън - Астън Вила 3:3. Във Втора дивизия Манчестър Сити се постанова над Скънторп с 8:1.

25 декември 1971 година
 В Канзас Сити локалният отбор по американски футбол Канзас Сити Чийфс приема Маями Долфинс в плейофен дуел. Тази среща става известна като Най-дългият мач в историята на НФЛ, а на терена са 11 бъдещи членове на Залата на славата. Двата отбора са равни при 10:10 на полувремето, след третата част резултатът е 17:17. През четвъртата четвърт домакините повеждат с 24:17, само че „ делфините ” изравняват.

В продължението е блокиран шут на кикъра на „ вождовете ” Ян Стенеруд, а сътрудника му от Маями Гаро Йепремиян пропуща при опит от 52 ярда. Във второто продължение Йепремиян бележи с удар от 37 ярда и носи на Маями успеха след 82 минути и 40 секунди игра. Долфинс печелят купата в своята конференция против Балтимор Колтс, само че губят от Далас Каубойс в борбата за Супербойл. Маями победи с купата на НФЛ в идващите две години.

25 декември 1977 година
Оукланд Рейдърс са първенци от Супербоул’77, само че царуването на отбора е на път да завърши в плейофен мач против Балтимор Колтс. Рейдърс водят със 7:0 след първата четвърт и изостават със 7:10 на полувремето. През второто полувреме двата отбора вършат по три тъчауна и малко преди края Колтс водят с 31:28. Оукланд нападна, само че е в личната половина. Треньорът на отбора Джон Мадън взима таймаут, на който куотърбекът Кен Стаблър декларира: „ Тази вечер феновете няма да са похарчили парите си на вятъра ”.

При подновяването на играта Стаблър хвърля 42-ярдов пас, който намира Дейв Каспър, именуван Призрака. Той спринтира съм противниковото поле и е преследван от двама играчи на Колтс. Призрака е съборен на 14-ия ярд, а Рейдърс от углавен удар изравняват резултата и пращат мача в продължения. Каспър още веднъж се трансформира в воин, когато 14 минути преди края второто продължение бележи тъчдаун за неочаквана гибел. Това е третият най-дълъг мач в историята на НФЛ. Оукланд губи от Денвър Бронкос на финала на Конференцията.

26 декември 1978 година
Стартира първото издание на именитото съревнование Рали Париж-Дакар. Идеята е на френския играч Тиери Сабин, който предната година се изгубва в пустинята Сахара и взема решение, че това е положително място за осъществяване на съревнование по издръжливост. Първото Рали Дакар е извоювано от Ален Женестие и Жозеф Тербио с Рейндж Роувър и от Сирил Нево с мотор Ямаха ХТ 500

25 декември 1983 година
Последният случай, когато в британския професионален футбол се играе мач точно на Коледа. Брентфорд приема Уимбълдън в дуел от остарялата Трета дивизия. Двубоят е плануван за 11:00 часа, а гостите печелят с 4:3 пред 6689 фенове на „ Грифин Парк ”.

25 декември 1984 година
В „ Медисън Скуеър Гардън ” Ню Йорк Никс приема Ню Джърси Девилс. Крилото на домакините Бърнард Кинг разнищва отбраната на „ мрежите ” и бележи 40 точки през първото полувреме, а през второто прибавя още 20, с цел да приключи мача с 60 точки. Това обаче не е задоволително и Никс губят мача със 114:120. Кинг обаче слага връх на „ Медисън Скуеърд Гардън ” за най-вече маркирани точки по време на мач, който беше усъвършенстван едвам през февруари 2009 година от Коби Брайънт, който вкара 61 точки за Лос Анджелис Лейкърс.

25 декември 1986 година
Легендарната зала „ Медисън Скуеър Гардън ” още веднъж е очевидец на популярен баскетболен мач. Ню Йорк Никс приема Чикаго Булс. Майкъл Джордън още е надалеч от въздушното си величество, само че играе третия си сезон в НБА за „ биковете ”. За Никс играе новобранецът Патрик Юинг. Зрителите стават очевидци на един същински конфликт от бъдещето на баскетбола. Джордан е необикновен и бележи 30 точки, само че в последната секунда Патрик Юинг вкарва две точки за успеха на Ню Йорк с 86:85.
 


26 декември 1986 година
Дизърт Оркид (Пустинна орхидея) печели Гонката на Крал Джордж VІ при залози 16:1, защото любимци са Форгив’ен’Форгет, Боландс Крос, Уейуор Лед и Доор Летч. Орхидеята печели още три пъти това съревнование и става един от най-обичаните английски спортни коне. Рекордът на Дизърт Оркид от четири триумфа на Гонката на Крал Джордж VІ е усъвършенстван 25 години по-късно от Кауто Стар (пет победи).

28 декември 1986 година
Пат Кеш обръща Микаел Пернфорс, откакто изостава с два сета, за триумфа с 2:6, 4:6, 6:3, 6:4, 6:3 и носи на Австралия триумфа в Купа Дейвис, откакто „ кенгурата ” повеждат на Швеция с 3:1 във финала. В идната среща Стефан Едберг печели против Пол Макнамий, само че това не е задоволително за скандинавците. Мачът сред Австралия и Швеция се играе в интервала 26-28 декември.

25 декември 1992 година
Няколко месеца преди да напусне баскетбола, с цел да се отдаде на бейзболна кариера, Майкъл Джордан разнищва Ню Йорк Никс в Чикаго. „ Биковете ” печелят мача с 89:77, а Въздушния приключва с 42 точки, 8 битки, 5 асистенции и 3 пресечени топки.

25 декември 1994 година
След като губят от Никс на полуфинала на Източната Конференция, Скоти Пипън и Чикаго взимат коледен реванш. Пипън господства в мача и приключва с 36 точки, 16 битки и 5 пресечени топки, като вкарва всичките 7 точки за Булс в продължението за успеха със 107:104.

26 декември 1999 година
За първи път в историята на английския футбол един тим пуска титулярен състав, формиран единствено от чужденци, които не са от Британските острови. Това е Челси при успеха с 2:1 над Саутхемптън. Двата гола за " сините " са вкарани от Торе Андре Фло (18 и 43 минути), а Кевин Дейвис връща едно попадение за " светците " в 80-ата. Титулярният състав на Челси за мача е: Ед де Гуй (Холандия), Алберт Ферер (Испания), Франк Лебьоф (Франция), Емерсон (Бразилия), Дан Петреску (Румъния), Селестин Бабаяро (Нигерия), Густаво Пойет (Уругвай), Дидие Дешан (Франция),  Роберто ди Матео (Италия), Габриеле Амброзети (Италия), Торе Андре Фло (Норвегия). Все отново италианският управител Джанлука Виали пуска двама англичани като запаси. Джон Харли сменя Амброзети в 74-ата минута, а три минути преди края Джоуди Морис влиза вместо Петреску. До потреблението на състав единствено от чужденци се стига, откакто дни преди мача грип поваля Крис Сътън и Денис Уайс.

25 декември 2006 година
Срещата сред Лос Анджелис Лейкърс и Маями Хийт се чака да бъде конфликт сред Дуейн Уейд и Коби Брайънт. Уейд „ избухва ” с 40 точки, 11 асистенции, 4 чадъра и 4 пресечени топки за успеха на Маями със 101:85, до момента в който Брайънт приключва с 16 точки.

29 декември 2007 година
Българският нападател Димитър Бербатов става създател на 4 гола в мач от Висшата лига при успеха на Тотнъм с 6:4 над Рединг. Срещата е изпълнена с обрати, като “роялистите ” три пъти повеждат в резултата, само че най-после губят.


 

25 декември 2010 година
При първото си посещение на Лос Анджелис Лейкърс като състезател на Маями Хийт Леброн Джеймс прави необикновен мач. Той записва третия си трипъл дабъл за за Маями и 31-ия в кариерата си и приключва с 27 точки, 11 битки и 10 асистенции за триумфа с 96:80. Коби Брайънт вкара 17 точки.
 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР