Край на “супепрезидентското” управление77,18% одобриха конституционни промени на референдумПървият президент

...
Край на “супепрезидентското” управление77,18% одобриха конституционни промени на референдумПървият президент
Коментари Харесай

Назърбаев загуби привилегиите си в Казахстан

Край на “супепрезидентското” ръководство
77,18% утвърдиха конституционни промени на референдум

Първият президент на Казахстан Нурсултан Назърбаев, който ръководи съвсем 30 години страната преди отдръпването си през 2019 година, изгуби последните си права като вписването си в коституцията като “лидер на нацията” и достъп до властови позиции.

Това се случи след сполучливия референдум за конституционни промени, извършен в неделя. По неокончателни резултати 77,81% от гласувалите са подкрепили измененията, а изборната интензивност е била над 68%.

“Лидер на нацията” даваше опция на Назърбаев да взе участие в процеса на взимане на решения без значение от формалната си позиция. Той отстъпи поста през 2019 година, само че остана авторитетен и се смяташе, че дърпа конците зад тила на Касъм-Жомарт Токаев, който го наследи като президент.

В началото на тази година обаче митинги в Казахстан доведоха до почистване на сметките със фамилията на Назърбаев, което бе изтласкано от властта.

Референдумът бе иницииран от Токаев, който се разгласи за завършек на “суперпрезидентското” ръководство на страната. Според новите правила някои пълномощия, съсредоточени до момента у президента, ще бъдат разпределени на други институции.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР