Край на наредбата, която задължава за деца в яслена възраст

...
Край на наредбата, която задължава за деца в яслена възраст
Коментари Харесай

ЕВРИКА: Пускат педагози да работят с ясленчетата

Край на наредбата, която задължава за деца в яслена възраст в страната да се грижат само и единствено медицински сестри, поставя здравният министър проф. Асена Сербезова. Новината пристигна от парламентарния надзор, където някогашната шефка на фармацевтите заяви, че има реализирано съглашение с изключение на медсестри, за най-малките - от 9-месечна до 3-годишна възраст да се занимават и фелдшери, и педагози.

Учителите обаче ще би трябвало да преминат особено образование по ранно детско развиване, промоция на здравето и курс за първа помощ. Това се случва след взаимно съвещание сред Министерство на здравеопазването и Националното съдружие на общините след дълго публично разискване за смяна на наредбата, призната по време на тоталитарния режим, поставяща под риск от години закриването на цели яслени групи, на фона на големия дефицит от места в огромните градове в страната.

Това, което се планува да влезе в действие за новата образователна година, е в една яслена група за мъниците да се грижат по един медицински експерт и една детегледачка. При дефицит обаче вместо тях ще могат да се включат и педагози (каквито се грижат за хлапетата от 1-а градинска група нататък).

Въпросната стратегия, разработвана от ведомството на Сербезова, би трябвало да стартира от 1 януари по този начин, че да се набират нужните за ясленчетата експерти.

Депутатът от Демократична България Елисавета Белобрадова обаче опонира, че в Европа този проблем от дълго време е решен. И че той у нас персистира от години, а още за новата образователна ще се види в цялостния му искра.

150 са празните места за медицински сестри единствено в София. 50 от тях са за новооткрити яслени групи, чиито порти, макар че децата са класирани и признати в заведенията, най-вероятно няма да отворят порти на 1 септември.

Белобрадова даде обещание, че без значение кой оттук насетне ще управлява промяната, ще следи за осъществяването й, а Сербезова съобщи, че не е изключено тя да влезе в действие даже от есента.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР