Край на интригата кой ще е президент на България. Румен

...
Край на интригата кой ще е президент на България. Румен
Коментари Харесай

Румен Радев става президент с гласовете на малко над 1,5 млн. българи

Край на интригата кой ще е президент на България. Румен Радев ще бъде държавен глава още пет години – до януари 2027 година При 100% обработени протоколи от ЦИК, Радев-Йотова побеждава подкрепената от ГЕРБ-СДС двойка Анастас Герджиков-Невяна Митева, с близо 2/3 от гласовете.

Радев ще е вторият държавен глава на България, преизбиран за президент. Първият беше Георги Първанов.

На балотажа Радев събра вота на близо 67% от гласувалите.
Това са 1 539 650 българи. Преднината му пред втория Анастас Герджиков е забележителна – съвсем двойна. За Герджиков са дали своят вот 31,8% или 733 791 души.

И двамата имат усъвършенстване по отношение на резултатите им на първия тур, само че дистанцията се резервира забележителна. Малък % - под 2 на 100 са дали своят вот, само че не са предпочели нито един от двамата и са избрали квадратчето „ Не поддържам никого! “.

Битката сред Радев и Герджиков евентуално ще остане в историята като президентският избор с най-ниска изборна интензивност.
Според социолозите от „ Алфа рисърч “, с които bTV работи в деня на вота, до урните са отишли 34,1% от имащите право на глас. При 6,6 млн. души в описите, това са общо към 2,2 млн. гласа. Дали това ще се резервира и с окончателната интензивност, следва да разберем в идните дни от ЦИК.

Досега най-ниската интензивност беше през 2006 година, когато страната за първи път преизбра настоящ президент на поста - Георги Първанов. Тогава излязоха да гласоподават 2,8 млн. души. При избора на Росен Плевнелиев интензивността беше малко по-висока. Своя избор тогава направиха 3,3 млн. души. Преди 5 години, когато Радев завоюва първия си мандат, гласоподаваха 48% от гласоподавателите - или 3,5 млн. души.

От тях той завоюва малко повече от 2 милиона. Тогава те се равняваха на 60% от гласовете. Преднината му пред Цецка Цачева беше 806 хиляди гласа. Днес сходна е дистанцията му и пред Анастас Герджиков. По-ниска е обаче и интензивността, и резултатите на двамата. И въпреки Радев в този момент да събира 67%, то те се равняват на 1,54 млн. души.

Дистанцията сред двамата се резервира съвсем същата и при вота на българите зад граница. Радев има 87 хиляди против 40 хиляди гласа за Герджиков. Настоящият президент печели съвсем на всички места, а Герджиков е безапелационен победител в Турция и Мароко.

В южната ни съседка, при повече от три пъти по-ниска интензивност или общо към 24 хиляди гласа в този момент, 92% са за Анастас Герджиков, за Румен Радев са останалите съвсем 8 на 100 - или под 2000 бюлетини.

Анализите на социолозите демонстрират, че Радев е получил повече гласове по отношение на Герджиков от електоратите на съвсем всички партии в 47-мия парламент, като се изключи ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР