Край лазурните брегове на Амалфи, между остров Капри и само

...
Край лазурните брегове на Амалфи, между остров Капри и само
Коментари Харесай

Земята на сирените: Тайнственият италиански остров

 1

Край лазурните крайбрежия на Амалфи, сред остров Капри и единствено на 6 км югозападно от Позитано, се намира един дребен архипелаг, за който морето пази антични секрети. Неговото име е Ли Гали, прочут още като Ле Сиренузе. Старото име на островите Ли Гали е Земята на сирените. Според гръцките митове трите парченца земя в морето били населявани преди време от митологичните полужени полуптици. Нимфите примамвали с песните си пътуващите моряци и след това ги удавяли в морето. На омайните им гласове бил подложен и хитрият Одисей, който прозорливо предиздвикал моряците си да го завържат за корабната мачта.

 2

Този парадайс, в миналото примамвал с сантиментално бягство мнозина именити персони, измежду които Грета Гарбо, Ингрид Бергман, София Лорен и Жаклин Кенеди, през днешния ден се намира положение на несигурност. За последно земята е била продадена на търг през 2011г. за колосалната сума от 268 милиона щатски $.

 3

В началото на 20-те години именитият съветски балетист и хореограф Леонид Масин (на фотографията долу) инцидентно забелязал стърчащите римски руини върху тайнственото парче земя. Това било обич от пръв взор. Не след дълго Леонид купил островите и ги трансформирал в собствен дом.

 4

Леонид умира през 1979, а Ли Гали е зарязан за повече от десетилетие, преди различен съветски танцьор, Рудолф Нуреев (на фотографията долу) да го купи през 1988.

 6

Нуреев възнамерявал да открие балетна школа на острова, само че умира от СПИН единствено 5 години откакто го е закупил. Мечтата му за създаване на балетно учебно заведение по този начин и не се сбъдва, само че той въпреки всичко съумява да остави своя отпечатък върху Ли Гали като трансформира една от вилите, издигнати към остарялата римска кула, от Масин в зашеметяващо имение в мавритански жанр.

 7  8  9  10  11

През 1996 островите се снабдяват с нов притежател - Джовани Русо, който в идващите 15 години влага 28 милиона евро в реставрацията и облагородяването на вилите с концепцията да ги трансформира в първокласен хотелски комплекс.

 12

Днес Ли Гали е отворен за гости, само че все пак не губи своята загадъчност. Това може би се дължи на обстоятелството, че малко на брой са тези, който могат да си разрешат да отседнат там. Цената за престой може да доближи до Евро 130 000 на седмица в разгара на сезона и Евро 100 000 отвън сезона.

 13

На най-големия от трита острова са ситуирани три вили за посетители и каменна кула с 13 спални. Освен това има хеликоптерна площадка, лично пристанище и три плувни басейна.

 14

Местната кухня предлага ястия с пресни зеленчуци и плодове, отглеждани на острова, както и прясна риба, уловена край крайбрежията.

 15  16  17  18  19  20

Старата римска кула през днешния ден е преобразена в каменно имение, разполагащо с две спални, библиотека, кухня с мечтаната печка La Cornu, огромна тераса и аспект към морето от всяка стая.

 21  22  23  24  25  26  27

Освен това има и басейн със солена вода.

 28

И несъмнено хеликоптерна площадка.

 29

Частният параклис може да побере 20 души и разполага с пиано, олтар за сватби и пътека от каменни стъпала, водещи непосредствено към водата за първото фамилно гмуркане.

 30  31  32

Тук меденият месец е едно същинско самодоволство...

 34  35  36

Зад скалите на Ли Гали, можете да видите на остров Isca, считани за част от архипелага, само че благосъстоятелност на сина на неаполитански драматург Едуардо де Филипо, от които го наследил.

 37

Архипелагът крие и няколко тюркоазени пещери, скрити в скалите, считани за едни от най-хубавите места за гмуркане в Италия.

 39

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР