Кръводаряване, кръв. Снимка: Искра.бг В УМБАЛ-Бургас беше даден старт на кампанията

...
Кръводаряване, кръв. Снимка: Искра.бг
В УМБАЛ-Бургас беше даден старт на кампанията
Коментари Харесай

УМБАЛ-Бургас и абитуриенти в обща кауза: Това не си го правил!

Кръводаряване, кръв. Снимка: Искра.бг

В УМБАЛ-Бургас беше даден старт на акцията за кръводаряване „ Това не си го правил “ , която се ориентира към зрелостниците от локалните образователни заведения. Първата група от към 43 възпитаници, от които единствено две са девойки, са от Професионалната гимназия по механотехника и електроника към този момент способства към благородната самодейност.

Пиарът на УМБАЛ-Бургас Юлия Андреева сподели пред Искра.бг кой не може да подари кръв:

„ Не се позволяват хора с хронични, злокачествени и инфекциозни болести, лица, които имат анамнестични данни за интравенозно или интрамускулно приемане на опиати, в това число стероиди или хормони за бодибилдинг, лица, приемащи избрани лекарства, дами в цикъл, наложително би трябвало да са минали 12 месеца от последната бременност. Противопоказани са всички остри заразни заболявания. Хората, които са имали контакт със заразно заболели – за интервал, еднакъв на инкубационния, също не могат да подаряват кръв. Лица, претърпели хирургически интервенции, в това число ендоскопски, както и такива с пресни татуировка или бодипиърсинг. “

„ Кръводаряване не се прави и в случаи, когато по преценка на лекаря съставлява заплаха за здравето на донора “, посочи Юлия Андреева. 

Акцията, която се организира в интервала от 09:00 до 12:00 часа през днешния ден , има за цел да насърчи младежите да се включат интензивно в кръводаряването и да осъзнаят смисъла на помощта към нуждаещите се хора. Причината да се усилят искащите възпитаници от Професионалната гимназия по механотехника и електроника, които да дарят кръв, е Анна Златанова – учител от образователното заведение, дарявала над 50 пъти . Дванайсетокласникът Никола Бъчваров сподели пред Искра.бг :

Събитието предложи на учениците освен опцията да дарят кръв, само че и да се осведомят за процеса, изгодите и значимостта на кръводаряването . Медицински експерти осигуриха нужната поддръжка и насърчаваха разговора по отношение на значимостта на тази благородна идея.

Организаторите на акцията акцентират смисъла на ранното включване на младежите в благотворителни и публично потребни дела, като по този метод се слага основа на дълготрайна ангажираност към помощ и поддръжка на нуждаещите се .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР