Кръвното налягане е един от най-важните човешки показатели и е

...
Кръвното налягане е един от най-важните човешки показатели и е
Коментари Харесай

Лекари: Кръвно 150 на 90 е нормално за хора над 60 г., не го мерете в стая, където е горещо или твърде студено

Кръвното налягане е един от най-важните човешки индикатори и е главен аршин за общото ни здравословно положение. Много лекари са на мнение, че точно с такава здравна процедура като премерване на кръвното налягане си коства да започнете изначално търсенето на множеството от първопричините за най-разпространените болести.

Общоприетата здравна норма, която болшинството хора одобряват за най-правилна, е 120 на 80, макар че доста експерти не са съгласни с това изказване. Според редица нови изследвания индикаторите за кръвното налягане на всеки човек са самостоятелни, а то зависи най-много от сбора външни и вътрешни фактори, които ни въздействат. Най-важната причина тук е принадлежността към една или друга възрастова група. Говорейки в цифри, за пациенти на възраст от 16 до 20 години лекарите считат за допустими индикатори на кръвно налягане от 100 на 70 до 120 на 80.

Ако приказваме за възрастовата група от 20-40 години, тук индикаторите варират от нормалното за доста хора от 120 на 70 до 130 на 80. За всички хора, чийто възрастов предел е надхвърлил 40, само че към момента не са достигнали 60-годишна възраст, лекарите споделят, че нормата е 140 на 90, а за всички, които към този момент са над 60 години – от 150 на 90. Всичко под и над допустимото е сигнал за проблем. В по-напреднала възраст по-често срещано заболяване е хипертонията. Високото кръвно усилва риска от развиване на доста заболявания, в това число сърдечносъдовите – с 30%. Всеки, който е диагностициран с високо кръвно налягане, има 7-кратен нараснал риск от нарушено кръвообращение и хранене на мозъка и това може да аргументи инсулт.

В допълнение, такива пациенти са 4 пъти по-склонни да страдат от коронарна болест. Но ниското кръвно е не по-малко рисково – при доста пациенти качеството на живот с такава диагноза е по-ниско спрямо пациенти с хипертония. Именно по тази причина е значимо всекидневно да следим индикаторите си и да подхващаме незабавни ограничения при отклонения, поучават експертите.

Когато измерването на кръвното налягане не се реализира от медицински лица, а в домашни условия с наш уред, постоянно се случват неточности, които ни тревожат без причина.

Ако нямаме опция експерт да мери кръвното ни, е хубаво да знаем най-основните правила за боравене с апарата, с цел да свалим вероятността за погрешен резултат до най-малко. На първо място, е най-важно кръвното да се мери в седнало състояние. Трябва да сме в отпуснато положение. Не би трябвало в околните часове да сме пили никакво кафе, алкохолни питиета или да сме правили тежка физическа интензивност.

В стаята, в която си мерим кръвното налягане, не би трябвало да е прекомерно студено или горещо. Ако страдаме от вегетосъдова дистония, диабет или хипертония, тогава кръвното би трябвало да се мери наложително единствено заран и вечер, не в инцидентно време от деня. По този метод се заобикалят сериозните за пациента спадове. Не бива да забравяме още, че по време на психическо или физическо напрежение кръвното налягане се покачва, което се смята за обикновено, тъй като се дължи на отделянето на специфичен хормон адреналин в кръвта. Ако сме под подобен тип въздействие, няма място за суматоха, в случай че индикаторите ни не са нормалните.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР