Кръвната биопсия, която се прави в Хил клиник, е неивазивна,

...
Кръвната биопсия, която се прави в Хил клиник, е неивазивна,
Коментари Харесай

За първи път у нас кръвен тест открива карцином на простатата, панкреаса, шията и още 67 вида рак

Кръвната биопсия, която се прави в " Хил клиник ", е неивазивна, щадяща, понася се леко и изисква единствено кръв от вената
За първи път в България кръвна биопсия може да открие 70 типа рак. Карцином на простатата, млечната жлеза, панкреаса и шията са единствено част от типовете рак, които кръвният тест разпознава в ранен стадий. 70-те типа злокачествени тумори са 81% от всички ракови формирания. Революционният способ към този момент се ползва в " Хил клиник ", а тестванията са създадени от Datar Cancer Genetics. България е измежду първите 10 страни в Европа, където ще се ползва, наред с Англия, Германия, Испания, Полша.

За разлика от обичайна тъканна биопсия кръвната, която се прави в " Хил клиник ", е неивазивна, щадяща, понася се леко и изисква единствено елементарна кръвна проба от вената. За провеждането й не се изисква специфична подготовка.

" През 2020 година почти 2,7 млн. души в Европейския съюз са диагностицирани с рак, а наклонността е, че е в идващото десетилетие всеки втори жител на Европейски Съюз би развил рак. Едва половината от всички пациенти ще оцелеят ", изясни проф. Румен Бенчев, експерт по оториноларингология в " Хил клиник ".

С новата методика за ранно разкриване на рака се диагностицират циркулиращи в кръвообращението обособени или група туморни кафези, отделящи се от солидни злокачествени тумори. Според проф. Бенчев тези туморни кафези се откриват при пациенти с рак и липсват при здрави хора с 99,9% специфика. 92,1% е сензитивността при определяне на рак в разнообразни типове и стадии, а точността при установяване е 93,1%.

" Първи етап на рак може да засечем сред 75% и 92% ", изясни доктор Стефан Шустер, лекар по здравна химия, който работи в региона на диагностиката на рака.

Според него точността на тестванията са потвърдени неведнъж в клинични изследвания, а от година и половина - в действителна среда.

Кръвните проби са три типа. Truecheck е скрининг за 70 типа рак и се взима кръв от вената. Trublood е меродавен заместител на обичайна тъканна биопсия, когато такава не може да се направи или пък дава подправено отрицателен резултат. Еxacta – най-цялостно проучване на открити злокачествени формирания - този тест дава скъпи насоки за най-хубавата персонализирана терапия на рака.

Според проф. Бенчев всеки тест има зона за деяние и всеки от трите се употребява в разнообразни случаи. Цената на Truecheck е 1200 евро и не се покрива от здравната каса.

Кръвта се взема в " Хил клиник " и се праща в Германия. Резултатите  ще са ясни до 12 работни дни.

Според доктор Шустер те ще са елементарно разбираеми за пациентите, само че е належащо лекар да ги разтълкува, както при всички други проучвания.

" Ракът не е елементарен за схващане, по тази причина е наложително да има лекарска интервенция при разчитането на тестванията ", сподели той. 

" Методът алармира, а след него стартират по-задълбочените проучвания. Без да има признаци, този способ ни насочва къде да търсим израстък ", съобщи и проф. Бенчев.

Тестовете се предлагат за асимптоматични пациенти, които имат фамилна история за злокачествено заболяване, както и за високо рисковите  - пушачи или алкохолици да вземем за пример. Подходящ е и за хора, които желаят да си създадат скрининг.

" Може да излекуваме рак, единствено в случай че го открием доста рано. Знаем за циркулиращи туморни кафези от доста време, само че единствено Datar Cancer Genetics съумя да развие тази технология, която съумява да открие рак доста рано. Избягват се ненужни инванзивни способи, когато се окаже, че пациентът няма развиване на израстък. Невероятно достижение е, че може да се разбере дали пациентът има единствено с едно кръвно проучване ", разяснява шефът на Instituto de Cirugia Urologica Avanzada / Urotec в Мадрид Сантяго Санча.

Специалистите предлагат хората да стартират да вършат скрининг сред 40 и 70 години, а тези, които имат фамилна обремененост - още от 30-годишна възраст. Те са безапелационни, че новият способ не заменя обичайна тъканна биопсия, само че я добавя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР