Краткотрайни повишения на речните нива очакват специалистите. Това сочи анализ

...
Краткотрайни повишения на речните нива очакват специалистите. Това сочи анализ
Коментари Харесай

Очакват се краткотрайни повишения на речните нива

Краткотрайни покачвания на речните равнища чакат експертите. Това сочи разбор на хидрологичната конюнктура през миналото денонощие, оповестяват от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В дунавския басейн през миналото денонощие равнищата на по-голяма част от следените реки са се повишили или са останали без основни промени. Водните количества са към и над праговете за междинни води. С водни количества към праговете за високи води е р. Джулюница при с. Джулюница /водосбор на р. Янтра/.

На 26 март водните равнища на реките във водосборите на реките Янтра, Русенски Лом и Добруджанските реките ще се покачат вследствие на отчасти снеготопене. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

В черноморския басейн равнищата на следените реки също са се повишили. Регистрираните съмнения на речните равнища в басейна са от -2 см до +8 см. Водните количества също са към праговете за междинни води, като с водни количества към праговете за високи води е р. Ропотамо при с. Веселие. Днес и на следващия ден вследствие на превалявания от дъжд ще има покачвания на водните равнища на южночерноморските реки. На 26 март речните равнища ще се намаляват, а от идващия ден, вследствие на снеготопене, ще има покачване на водните равнища в горната част на водосбора на р. Камчия. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

За източнобеломорския басейн данните демонстрират също покачване. Водните количества на реките в басейна са над праговете за междинни води. С водни количества към праговете за високи води са р. Тунджа при Павел Баня, р. Чепеларска при Бачково, р. Марица при гр. Пловдив и гр. Първомай, р. Арда при гр. Рудозем и р. Арда при с. Вехтино.
В западнобеломорския басейн също има повишение на равнищата като водните количества са към праговете за междинни води. С водни количества към праговете за високи води е р. Елешница при с. Ваксево и р. Струмешница при с. Струмешница. От вечерните часове на 26 март и на 27 март вследствие на превалявания и снеготопене ще има по-значителни покачвания на речните равнища в басейна. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР