Краткосрочният недостиг на кадри в страната е 200 000 души

...
Краткосрочният недостиг на кадри в страната е 200 000 души
Коментари Харесай

Недостигът на кадри у нас ще продължава да расте

Краткосрочният дефицит на фрагменти в страната е 200 000 души и той ще продължава да пораства. Заради демографската рецесия годишно на пазара на труда губим по 50 000 души, като това ще продължи най-малко през идващите 20 години.

Това разяснява през днешния ден във Варна ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Той взе присъединяване в среща-дискусия за проблемите и опциите пред българския бизнес през 2023 година Домакин на форума бе Икономическият университет във Варна.

Приоритетите на АИКБ за тази година са трите участия на страната ни – в еврозоната, в Шенген и в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, изясни Велев. По думите му дали ще бъдем признати в еврозоната от 1 януари 2024 година, ще се реши в средата на актуалната, като за постигането на тази цел е значимо и бизнесът да активизира напъните си.

 iStock iStock
Според Велев за задачата е нужна ценова непоклатимост и по тази причина АИКБ прикани бизнесмените да се постараят да понижат цените на стоките и услугите, с цел да бъде потисната инфлацията. Той посочи, че Асоциацията изцяло поддържа влизането на България в еврозоната, защото това ще усъвършенства капиталовата среда, ще спомогне за ускорение на икономическия напредък и повишение на виталния стандарт.

За нас приоритет остава обезпечаването на сила на конкурентни цени за българския бизнес, добави Велев. По думите му акцент за Асоциацията е и обезпечаването на човешки запаси. В тази тенденция с изключение на развиване на връзките сред бизнеса и образованието и пазара на труда, ще се работи и за облекчение на трудовата миграция. В това отношение българското законодателство към момента е надалеч от най-хубавите европейски практики, изясни Велев. По думите му у нас са наложени непотребни ограничавания, а в страните, най-големи експортьори на човешки запас, даже нямаме дипломатически представителства. Ако процедурите за импорт на работна ръка бъдат улеснени, тук ще има доста повече стопански заети хора, които ще заплащат налози в България и ще харчат в нашата страна, добави ръководителят на АИКБ.

 istock istock
През последните две години имаше серия рецесии, светът стартира да се деглобализира, само че макар компликациите за миналата година ще покажем добър стопански растеж, сподели още Велев. Той посочи, че през второто полугодие на 2022 година българската промишленост е в топ три по ритъм на развиване в Европейски Съюз. Като растеж на възнагражденията за последното регистрирано тримесечие България е номер едно, добави Велев. 

Председателят на АИКБ сподели още, че е редно да бъдат осъществени промените, отлагани през последните 30 години. Според него има потребност от промени в здравната и трудова експертиза. Необходима е и промяна с такса битови боклуци, тъй като България е единствената страна в Европейски Съюз, където се заплаща не на база генерираното количество, а съгласно оценката на парцела, сподели Велев и добави, че този метод на установяване на данъка, с изключение на всичко друго, пречи и за реализирането на кръгова стопанска система.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР