Краткосрочна програма за реформа на правосъдието от 30 точки, в

...
Краткосрочна програма за реформа на правосъдието от 30 точки, в
Коментари Харесай

Коалиционният договор предлага антикорупционната комисия да дублира прокуратурата

Краткосрочна стратегия за промяна на правораздаването от 30 точки, в която са влезнали както тематиките, по които всички бъдещи сътрудници са единомислещи, по този начин и противоречивите въпроси, за които беше оповестено, че ще се разискват в допълнение - това е заложено в черновата на съдружното съглашение. Тя беше изпратена от " Продължаваме промяната " до Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ", които до два дни би трябвало да върнат забележките си, а " Дневник " видя вид на документа.

В " графика " за ръководство на бъдещата власт, най-вече точки за " неотложно " са свързани с промените в правосъдната система.

Какво планува съглашението за формулата на ръководството -

Бъдещето на антикорупционната комисия

По време не договарянията специалистите на четирите политически сили по този начин и не се схванаха по какъв начин тъкмо да се реформира антикорупционата комисия (КПКОНПИ) и това ще би трябвало да се обясни преди бъдещото съглашение. Между обединенията има липса на единогласие по какъв начин тъкмо комисията да се раздели на две елементи.

В черновата на съглашението, което е в мощно насипно положение и наподобява като стенограма на целите от обществените договаряния, за промяна на КПКОНПИ първо е записана концепцията комисията да бъде разграничена на две, по която няма несъгласие. От нея произтича промяната на настоящето управление, отпред на което е Сотир Цацаров.

Оттам нататък е разказана визията на " Продължаваме промяната ", която гласи: едната част на комисията ще продължи да е антикорупционна - независимо или като звено в ДАНС, като ще се засилят проверяващите й функционалности, а тя ще може да разпорежда и на Национална агенция за приходите и ДАНС инспекции. Тоест тази част на КПКОНПИ ще дублира прокуратурата , като ще се концентрира върху високите етажи на властта.

Другата й част ще се занимава с " възобновяване на активи ", т.е. ще има независима комисия за конфискация. Не излиза наяве дали ще продължи да се ползва процедурата по гражданска конфискация от хора, които не са направили закононарушения. Тази опция беше в допълнение въведена в закона по времето на ръководството на ГЕРБ, с цел да може единствено въз основата на повдигнато случайно обвиняване от прокуратурата, КПКОНПИ да се разправя с неуместните на властта, даже като обвиняването против тях отпадне или бъдат оправдани. Преди дни от мнение на Съда на Европейски Съюз се разбра, че въпросната процедура не дава отговор на условията на европейската инструкция за конфискация.

Идеята на " Продължаваме промяната " за усилване на пълномощията на новата антикорупционна комисия беше подложена на критика от специалисти, съгласно които това ще я затвърди като " бухалка " на властта. Комисията и сега има куп противоречиви пълномощия, едно от които е, че има право да желае подслушване и следене. За разлика от останалите политически сили, " Продължаваме промяната " нееднократно са посочвали, че антикорупционата комисия е слаба и неефективна, без да обръщат внимание, че тя е съвършеният инструмент на предходното ръководство за тормоз на неуместните му.

Според черновата на съглашението, към антикорупционната комисия или звено в ДАНС се предлага да премине част от състава на инспекторатите към администрацията и обособените министерства. Тя ще може да апелира отводи на прокуратурата да разследа корупция, както и да сезира комисията по конфискация.

Предлага се проверка на заведените до този миг каузи за лишаване на незаконно добито имущество в период до 3 месеца за понижаване на риска страната да бъде наказана в бъдеще от засегнатите в тях. Ще се разисква включване на други органи при избора на състава на КПКОНПИ - да вземем за пример на президента.

В съглашението липсва предлагането на " Демократична България " КПКОНПИ да се раздели на две - на антикорупционна и против спор на ползи, от една страна, и по конфискация, като не й се дават проверяващи функционалности, тъй като това е рисково. Според специалистите на Демократична България гражданската конфискация в настоящия й тип води до това, че сега хората, против които е почнало произвеждане по лишаване на имущество, са с по-малко права, в сравнение с тези, против които се води наказателно произвеждане.

През април " Демократична България " внесе в Народното събрание - за противопоставяне на корупцията и спора на ползи и за конфискация, като създателите му Христо Иванов, Атанас Атанасов и Борислав Сандов предлагаха " нелегално добито имущество " да се размени с " имущество, представляващо средство или полза от противозаконни действия ". В плана беше записано и увеличение на размера на сумата, считана за " доста противоречие " сред имуществото и чистия приход, от 150 000 лева на 250 000 лева за целия проверяван интервал.

В претекстовете му се посочваше още, че " производството пред комисията съдържа съществени опасности за засягане правата на жителите ", " плануваният автоматизъм в производството за започване на цялостна инспекция за определяне на нелегално добито имуществото на съображение установено противоречие в размер над 20 000 лева се открива опция за голословна принуда на жителите, като не се зачита правото на отбрана против актовете на комисията " , " не е очакван законов механизъм откритото противоречие да бъде оспорено пред самостоятелния съд, преди да се стартира процедурата за цялостна инспекция за определяне на нелегално добито имущество " и други.

По време на договарянията " ИТН " предложи от КПКОНПИ да се извади оперативната дирекция, която беше в ДАНС, да се увеличи контролът над активността над цялата комисия и да се свие фрапантно кръгът от следените хора във властта. Българска социалистическа партия настояваше за превръщането на КПКОНПИ от бухалка в обикновено работещо звено против корупцията, като се раздели на комисия за спор на ползи и комисия за конфискация.

Как ще бъдат изгладени тези несъгласия за промяна на антикорупционната комисия - към този момент не е ясно.

Останалите основни моменти в частта " Правосъдие " са:

1. С политическа декларация Народното събрание ще изиска оставката на основния прокурор,

2. Незабавни промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ) за - закриване на профилираните углавен съд и прокуратура и въвеждане на правосъден надзор върху някои от отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане : по сигнали против основния прокурор и административните ръководители на прокуратурите, по сигнали за полицейско принуждение, по сигнали, подадени от антикорупционната комисия (КПКОНПИ), други сигнали, избрани въз основа на разбор и в допълнение разискване.

3. Създаване на процедура за наложителна тримесечна отчетност на основния прокурор пред Народното събрание и ограничение пълномощията му по надзора за правда посредством промени в Закон за съдебната власт - да отпадне опцията му документално да променя или анулира актове на подчинените си

4. Спешна смяна на Закона за правосъдната власт, за който през днешния ден Лена Бориславова от " Продължаваме промяната " заяви, че е подготвен - с него до 4 месеца да се смени статутът на Висш съдебен съвет от непрекъснато настоящ на краткотрайно настоящ - на сесии. Така ще се сътвори опция за промяната на съвета, който ще може да смени основния прокурор. Намерение да внесе такова искане още веднъж има министърът на правораздаването, откакто Конституционният съд се произнесе дали има право.

5. Изрично да се уредят последствията за заварените производства след закриване на спецсъда , тъй че да не се стига до тяхното прибързано спиране или закъснение

6. Създаване на нова непрекъсната комисия или подкомисия към Народно заседание за предварителна защита и битка с корупцията, която да изготви отчет на активността на управлението на КПКОНПИ, която да бъде реформирана от 3 месеца.

7. Избор на Инспекторат към Висшия правосъден съвет , който от дълго време е с изминал мандат - до два месеца

8. Изпълнение на рекомендациите на Венецианската комисия за усилване на тежестта на гласовете на съдийската гилдия при избор на ръководители на висшите съдилища , като точното болшинство ще бъде конкретизирано в допълнение

9. Въвеждане на първична инспекция за честност и липса на спор на ползи на претендентите за назначение в състава на Висш съдебен съвет и неговите комисии, която се прави от Инспектората към Висш съдебен съвет

10. Отпадане на кариерните бонуси и компенсациите за членове на Висш съдебен съвет

11 . Ревизия на осъществяването на европейските планове и публични поръчки в правосъдната система

12. О граничаване на безсрочното командироване на магистрати и преустановяване на порочните практики за командироване посредством законодателни промени в най-кратък период

13 . Ревизиране на критериите и процедурите за препоръка и за провеждането на състезанията на магистрати посредством законодателни промени в най-кратък срок;

14. Регресна отговорност по отношение на длъжностни лица или ръководители на административни органи , чиито дейности, бездействия и постановени актове са довели до наказание на страната. Анализ и в допълнение разискване на предлагането за въвеждане на регресна отговорност и по отношение на магистрати и народни представители

15. Отлагане с до една година действието на Единната осведомителна система на съдилищата и на Единния портал за електронно правораздаване, до момента в който не бъдат модифицирани по този начин, че да дават отговор на потребностите на всички участници в процеса; законодателни промени за стабилизиране на връчените до този миг актове; развиване на електронното правораздаване в прокуратурата и основаване на гаранции за инцидентно систематизиране на преписките в прокуратурата;

16. Професионален разбор на функционалностите на регулаторни органи - Комисия за защита на конкуренцията, КФН, КЕВР, КРС и други, през фокуса на отбрана гражданските права и законни ползи на жителите, стопанските субекти и държавата; преосмисляне на структурата и действието на Комисия за защита на конкуренцията. Анализ и разискване на предлагането за ограничение на мандатите на членовете на регулаторните органи; преразглеждане на снадки мандат на управлението на Комисия за защита на конкуренцията. Обсъждане на нуждата от основаване на профилиран гаранционен фонд за обезщетяване за вреди, породени от страната.

17 . Подобряване достъпа на жителите до правораздаване посредством: реформиране на някои правосъдни такси, да вземем за пример 4% по цивилен каузи , основаване на гаранции за пълностоен правосъден надзор на актовете на административните органи и регресна отговорност за съответните длъжностни лица,

18. Промени в Закона за публичните поръчки - ограничение на инхаус възлагането, откриване на досиетата по публични поръчки след избран период, повече гласност при работата на конкурсните комисии

19. Приемане на законодателство за наказания в случаи като тези по закона " Магнитски "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР