Краткият отговор е не. За съжаление, тази риторика имах възможност

...
Краткият отговор е не. За съжаление, тази риторика имах възможност
Коментари Харесай

БОМБА! Цонев побесня заради политолога Смилов: Трябва да си паднал от Марс, за да го кажеш това

Краткият отговор е не. За страдание, тази реторика имах опция да я чувам и като председателстващ съвещанията, бях заместител ръководител на Народното събрание. Доста постоянно влизах на ръба на правилника в словесни престрелки с сътрудниците, тъй като езикът е безсрамие, съвсем постоянно отвън подтекста на разисквания политически проблем, просто едно тривиално махленско заяждане с политическия конкурент, което продължава и в сегашната акция.
Това сподели в ефира на bTV Йордан Цонев от Движение за права и свободи, разяснявайки опцията за сформирането на кабинет след идните изключителни избори за парламент.
„ В това заяждане няма дискусия по отношение на наболелите проблеми на хората, а партийно и персонално его. Егото има място в политиката, човек, който не е с огромно его не влиза в политиката, само че то въпреки всичко би трябвало да бъде подчинено на общите неща, а те са доста. Проблемното поле на страната е толкоз огромно, че аз се усещам неловко в последните години, като политик – една от аргументите е това “, сподели още Цонев.
„ Гледам и в студията защо става на въпрос. Ако гледаме действително нещата кака са, би трябвало доста елементарно да се сформира кабинет. В предния парламент имахме евроатлантическо болшинство от 172 представители. Изобщо не стана на въпрос да бъде подкрепена политика в тази област.
Казвам евроаталантическо, тъй като в условия на война, на 400 км, никой не може да ни обезпечи националната сигурност с изключение на участието на НАТО, а в икономическата рецесия с инфлация няма по какъв начин да се преборим без инструментите на Европейски Съюз.
Затова ни би трябвало евроатлантичско болшинство – сигурността от НАТО, инструментите от Европейски Съюз и това болшинство да стартира и да взема решение проблеми “, продължи някогашният заметсник-председател на Народното събрание.
„ Вместо това гледаме по какъв начин един политик, който е бил министър председател, споделя на различен министър председател, че няма да се коалира с него тъй като бил подкупен. Това е доста грозно “, добави той.
По думите му правосъдната система би трябвало да дефинира какъв да е корупмиран, или публицистите. Политик за политик не може да дава такава оценка, камо ли това да е спънка да се коалира.
„ Градските митове приказват същото и за тях. Те даже и това не желаят да създадат. Говоря за Политическа партия и Демократична България, тъй като те са партиите, които слагат тази тема.
Движение за права и свободи преди една година и месец внесе план за смяна на конституцията в частта на стъдебната система, доста дълбока промяна. Точно такава, каквато желаят нашите европартньори.
Една година, в този последния парламент им припомнихме, имаше хора, които не знаят, че сме внесл, а ние им я връчихме персонално. Не става въпрос за промяна на правосъдната система.
Ако ставаше въпрос за това, разговорът щеше да е почнал още предходната година. Те желаят обикновени неща, които те не желаят да кажат пред обществото “, по този начин Цонев разяснява напълните на Демократична България и Политическа партия за правосъдна промяна у нас.
При това той продължи с мненията:
„ Елементарните неща са не да погледнем, че правосъдната система не работи, в това число и в съда, а освен в прокуратурата. Защото Дюкабан, помните ли му приказките за гнилите ябълки в правосъдната система? Ми те бяха за съдии, не за прокурори, за съдии, кото бяха лишили собственпостта на една френска компания. Ние предлагаме такава промяна, която да ни направи правосъдната система работеща.
Не единствено ние. Къде е разговора? Съдебната система, ширещата се корупция и всичко това са предлог да имат искания за власт. Демократична България и Политическа партия неосновани, неподкрепени електорално, да имат искания не за присъединяване във властта, а да преобладават властта, да преобладават проблемите, да показват хората, които ще вземат участие “.
Цонев прикани да се прочете плана за конституционна промяна на Движение за права и свободи.
„ Там бъркаме доста надълбоко в прокуратурата. Нас няма защо да ни подозират. В този парламент казахме, че сме абсолютънмо подготвени за дълбока рефформа, в това число и за кадрови решения в правосъдната система, откакто се убедим, че кадровата промяна не е стани да седна.
Трябва да се промени тона. Ако ще приказваме за правосъдна промяна, дайте предложенията на масата. Не може закона на Крум Зарков да съставлява правосъдната промяна. Той може да е част. Не се почва с това. Почва се с конституцията, тъй като вътре има неща, които би трябвало да бъдат решени. Те желаят да остане същата нереформирана прокуратура. Но да се сменят хората “, сподели той.
„ Погледнете закона на Зарков. Той визира други, по какъв начин да бъде разследван, сменян и назначаван основния прокурор. Там общия знаменател е това да става единствено със съдийската квота.
Освен прокурори и съдии, има и следователи, те са част от правосъдната система. Допреди не доста от дълго време те бяха безусловно самостоятелна част.
И могат да станат отново с смяна на конституцията. С това се почва, а не с едно законче, за което маститите адвокати споделят, че е отвън конституцията. Ние ще настояваме да решим първо конституционите въпроси. Не мога да кажа, дали ще го подкрепим или не “, сподели Цонев.
Той уточни и две от точките в проекта на Движение за права и свободи за изборите:
– Готови сме за радикална правосъдна промяна. да ви кажа нашата стратегия
– Решаване на проблемите с инфлацията
– Дълбока промяна в правосъдната система. Имаме го черно на бяло.
След това обаче Цонев се ядоса на въпрос на водещата и сподели:
„ Днеска чувам в едно студио събрани уважаеми политолози и за мен събирателния облик на капиталската агитация – умния и почитан Смилов, който го питат за бъдещи обединения.
И когато стигна до Движение за права и свободи и Възраждане, проучиха ГЕРБ и Политическа партия, и сподели за Движение за права и свободи: Аз тях ги прихващам към ГЕРБ. Ти би трябвало да си паднал от Марс, с цел да кажеш това.
Всички 30 години ни упрекват, че сме партията, към която се прикачват, че сме толкоз самостоятелни, че никой не слушаме, че преобладаваме всички, а ти там се изпраскваш, че прикачваш Движение за права и свободи към ГЕРБ.
Казва се това нещо към този момент годни наред тези мантри и никой не пита по какъв начин това се връзва с другите обвинявания към Движение за права и свободи, че сме самостоятелни, че сме прекомерно самостоятелни.
Извинете. Всички тези неща би трябвало да бъдат изчистени. Трябва да седнем на масата за договаряния без условия и такива клишета в главата. Съдебната система не е факсимиле “.
Според Цонев обективните аргументи сочат, че инфлацията е закономерна в Европа и България. „ Целият въпрос е какво може да се промени. Веригите на доставките са скъсани, артикули в обилие няма да дойдат. За една част за кола чакаме шест месеца. Едновременно с това има задоволително предложение на пари след К-19 рецесията. Какво може да създадем.
Проблемът е, че няма парламент. Функциите на Народното събрание няма кой да ги извърши, а преодоляването на цените изисква законодателни ограничения и работещ парламент. Такъв може да има, единствено в случай че има постоянно държавно управление “, сподели той.
Под думите му, в страната има и инфлация, и далавера, а ние даже нямаме постоянен бюджет. „ Той е безусловно демоде. Ако няма болшинство за това, което ще одобри, в Народното събрание се получава това, което се получава към този момент две години – наддаване и дългова рецесия, ще стане още по-лошо “, разясни Цонев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР