Кратка информация за пандемията за 10 януари 2023 г. предоставя

...
Кратка информация за пандемията за 10 януари 2023 г. предоставя
Коментари Харесай

Празни болници от ковид. Грипът обаче си показа зъбите. И още ще има да ги показва...

Кратка информация за пандемията за 10 януари 2023 година дава обичайно проф. Николай Витанов. Предлагаме ви я без редакторска интервенция:

И така, януари си върви. Стойностите на заболеваемостта и на показателите се чака да порастват бавно докъм 20-ти януари. Системата е закарана обаче в режим на полегата вълна – това го знаете от дълго време. Тази работа значи, че здравната система ще може да поеме повишаването без особени проблеми.

С две думи: няма да се притеснявате, умерено. Позицията ни да посрещнем плануваното повишаване на броя на заболелите е добра – заболеваемостта е ниска, лечебните заведения са прани откъм заболели от коронавирус. Системата има време да реагира, има си и проекти. Отдавна съм ви писал – ще отблъснем и тази вълна.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден. Това са числата. Ако ви е еднакво, не го четете.

Намираме се в сюжет Празни лечебни заведения, ден 176. Прогнозата е: Сценарият Празни лечебни заведения ще е постоянен 200 дни. Няма да има проблеми през януари с болничната запълненост от К-19.

14-дневната заболеваемост през днешния ден е 30.91 на 100 000. Очаква се постепенно повишаване, само че заболеваемостта е натикана в ъгъла, напълно съгласно прогнозата. Знаете упованието – няма за има проблем за здравната система.
Припомням сюжета Празни лечебни заведения – постоянен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на обстановката с пандемията през днешния ден
1. Общата конюнктура - Модифицирания Омикрон не съумява да възпламени дифузното разпространяване И по този начин към този момент 283 дни след края на изключителната епидемиологична конюнктура. Прогнозата е – чака се да няма дифузно разпространяване 300 дни. Да забележим. 300 дни са 10 месеца. Да знаете де, какво да желаете от тези, които ще предвиждат идващите пандемии.
Така, караме нататък.

2. Базовото репродуктивно число - през днешния ден е 1.19. Над 1.00 е. Заразата се уголемява, само че както ви бе планувано, Ковидът няма да се даде да бъде тръшнат бързо. Тъй, че развиването е съгласно упованията.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, би трябвало да има дифузно разпространяване. Дифузното разпространяване на ковида обаче го няма. Няма-а-а- го.

Да забележим няколко контролни чисълца за през днешния ден от показателя на дифузното разпространяване

За страната - 0.06
София-град - 0.07
Пловдив - 0.05
Бургас - 0.07
Варна - 0.08
По южните граници
Благоевград - 0.02
Кърджали – 0.02
Смолян - 0.09
Хасково - 0.04
Ямбол – 0.13

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно
разпространяване - 1.00
2. Над 1.00 - дифузно разпространяване
3. Под 1.00 - дифузното разпространяване стопира или напълно го няма.

Както се очакваше – няма проблеми. Сценарият Празни лечебни заведения ще си остане постоянен и през януари. Стойностите на показателя ще стартират бавно да порастват, само че сме в режим на полегата вълна и не се чака бързо повишаване.

За страната, показателят е 16.5 пъти под сериозната стойност. Дифузното разпространяване го няма, клъстерното още е на ниско равнище. Развитието е според проекта „ Полегата вълна “. Скука. В Кърджали и Благоевград показателя е даже 50 пъти под сериозната стойност.
Има ли площад за терзание към този момент? Не – показателите към момента имат ниски стойности. Полека почнаха да порастват. Кога да почнем да се тормозим – ами като стигнат 0.5. Коя област да следим? Той показателя ви споделя – Ямбол. Но и там показателя е съвсем 8 пъти под сериозната стойност. Ето по какъв начин математиката ви споделя къде да гледате, какво да гледате и какъв брой ви остава до проблемите. Спокойно може да се подготвите.

Планът за блокиране на разпространяването на модифицирания Омикрон посредством прекъсване на дифузното разпространяване работи. Вече 283 дни. Прогнозата се осъществя – дифузно разпространяване няма. Както виждате, ситуацията в страната е под цялостен надзор. Ковидът е в клещите на математическата обществена динамичност. Изкарахте си умерено празниците. Сега ще си изкарате и месец януари без особени проблеми.

За сведение - показателите в още няколко области
Монтана - 0.03
Пазарджик - 0.06
Перник - 0.07
Плевен - 0.05
Разград - 0.03
Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, към този момент проблеми няма. Ситуацията е под цялостен надзор. Не пускаме дифузното разпространяване да се разпали. Във вътрешността на страната ситуацията е спокойна. А януари и върви-и-и. Виждате, показателят би трябвало да се вдигне 20-на пъти, с цел да стигне сериозната стойност. В Монтана и Разрад дори 33 пъти би трябвало да се вдигне. Ситуацията е спокойна.
Стабилност, предсказуемост, успокоение – знаете, това е девизът на математическата обществена динамичност. Гледаме обстановката с пандемията. Имаме ли непоклатимост, предсказуемост и успокоение. Имаме.
Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на лечебните заведения. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли претъпкани лечебни заведения? Няма. Нещата са под надзор. Целта на играта е реализирана. Мястото на народа е в къщи при ракията, винцето, мезенцето и туршийката, а не в лечебните заведения.

Хайде и тук малко цифри

Текуща претовареност интензивни кревати: 40
Заетост за дестабилизация на „ Празни лечебни заведения “: 500
8 % от сериозната стойност- заетостта е доста ниска
Текуща претовареност неинтензивни кревати: 374
Заетост за дестабилизация на „ Празни лечебни заведения “: 5000
Под 8 % от сериозната стойност. Доста е ниско
Прогнозата за я знаете. Сценарият Празни лечебни заведения ще е постоянен и през януари. Очаква се да минем през есенно – зимната вълна без огромни проблеми до края на януари.

4. Проверка на смъртността. Сведена е сведена до едноцифрено число дневно. Смъртността и през януари ще е ниска. Внимавайте въпреки всичко и се пазете. Къси клечки ще има. Пиша си го аз това, но кой ли го слуша. Пазете се, къси клечки ще има. Не теглете късата съчка.

5. Заключение от инспекцията - и през днешния ден, 283 дни след отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура, обстановката е спокойна. Здравната система се оправя с проблемите, сюжет „ Празни лечебни заведения “ е постоянен. Дифузното разпространяване е угасено. Клъстерното разпространяване е на ниско равнище. Прогнозата я знаете – и през януари, лечебните заведения няма да се изпълнят.

Питате може ли по този начин да се счита и грипа. Може. Трябва единствено леко да се преконфигурират показателите и готово. Обаче аз се занимавам единствено с Ковида. Не мога да се занимавам с всичко, а и при толкоз крякащи отсреща ми юрдеци мъчно и ще заискам. Нека да грипясат малко, та да им пристигна акъла в надчовчието. А вие се пазете. Грипът тази година си сподели зъбите. И още ще има да ги демонстрира.

6. Днес – картата на риска. Нама промени, зеленото мощно доминира. Стабилност, предсказуемост, успокоение. Математическа обществена динамичност в деяние. Това е ситуацията. Няма хвърляне насам – натам, няма несъразмерни ограничения – ден след ден минаваме умерено през пандемията. След като ви демонстрирах по какъв начин се прави, време е да помисля за отдръпване. Все отново навъртях 1000 дни в тая битка, не мисля да навъртам доста повече от 3 години. Най-много да изкарам, до момента в който пристигна пролетта.
Желая здраве и триумфи. И дано вирусът и войната стоят надалеч от вас.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР