Кръстю Кръстев е новият директор на „Сцена на кръстопът, а

...
Кръстю Кръстев е новият директор на „Сцена на кръстопът, а
Коментари Харесай

Театралният фестивал "Сцена на кръстопът" навършва четвърт век

Кръстю Кръстев е новият шеф на „ Сцена на кръстопът ", а актрисата Ивана Папазова става лице на един от най-авторитетните театрални фестивали в България.

„ Тази година форумът става на четвърт век - време, в което създателят му проф. Стефан Данаилов го трансформира в едно от най-чаканите събития в културния живот на Пловдив. През 2020 година събитието мина под знака на почитта към личността и приноса на проф. Данаилов и то в едно изключително време на пандемия и ограничавания. Тази година обещаваме на публиката едно вълнуващо двуседмично странствуване в света на театъра с най-хубавите представления от стратегиите на всички театри в България. За мен е чест и персонална отговорност да съм дейна част от организацията на „ Сцена на кръстопът " и имам вяра, че най-хубавото за фестивала занапред следва ", сподели Кръстев, който е и шеф на домакина на фестивала Драматичен театър-Пловдив.

Тазгодишната стратегия е селектирана от Кръстев и Росица Обрешкова, изобретателен шеф е Елин Рахнев.

25-ото издание на Есенния интернационален фестивал се открива на 10 септември в 19 часа с премиерата на „ Укротяване на опърничавата " от Уилям Шекспир на Пловдивския трагичен спектакъл. Режисьор е Стайко Мурджев.

След бутиковата стратегия предходната година поради пандемичната конюнктура, тази година за своя четвъртвековен празник форумът се завръща с богата стратегия. Публиката ще се наслаждения на най-хубавите заглавия на национална сцена, ще има министър председатели на книги, театрални работилници.

Ще забележим „ Боклук " на Елена Телбис - притежател на две награди Икар и три награди Аскеер за тази година, под тепетата ще гостува и „ Плач на ангел ", донесъл Аскеер на Христо Мутафчиев за основна мъжка роля, „ Портокалова кожа " - Аскеер за изгряваща звезда и сценография, както и за музика; както и „ Шекспирин по време на пандемия ", донесъл Аскеер на Светлана Янчева за ролята на режисьорката.

Своите най-хубави представления ще изиграят трупи от цяла България. Общо 18 са спектаклите, които са селектирани в програмата на фестивала. Ще забележим представления на Пловдивския спектакъл, Народния спектакъл, Театър „ София ", Малък градски спектакъл „ Зад канала ", Сатиричен спектакъл „ Алеко Константинов ", Театър 199 „ Валентин Стойчев ", Младежкия спектакъл „ Николай Бинев ", трагичен спектакъл „ Стефан Киров ", Габровски трагичен спектакъл „ Рачо Стоянов ", Театър „ Българска войска ", Общински спектакъл „ Възраждане ", Театрална работилница „ Сфумато ", Русенски трагичен спектакъл „ Сава Огнянов ", Плевенски трагичен спектакъл „ Иван Радоев ", Хасковски драматично-куклен спектакъл „ Иван Димов ".

По традиция ще се насладим и на играта на младите лица на НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов ", които тази година показват своето най-най-най-представление - „ Кукли сме ние ".

Програмата предлага две работилници с журналиста Георги Тошев и композитора Асен Аврамов. Ще имаме опцията да се срещнем с актрисата Цветана Манева за премиерата на книгата „ Тя, Цветана " на Яна Борисова и Георги Тошев.

Очакват ни забавни изложения, събития навън, четене на модерна българска драматургия.

Мотото на 25-ата „ Сцена на кръстопът " е „ Театъра Надеждата ".

Драматичен театър-Пловдив още веднъж ще бъде хазаин на събитието. Прояви ще има както в Голямата зала, по този начин и в Камерна зала „ Стефан Данаилов " и в двора, където ще има поредност от четения с присъединяване на драматурзи и актьори.

„ Сцена на кръстопът " се реализира благодарение на Министерство на културата, Община Пловдив и меценатското семейство отпред с Компания „ Роза Импекс ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР