Кръстовището на бул. Чаталджа и Осми Приморски полк във Варна

...
Кръстовището на бул. Чаталджа и Осми Приморски полк във Варна
Коментари Харесай

Къде във Варна е най-шумно и мръсно?

Кръстовището на бул. „ Чаталджа ” и „ Осми Приморски полк ” във Варна е най-шумно и с съществуване на най-вече фини прахови частици, научи Moreto.net.

Освен първите няколко жилищни блока по протежението на бул. „ Осми Приморски полк ” след кръстовището с „ Чаталджа ”, на най-голямо замърсяване с тънък прахуляк са изложени живеещите към кръстовището на ул. „ Константин Фотинов ” и „ Любен Каравелов ”, „ Княз Николаевич ” и „ Цани Гинчев ”.

Данните са направени през юли тази година от доброволци на Обществения център за околна среда и стабилно развиване в морската столица, част от плана „ Младите и квартала ”.

По време на замерването там са открити наднормени стойности на фини прахови частици от 67,15 мкг/м3 при приблизително дневна норма от 50 мкг/м3. Тази норма, съгласно законодателството, не би трябвало да се надвишава повече от 35 дни в годината.

От 1 януари 2020 година се планува да влезе в действие още по-ниска приблизително годишна норма – до 20 мкг/м3. На експертно равнище се разяснява интензивно въвеждането на правила за още една секта – фини прахови частици до 1 микрометър, които в действителност са най-опасни за човешкото здраве.

Основният източник на фини прахови частици безспорно е автомобилният превоз. Той е основният провинен и за шумовото замърсяване.

Наднормен звук с изключение на на кръстовището на бул. „ Чаталджа ” и „ Осми Приморски полк ”, беше измерено и в карето сред улиците „ Любен Каравелов ”, „ Найден Геров ”, „ Феликс Каниц ” и „ Кап. Рончевски ”. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР