Красотите на България грейнаха на коледната елха. Майстор Иван Станев,

...
Красотите на България грейнаха на коледната елха. Майстор Иван Станев,
Коментари Харесай

Коледната елха грейва с красотите на България

Красотите на България блестнаха на коледната елха. Майстор Иван Станев, който единствен пази занаята стъклоиздухване и го предава на петима калфи, извая играчките. А сръчните ръце на художничката Диана Панайотова и на хора с увреждания изрисуваха върху тях Белоградчик, Царевец, Голямата базилика на Плиска, паметника Шипка, Рилския манастир с кулата си от 14 век – една от дребното опазени забележителности от Средновековието. Топка побра цялата хубост на катедралата „ Александър Невски “, Античният спектакъл в Пловдив оживя върху амфора. За всяко от деветте декорации за коледната елха са подбрани емблематични места в България, от разнообразни столетия и по този начин, че да кореспондират с формата на стъкленото украшение.

„ Достойни за президентската елха! “, ахна пред витрината с комплекта за 999 лв. зам.-кметът Георги Титюков. Оказа се обаче, че за бутиковите хубости има и не толкоз високопоставени купувачи. Жена изиска да купи връх за елха с Богородица и Младенеца за 90 лв., още преди да бъде открит новият магазин на Социалното дружество за хора с увреждания.



Той е с нова локация – на ул. „ Йоаким Груев “ 7 в артквартала „ Капана “ – на стотина метра от мястото, където в предишното са били ателиетата на еснафа по стъклоиздухване, преди да бъде основано ТПК „ Марица “.  Връщаме се назад на най-занаятчийското място в града, зарадва се занаятчия Иван Станев. Той управлява стъклодувното ателие в Социалното дружество на хората с увреждания, а там има още текстилно и керамично – отпред с Мария Зехтинска и Диана Панайотова.



„ На новото място имаме опция да покажем цялата им продукция - изясни директорката на Ванина Костадинова. -  Шивашки произведения, фланелки, торбички, керамика, картини, стъклени играчки “. При старта по план през 2018 година  в общественото дружество бяха ангажирани към 50 индивида с увреждания. В следствие от тях Община Пловдив задържа 23-ма, само че още неколцина са на половин работен ден, описа тя. Има хора с всевъзможни проблеми – от физически до душевен. Преди да бъдат наети, някои от тях са седели без работа вкъщи в продължение на 20 години. Днес към този момент освен са усвоили умения от майсторите, които управляват трите ателиета, а и се усещат пълноценни.



Продукцията им се предлага в общинска постройка в сърцето на „ Капана “. Доскоро дограмата извън била закована, а вътре помещението било на фаза недодялан градеж. След дълги съгласувания, създаване на хигиеничен възел, главен ремонт и откриване на партиди за ток и вода магазинчето към този момент е накипрено предколедно.



Връща се усетът към ретроукрашенията, изясни пред витрините със стъклени играчки за елха занаятчия Иван Станев. Днешните пловдивчани изпитват носталгия към украшенията за елха, защитавани в кутията вкъщи в продължение на 40 години, само че към този момент засегнати и строшени.

В общественото дружество за хора с увреждания всичко стартира от една стъклена топка, която майсторът Иван Станев  трансформира в камбана, пиле, ледена висулка.  „ Колегите “ от художественото ателие рисуват след това свои приказки върху стъклото – сбирката „ Снежко “ в синьо, „ Дървото на живота “ – в алено.



Всичко  е направено на ръка. Но не са единствено бутиковите декорации, които са по една численост – със сюжети на Рождество, птица в снега и зимен пейзаж. Има претекст и цена за всекиго, даже персонажи от детските филми – Тигъра от историята за Мечо Пух, Олаф от „ Замръзналото кралство “, Сид от „ Ледена ера “, Маша и Мечока.

Всяко бижу е изрисувано с доста умелост, умеене и нюх, споделя Диана Панайотоа. Самата тя е приключила Художествената гимназия в Пловдив, а след това и църковни изкуства във Велико Търново. Житейският път на тези хора дълго не им е давал опция да изразят своята хармония и да я развият, споделя тя. Нейната задача е да отключи вдъхновението. Често, само че в това време все по-рядко, се намесва първоначално и в края на процеса.



Коледният дух е танцувал и сред шевните машини в текстилното ателие. И в магазина на Социалното дружество има всичко за коледната софра – цели комплекти от завивка, кош за самун, поставки за принадлежности и чаша, салфетки. Заедно с покривката за празничната вечер там са измайсторили калъфи за столовете. Коледният чорап е 5 лв., панерът – 8. А виното е пременено с „ костюм “ на Дядо Коледа за 12 лева

Тематичните чаши от рафта с керамика са с коледни сюжети и ръкохватка с форма на звезда.



Опитваме се да създадем интензивно и извършването на покупки онлайн, сподели зам.-кметът Георги Титюков. Трудно е при конкуренцията на китайската простор потребност, само че в това време продукцията на Социалното дружество на хората с увреждания е все по-разпознаваема. Поръчките са се нараснали двойно. Има постоянни корпоративни клиенти, които купуват хубост и в същото време извършват обществените си политики.



Всичко почнало по време на едно пътешестване на Титюков в Германия с представители на общественото министерство в тамошно дружество на хора с увреждания.  Там мащабите са други – 4 цеха, стабилен бюджет, транспорт с рейсове до работното място. 

„ Надявам се, че не е надалеч времето, когато нашето Социално дружество ще излезе на самоиздръжка, споделя Титюков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР