Красивите гледки около село Поибрене, близо до Панагюрище, са от

...
Красивите гледки около село Поибрене, близо до Панагюрище, са от
Коментари Харесай

Работа? Не, благодаря!

Красивите гледки към село Поибрене, покрай Панагюрище, са от полетата с био рози и лавандули. Техен собственик е Веселина Ралчева. Тя е производител на етерично-маслени био култури .

България е на трето място по брой младежи, издържани от родителите си до 35-годишна възраст

„ Биологичното земеделие като цяло е извънредно подвластно от хората. Тъй като в този тип земеделие на мога да се употребяват хербициди. И в случай че не пипне човешка ръчичка в действителност всичко става в плевели. Така, че сме извънредно подвластни от работната ръка “, споделя земеделският производител.

Снимка: btvnovinite.bg

Tази пролет в Поиберене всички безработни поданици се разболели от конюнктивит. А заболяването им ги сполетяла в един ден тъкмо, когато реколтата от рози трябвало да бъде събрана. И тъкмо когато безработните получили предложение за работа от бюрото по труда. 

„ Понеже страната е направила едно предписание, че когато те са на борсата и откажат трудов контракт, те губят тези права, разновидността да се измъкнат е като си вземат записка за краткотрайна неработоспособност. И по този начин се оказва, че в едни интервали, в които има съответни акции, както е розобера, цели села  се разболяват от едни и същи заболявания. Например конюнктивит на очите или някакъв тип сезонна алергия. Всички се разболяват, всички имат едни лекарски листове “, изяснява Ралчева.

Земеделска работа към Панагюрище има цяло лято. Пазари за артикули от българска роза и лавандула има, само че няма кой да отгледа и обере продукцията Въпреки армията от безработни в селата към розовите масиви.

Масовото разболяване, когато има земеделска  работа за безработните се оказва обичайно събитие.

Снимка: btvnovinite.bg

Липсата на работна ръка или по-скоро отхвърли на безработната ръка да работи спъва развиването на земеделието у нас. Добрите служащи пък бягат в Европа. 

„ Този въпрос би трябвало някак си да се контролира и то би трябвало да работят по едно и също време здравната система, която би трябвало при такива явно всеобщи разболявания да има някакъв метод да се ревизират. Трябва да  работят дружно обществените служби, здравните служби и може би други служби “, разяснява Веселина Ралчева.

Свързваме се с докторката, издала болничните, с които безработните от Поибрене могат да продължат да получават обществени помощи от страната, без да работят и без да поставят публично потребен труд. 

„ Конюнктивит имаше, кератит имаше, той тъй като е смесен. То пролетта е тъкмо това време на алергичните конюнктивити, изяснява лекарката.
Не единствено мързелът е причина служащите да отхвърлят да подписват контракти за краткотрайна претовареност на полето.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Те търсят работа, но множеството желаят да работят без контракт. Зарад отоплението и зарад ваучерите. Има и такива – не ще да работи на трудов контракт, тъй като има доста запори. И такива има “, изяснява бригадирът Янко, чиято задача е да намира служащи.

Това удостоверява и Ралчева: „ Една от главните аргументи тези хора да не желаят да работят на трудов контракт е, че се опасяват, че ще изгубят помощите си, най-много помощите за отопление, само че и още един куп помощи, с които аз дори не съм напълно осведомена, които са на база приход. Тези хора, които са трайно на гърба на обществената система, изрично не желаят да подписват контракти “.
Земеделските стопани в цялата страна, които имат потребност от работна ръка, са изправени пред този проблем. Нискообразованите не имат вяра на формалната информация, че няма да изгубят помощите си, в случай че работят краткотрайна претовареност до 90 дни.

70% от записаните безработни са със приблизително обучение

От Инспекцията по труда ни твърдят, че безработните няма да изгубят помощите си, в случай че работят краткотрайна работа на полето. Голяма част от тези хора по-скоро биха повярвали на тайна доктрина, в сравнение с нещо публично.

Глад за аграрни служащи има в цяла Европа. Желаещи да работят на полето, изключително от младото потомство, съвсем няма. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР