Красимира Трифонова (вляво), Таня Николова, д-р Красимир Николовски Преди да се

...
Красимира Трифонова (вляво), Таня Николова, д-р Красимир Николовски
Преди да се
Коментари Харесай

Дипломати парашутисти ни резилят по целия свят

Красимира Трифонова (вляво), Таня Николова, доктор Красимир Николовски

Преди да се захване с интернационалните връзки, първата работа на някогашния механизатор е да се уреди с голям ведомствен апартамент в един от трите дипломатически блока на столичния бул. „ Жолио Кюри ". За четиристайното жилище от 173 квадрата той заплаща единствено 54 058 лв., цена, която е пет пъти по-ниска от пазарна стойност тогава. След като организиран битово, Яшарали Ахмед стартира да върти кадровата политика в министерството, т.е. назначава в задачите зад граница като консули, домакини и водачи всевъзможни свои родственици, другари и познати. Тези парашутисти заедно с задачите си семейства налазват задграничните задачи и основават в тях сюжети но прословутия разказ на Алек Попов „ Мисия Лондон ”.

 

Сред тях са и неслучайни имена. Съпругът на някогашната вицепремиерка Емел Етем – Стефан Тошков, е назначен за хазаин в българското посолство в Германия. Близката другарка на Яшарали Ахмед – Тюркян Мехмед, пък става консул в Братислава. Името й като началник на Дирекция „ Обществени поръчки ” в министерството обаче се появява в скандал с евтини жилища. Оказва се, че тя се е сдобила с жилище от 98,6 кв. м. в квартал „ Витоша “, за което дала единствено 50 271 лева, що се касае за гарсониера в тези години. Госпожата, споделят осведомени, оцелява и до момента на богатства консулска работа в чужбина. Самият Яшарали Ахмед обаче е изпъден най-позорно за далавери, освен това още преди да изтече мандатът на царското държавно управление.

Преди това съгласно негови някогашни подчинени, той се надявал да стане общоприет консул на България в Турция или дипломат в Индонезия, само че на вятъра.

 

Добрева с шокиращия тоалет 

Най-гръмко в тези години обаче отеква абсурдът с консулката в Хелзинки Ана Сапунджиева. Без да знае непознат език и макар че позволява правописни неточности и на български, тя е пратена в задачата. За този пост е уредена от майка си Сабрие Сапунджиева, зам.-министър на правораздаването в кабинета Станишев. Да напомним, че високопоставената родителка минава през Българска комунистическа партия, Алтернативната социалистическа партия, ГОР, ДАР и най-после финишира в Движение за права и свободи. Тя се подвизава и като съветничка на президента Първанов, може би тъй като е съгражданка на брачната половинка му Зорка от Якоруда, където първо работила нещо си в общината, а след това изкарала задочно право в Благоевград и тръгнала нагоре във властта. Накрая Станишев, да напомним, уволни Сабрие Сапунджиева като зам.-министър на правораздаването, а медиите разкриха далаверите й с парцели. По времето, когато е във властта, тя въпреки всичко съумява да изпрати щерка си Ана като консул в Хелзинки. Престоят на дъщерята във финландската столица обаче не продължава дълго, там избухва скандал с продажба на незаконен алкохол и е върната назад тихомълком.

 

Да напомним, че преди години и хумористът Димитър Туджаров – Шкумбата се беше приготвил да става чиновник в консулството на България в Чикаго. За него беше лобирал починалият Божидар Димитров, само че назначението му се провали, а той самият отхвърли да е имал мераци да става посланик. По същото време обаче втората по сан в консулството в Чикаго Лила Георгиева се прочу с еротичните си фотоси в интернет, които сама си беше пуснала.

 

При ръководството на ГЕРБ впечатляваща кариера като посланик направи някогашната здравна сестра от Ямбол Таня Георгиева. В годините на прехода тя се изявява като журналистка, редактор на локален бюлетин. После най-изненадващо става регионален шеф и като гръм от ясно небе за тези, които я познават, идва новината, че ще бъде изпратена като дипломат в Хърватия. Запознати споделят, че зад това професионално развиване стои брат й Кристиан Кръстев, който беше министър на превоза, а също и столичен зам.-кмет.

 

Пламен Георгиев е отзован от консулството във Валенсия

Самата Таня Димитрова имаше наглостта да твърди, че владее 6 езика, 4 от които мъртви - латински, църковно-славянски, древен еврейски и древен гръцки. Също беше безапелационна, че има висше обучение по теология, публицистика, право и стопанска система. При това дипломите й са получени в рекордно къси периоди на следване, поради което тя признава особено за публицистиката, че в действителност било някакъв курс. Въпреки това високите й достижения в науката са оценени по достолепие от тогавашния външен министър Николай Младенов, който я праща дипломат в Загреб. След като изкарва там мандата си, е пратена да оглави Генералното консулство в Милано.

 

Пак от министър Николай Младенов в Тунис е изпратен за дипломат някой си доктор Михаил Николовски, народен представител от Ловеч, прочут с това, че не се е изказал нито един път в Народното събрание. Това е единствената му задгранична задача, споделят осведомени, съгласно които по-късно се върнал към лекарската си специалност.

 

В дипломацията не пропуща да се осъществя и брачната половинка на тогавашния народен представител и някогашен началник на Комисията по хазарта Георги Петров, известен със звучното си медийно название Гошо Тъпото. Неговата госпожа Христина Петрова първо става депутатка от партията на Симеон, а по-късно оглавява задачата на България в Казахстан. Може би е подигравка на ориста, че тъкмо такава фигура е пратена в родината на Борат, само че въпреки всичко приказваме не за кинокомедия, а за дипломатическа действителност.

 

Дъщерята на фамилия Петрови – Десислава, пък е изпратена като служителка в посолството във Виетнам. След това поема към Гърция, където изкарва два мандата. Казват, че синът на семейството е също добре трудово организиран – в ДАНС.

 

Как тъкмо връзкарите се уреждат с влиятелни постове, преди време показва президентският човек Пламен Узунов. Прокуратурата популяризира негови известия, разменени с предприемача Пламен Бобоков, свързани с назначения на български представители в Алжир и Нигерия. В едното известие Бобоков написа на Узунов: „ Румен Петров – Алжир ”. Второто известие на Пламен Бобоков съдържа атачмънта: „ CV­­­­­­ ­­­­BG­ _Joro_Iliev_Kiradjiev ”

Допълнено е и с уточняващ текст: „ Привет, съименник! Това е моето предложение за Абуджа (Нигерия). Тези известия обаче станаха обществени и сега напълно разнообразни дипломати управляват задачите в тези страни.

 

Неотдавна от Външно министерство признаха, че 8 от 19 ръководители на български консулски служби са назначени „ по изключение ”, т.е. без да са дипломати от кариерата. Сред тях преди време попадна и някогашният началник на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който беше началник на генералното консулство във Валенсия от есента на 2018 година Той се скри там, откакто избухна абсурдът поради прословутата противозаконна тераса на покрива на блока му. След това Пацо Терасата, както го нарекоха, беше заставен да подаде оставка.

 

Във Валенсия пък се разбра, че не владее испански и не след дълго беше уволнен и от задачата. „ Отзоваването ми е реваншизъм, обвързван с ползите, които съм засегнал с предходната ми работа – и като прокурор, и като началник на КПКОНПИ ", придаде героична нотка на отстраняването си той.

 

Сред назначените „ по изключение ” са и две публични ченгета. Драгомир Димитров отпътува за консулството в Мюнхен, откакто беше махнат от шефския пост в разузнаването. В Санкт Петербург по същата линия се подвизава и Ангел Антонов, остарял другар на Цветан Цветанов. Антонов последно беше началник на НСО, в чийто двор съгласно осведомени добре се гледали и ловните му кучета.

Източник: Уикенд, crimesbg.com


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР