Красимир Каракачанов стана първият Доктор хонорис кауза на Висшето военновъздушно

...
Красимир Каракачанов стана първият Доктор хонорис кауза на Висшето военновъздушно
Коментари Харесай

Пионер: Каракачанов се окичи с Доктор хонорис кауза на ВВВУ Г. Бенковски

Красимир Каракачанов стана първият " Доктор хонорис идея " на Висшето военновъздушно учебно заведение (ВВВУ) " Георги Бенковски " след възобновяване му. Огърлието и диплом му бяха връчени през днешния ден от бригаден военачалник Юлиян Радойски, шеф на учебното заведение.

Почетното звание се присъжда на Каракачанов за неговите изключителни достижения и безценен принос за развиването и популяризирането на висшето учебно заведение в народен и интернационален мащаб, означи доцент Иван Вълков, асистент ректор на ВВВУ " Георги Бенковски ". Той напомни, че като вицепремиер и министър на защитата Каракачанов работи за възобновяване на военновъздушното учебно заведение, за обезпечаване на финансови средства за модернизирането му и за бъдещото развиване на висшето военновъздушно обучение в България.

Благодарение на Министерството на защитата и персонално на господин Каракачанов висшето военновъздушно учебно заведение бе възобновено. Бяха открити и спомагателни финансови средства то да възкръсне от пепелта откакто съвсем две десетилетия беше закрито и имаше затихващи функционалности като авиационен факултет, означи в изявлението си бриг. ген. Радойски. 

Без войска няма България, без войска, която да пази освен политическите й граници, само че и икономическите й ползи, тя ще бъде слаба страна, няма да е уважавана, сподели Красимир Каракачанов, откакто получи почетното звание. 

Той акцентира, че е смятал като историческа неправда обстоятелството, че 18 - 19 години нямаме висше военновъздушно учебно заведение, което да приготвя фрагментите на българската авиация. " България е била авиационна страна, в това число е произвеждала и свои самолети. Поради ред аргументи през последните 30 години ние считаме, че нямаме потребност от наша военна промишленост, от лично въоръжение и не мислим нито за сигурност на доставките, нито за ремонт и поддръжка на техниката, която придобиваме.

Имаше една концепция, която не се реализира, заради липса на време и на политическа обстановка, да стартираме да произвеждаме свои самолети, което е сложен развой с вложения от страната. Аз постоянно съм считал, че вместо да купуваме непознато въоръжение най-малко на двойни цени и да плащаме доста висока цена за неговата поддръжка по-късно, е по-добре да се опитаме да го произвеждаме. Така парите на българския поданик ще влизат в българската стопанска система, в нашата промишленост ще работят висококвалифицирани инженери, ще можем да задържим младите, умните и интелигентни хора в България и ще сътворяваме работни места ", сподели още Каракачанов. 

Той акцентира, че ВВВУ " Георги Бенковски е значимо освен за Плевен и региона, само че и за силата и боеспособността на Българската войска, за подготовката на фрагментите на нашите военновъздушни сили, за престижа на страната ни. " Убеден съм, че пътят, по който сте тръгнали, ще го извървите сполучливо ", добави още Каракачанов. 

Званието " Доктор хонорис идея " бе връчено на Красимир Каракачанов при откриването на годишната интернационална научна конференция на ВВВУ " Георги Бенковски ". Тя се организира в Изнесения комплекс за авиационно обучение в Плевен и включва показване на пленарни отчети по тематики от авиационна и галактическа техника, военни науки и средства за поразяване, авиационна медицина, логика на психиката и водачество и други. Първите отчети в програмата за през днешния ден са на Красимир Каракачанов на тематика: " Участие на българското войнство в Илинденско-Преображенското въстание " и на бриг. ген. Радойски – " Стратегически императиви за развиване на военновъздушното обучение ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР