Красимир Каракачанов, министър на отбраната © Николай Дойчинов Още по

...
Красимир Каракачанов, министър на отбраната © Николай Дойчинов Още по
Коментари Харесай

Вечерни новини: 310 млн. лв. за ремонт на стари самолети, спад и затишие на борсите в САЩ

Красимир Каракачанов, министър на защитата

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Вечерни вести: Натискът над Рияд по случая " Хашоги " пораства, частната защита на обитаеми места отпадна тихомълком

И още: Движение за права и свободи с ултиматум за оставката на Симеонов, хипотетични взривни устройства са изпратени до CNN, Клинтън и Обама, енергийният министър показва в Москва газовия хъб и АЕЦ " Белене "
24 окт 2018
Вечерни вести: " Патриотите " не желаят оставката на Симеонов, Ердоган разгласи убийството на Хашоги за планувано

И още: Вотът на съмнение и ветото на президента влизат в Народното събрание на следващия ден, взривно устройство бе намерено до дома на Джордж Сорос в Съединени американски щати, Китай откри най-дългия морски мост в света
23 окт 2018 Пореден ден, минал под знака " Валери Симеонов ". В днешната серия държавното управление направи промени, откакто се оказа в безумната обстановка Симеонов да е индивидът, отговарящ за хората с увреждания. Той трябваше да оглави бъдещия Национален съвет за хората с увреждания, което в подтекста на желаната му от майките на деца с увреждания оставка би изглеждало, меко казано, несвоевременно. Ресорът бързо беше даден на " пожарогасителя " Томислав Дончев.

Скандалът към водача на НФСБ обаче заглушава други съществени тематики. В четвъртък да вземем за пример имаше абсурден търг на ръководеното от Красимир Каракачанов военно министерство за ремонт на остарели съветски самолети Су-25. Министерството е на път да даде на единствения участник от Беларус (зад който може би седи Русия) голямата сума над 310 млн. лева - три пъти над оптималния бюджет по търга.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Безпрепятствено се придвижва и така наречен медиен закон на Пеевски - макар очевидния спор на ползи той бе утвърден в комисия на второ четене и от приемане го дели единствено едно гласоподаване в залата.

Силният интернационален напън пък кара Саудитска Арабия да прави още (нежелани) разкрития за убийството на живеещия в Турция саудитски публицист Джамал Кашоджи. Откакто той изчезна, Рияд смени няколко версии - от " потегли си жив " през " несъзнателно ликвидиране в юмручен пердах " до " ликвидиране, осъществено от " незаконни детайли " при несполучлива интервенция да бъде върнат вкъщи ". Сега саудитският основен прокурор съобщи, че счита убийството за преднамерено.

И в случай че това не беше особена изненада, то новините от производителя на електрически коли Teslа бяха. Компанията на Илън Мъск разгласи първа тримесечна облага от две години. Добрата вест идва след поредност главоболия за компанията, породени от неразумното държание на създателя й.

НАЙ-ВАЖНОТО

310 млн. лева за ремонт на старите СУ-25 в скандална процедура


Военното министерство е на път да даде колосална сума - 311 млн. лева, за ремонта на старите руски самолети Су-25 - шест пъти над планувания най-малък бюджет и над три пъти над оптималния, при странна процедура и без утвърждение от Народното събрание. Това излиза наяве от решение на военния министър Красимир Каракачанов. С него той дефинира за реализатор единствения участник – беларуската " 558 Авиационен ремонтен цех ", Барановичи. Прогнозната стойност на поръчката бе 49.2 млн. лева с Данък добавена стойност с алтернатива за увеличение до най-много 99 млн. лева " при нужда ". Компанията обаче желае 132 млн. евро без Данък добавена стойност, или към 311 млн. лева с Данък добавена стойност.

По необичайно стичане на събитията в оповестения преди дни от Министерство на финансите проектобюджет за 2019 г, изненадващо не са планувани никакви средства за придобиване на нов изтребител. Много евентуално е те да са пренасочени точно за удължаването на живота на старите руски Су-25. Поръчката изначално бе мощно противоречива, тя провокира и митинг в цех " Авионамс ", откъдето твърдяха, че ремонтът несмущаемо може да се извърши там за доста по-малко пари. Участието единствено на една компания от Беларус в композиция на фрапантното оскъпяване на цените за ремонта пък ускорява съмненията, че в тази ситуация може би става дума за заобикаляне на ембаргото против Русия поради анексирането на Крим.

След като изтриха облагите за годината, борсовите показатели в Съединени американски щати се успокоиха

Американските тържища записаха сериозен спад в сряда. Два от водещите показатели - Dow Jones и S&P500, изтриха растежа си от началото на годината, а Nasdaq влезе в промяна. В основата на огромните намаления бяха загубите на софтуерния бранш, който беше един от факторите за последния бичи пазар. Сега аргументите бяха и в някои разочароващи финансови резултати на фирмите за третото тримесечие. В четвъртък пристрастеностите се успокоиха – отрицателната вълна не съумя да се трансферира в Европа, където имаше растеж. С покачване стартира и търговията на Уолстрийт.

Пазарите и вложителите стават все по-изнервени в последно време, откакто показателите в Съединени американски щати непрестанно доближиха исторически върхове през тази и предните година, а и все по-често се приказва за промяна или даже за нов срив и нахлуване в мечи пазар. Поведението на тържищата е значимо, защото са значим изпреварващ знак за икономическите упования на вложителите. В същото време компютърните модели и стратегии за ръководство на портфейли вършат спадовете все по-болезнени, защото са основани на комплицирани логаритми, елиминиращи човешкия фактор в търсене на оптимални облаги и минимализиране на загубите.

Данъчните промени минаха на второ четене в комисия с няколко допълнения

От следващата година данъкът върху леки и товарни коли под 3.5 тона ще зависи освен от мощността на мотора и годината на произвеждане, а и от замърсяването, което предизвикват. Това одобри бюджетната комисия на второ четене по време на съвещанието си през днешния ден. Допълнително ще се разисква уредбата във връзка с дължимия налог при положение на кражба на автомобила, където има лаг от няколко месеца, преди да се удостовери, че колата не може да бъде открита.

Комисията също по този начин одобри да се отсрочи планувания за 2020 година нов метод на начисляване на таса боклук с две години, с цел да съвпадне с преброяването на популацията от страна на Национален статистически институт през 2021 година Предложението беше импортирано сред първо и второ четене по предложение на Националното съдружие на общините. Облекчението за такса боклук при главно жилище, което не се употребява, отпада. Апелът на работодателските организации да се увеличи прагът на наложителния одит обаче не срещна нужната поддръжка и беше отритнат. Предложенията на Българска социалистическа партия за прогресивно данъчно облагане и преференциални ставки по Данък добавена стойност за медикаментите и хляба също бяха отхвърлени.

Tesla с първа тримесечна облага от две години

Фотограф: Handout
Американският производител на електрически автомобили Tesla регистрира чиста облага, позитивен паричен поток и по-голям марж от предстоящото за последното тримесечие. По този метод извърши обещанието на основния изпълнителен шеф Илън Мъск, че ще излезе на облага, защото по-големите индустриални размери на новия Model 3 започнаха да дават резултат.
Tesla удостовери, че чака да генерира чиста облага и през това тримесечие, което докара до скок на цената на акциите й с 14% по време на следоборсовата търговия в сряда.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО
Как се взривява 220-килограмова бомба от Втората международна война


Откритата през вчерашния ден при строителни работи в София авиобомба от Втората международна война беше взривена през днешния ден на полигона в Сливница, а от ведомството разпространиха фрагменти от подготовката за заличаването ѝ и от самия гърмеж. 220-килограмовата бомба беше открита в непосредствена непосредственост до парадния вход на Военна академия. Веднага по-късно бяха евакуирани жителите на околните блокове, учебни заведения и бе затворено кръстовището.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Върховните съдии избират своите двама представители в Конституционния съд

В петък ще станат известни двамата нови конституционни съдии от правосъдната квота. Общото заседание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд, на което ще се извърши изборът, стартира в 10 часа сутринта.

Срокът за издигане на номинации бе до 24 октомври, само че имената на номинираните не бяха публично оповестени - двамата ръководители на Върховен касационен съд и Върховен административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков оповестиха, че общото заседание на съдиите не им предоставило пълномощия да оповестяват имената авансово. По тази причина кандидатурите изтекоха импровизирано - общо десетина съдии, измежду които са зам.-председателките на Върховен касационен съд Павлина Панова и Дария Проданова и зам.-председателката на Върховен административен съд Надежда Джелепова.

Ключови избори в Хесен заплашват Меркел

На 28 октомври, неделя, ще се проведат локални избори в Хесен. Според изследванията Християндемократическият съюз на немския канцлер Ангела Меркел ще получи едвам 26% от вота спрямо 38.3% през 2013 година Социалдемократите, които са съдружен сътрудник на Меркел, ще спаднат до 20% при 30.7% преди пет години. Същевременно Зелените и крайнодясната " Алтернатива за Германия " са във напредък надлежно с 22% и 12%.

Анализаторите показват, че канцлерът ще бъде съществено отслабена на национално равнище и в личната си партия след второ изборно проваляне в границите на две седмици след вота в Бавария.

Бразилия е на крачка да избере крайнодесен президент

Този уикенд ще се организира вторият тур на президентските избори в Бразилия.
След като завоюва първия тур преди две седмици, крайнодесният претендент Жаир Болсонаро усилва преднината си пред своя конкурент от лявата Трудова партия Фернандо Адад. Проучванията преди балотажа на 28 октомври в страната им дават надлежно 59% и 41%.

Болсонаро печели гласове с платформа против корупцията и корав метод към законността и реда. Но съперниците му са ядосани от негови провокативни изявления по ред тематики, в това число с женомразки и хомофобски нюанси. Крайнодесният претендент отвърна с тезата " Гласувайте за левицата и ще свършите като Венецуела ".

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Депутатите одобриха на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които се криминализира незаконното произвеждане на цигари и алкохол , както и приготовлението за такова. До законопроекта се стигна след недоволство на основния прокурор Сотир Цацаров от законовите пропуски, които пречили на работата против незаконното произвеждане.

Европейската централна банка предстоящо резервира без смяна лихвите по главните интервенции по рефинансиране и тези по пределното кредитно облекчение и депозитното облекчение – надлежно 0%, 0.25% и -0.40%. Управителният съвет чака главните лихви да се задържат на настоящето си ниво минимум за интервал, който включва и лятото на 2019 година

Робърт де Ниро е следващата към този момент цел в странната серия бомбени закани в Съединени американски щати. В ресторанта на звездата в Ню Йорк е получено същото самоделно взривно устройство, каквито бяха изпратени и на Джордж Сорос, Барак Обама, Хилъри Клинтън, Джо Байдън и още някогашни публични лица, както и в постройката на CNN.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО
Етиопия има жена президент - единствената в Африка


[Reuters]
Етиопският посланик Саале-Уарка Зауде бе определена за президент на страната. Тя е четвъртият държавен глава на Етиопия и първата жена на поста. Постът ѝ има главно церемониални функционалности, защото Етиопия е парламентарна република. Изборът ѝ от Народното събрание обаче е зареден със мощна символика. Само преди седмица министър председателят Абий Ахмед Али назначи нов кабинет, половината от местата в който са заети от дами. Зауде заема поста след изненадващата оставка на предшественика си Мулату Тешоме.
Тя беше специфичен представител на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш в Африканския съюз. Била е дипломат в ред страни, представлявала е страната си в ЮНЕСКО.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР