Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО-БНД, пред „Труд“: -Господин Каракачанов, има

...
Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО-БНД, пред „Труд“: -Господин Каракачанов, има
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов: Югославският комплекс на Скопие е в основата на антибългаризма там

Красимир Каракачанов, водач на ВМРО-БНД, пред „ Труд “:
-Господин Каракачанов, има упования, в това число и от претенденти на ГЕРБ, че тематиката за промени в Конституцията ще влезе бързо в дневния ред на 45-то Народно заседание. Каква е позицията на Вътрешна македонска революционна организация?

-В последните 30 години по време на избори тематиката за Конституцията се повдига в предизборни диспути, само че истината е, че смяна в Конституцията може да бъде тематика за спор в обществото в една спокойна обстановка. Конституцията не е свещена крава, която не може да се пипа, само че ние, от Вътрешна македонска революционна организация, имаме няколко доста ясни условия. На първо място да се вкара правилото за грамотното гласоподаване. Хората, които не са спазили Конституцията, че образованието до 16-годишна възраст е наложително, да не могат да гласоподават. Да се вкара учебен ценз, с цел да се спре с продаването на гласове от гетата. Не може необразовани хора да дефинират резултатите от изборите в България. Ясно и изрично настояваме да се утвърди постановката, че фамилията в България се състои от мъж, жена и деца, с цел да приключим един път вечно с тази джендър идеология, еднополовите бракове и тн. Можем да преглеждаме и Конституцията за въвеждането на наложителната наборна военна работа. В Конституцията написа, че отбраната на Отечеството е дълг на всеки български жител. Към смяна в Конституцията би трябвало да се пристъпва след необятен публичен спор и консенсус.

-Казвате защита - във Вашия мандат се случи договорката за F-16. На един боен министър постоянно е мъчно да изясни за какво му трябват повече пари за защита. Вие по какъв начин аргументирахте харченето на толкоз средства?

-Още през 2014 година България подписва съглашението в Уелс, с което се задължаваме да реализираме разноски за защита 2 % от Брутният вътрешен продукт. В последната година от – 2021-а, ние сме планували процентът да бъде 1,64. Абсолютен мит е, на опозицията в предизборно време, че видите ли, харчим доста за въоръжаване. Може би на тях им наподобяват доста средства, на фона на безхаберието и безвремието от последните близо 30 години армията ни беше сложена в извънредно унизително състояние. Помните, че се съкращаваше персонален състав, унищожаваше се техника, заплатите не бяха обновени от 7 години, не се строяха жилища за военните. Българската войска е поръчител за сигурността и суверенитета на страната ни и не може тя да стои в окаяно положение. Нещо повече, неуместно е да противопоставяме военните на учителите, лекарите или инженерите. Средствата не са доста, само че успяхме да ги разпределим за поддръжка и рационализация. Не беше обикновено един боец да стартира с 680 лв. заплата. Човекът, който желае да се образова, да се развива професионално в редиците на българската войска, да жертва живота си за Родината, няма по какъв начин да получава трудово заплащане малко над прага на бедността. За 4 години заплатите в армията се усилиха почти с 50 %. Когато аз станах боен министър, за едно свободно място в българската войска аплайваше по-малко от 1 човек. В края на мандата за 1 място аплайват повече от 4 индивида. Това демонстрира, че престижа на армията в обществото се възвръща. Все повече младежи вземат решение да създадат военната работа своя специалност. Същото е и във военните учебни заведения – напорът на курсанти в трите ни военни учебни заведения е огромен. Базата е съвременна, специалностите са съобразени със най-високите международни стандарти. Успяхме да възстановим военно-въздушното учебно заведение в Долна Митрополия. То беше закрито преди 18 години по един безусловно непредвидлив, дори малоумен метод. ВВМУ „ Н.Й.Вапцаров “ във Варна се класира на второ място в международната ранглиста на военноморските образователни заведения. Това са действителните резултати, които се реализират не с доста пари, а с отношение към хората, които са избрали да пазят с живота си целостта на страната.Близо 4000 военнослужещи нямат жилища, само че ще решим и този огромен проблем за хората, които се командироват от един град в различен. Жилищата ще бъдат съсредоточени на едно място, ще има построени и детски градини, с цел да може военнослужещият да остави детето си в градина сутринта като отива на работа, а вечерта да си го прибере умерено. Една огромна част на модернизацията на техниката бе осъществена и се прави в български компании. Голяма част от средствата за защита влизат в българската стопанска система.

Армията и полицията не може да бъдат бърсалка за некадърни политици

-Обещахте на служителите на реда при започване на мандата по-високи заплати, въпреки това и на хората по-голяма сигурност. Кое постигнахте в по-добра степен?

-Никога не съм делял чиновниците в бранш „ сигурност “ - без значение дали са служители на реда или военни. Както растяха заплатите в армията, по този начин растяха заплатите и в полицията. В полицията бяха отделени средства и за техническото застраховане на персоналния състав на Министерство на вътрешните работи. Най-важното нещо, на което съм държал и държа като вицепремиер по сигурността, касаещо полицията е следното: както вдигнахме престижа на българската войска и тя стана институцията с най-голям рейтинг на утвърждение в обществото, по този начин задачата ми е да повишим престижа на българската полиция. Армията и полицията не може да бъдат бърсалка за некадърните политици. Продължаваме да настояваме да се одобри предлагането ни за основаване на доброволни отряди, които да са в помощ на полицията. Така ще могат да бъдат подпомагани чиновниците на реда, изключително в по-малките обитаеми места, където циганската престъпност продължава да бъде камшик за популацията.

-Защо Скопие продължи с антибългарската реторика, макар Договора ни за добросъседство?

-За страдание Македония се ръководи от един политически хайлайф, който е почнал своята кариера и своя произход от времето на комунистическа Югославия, когато България беше изведена като главен зложелател и съперник. Политиците в Македония през последните няколко десетилетия не съумяха да се отърсят от този югославски комплекс и в желанието си да наложат някаква нова, македонска еднаквост на популацията, продължиха с антибългарската политика. Политическият хайлайф в Скопие беше решил, че може да излъже България и зад паравана на Договора за добросъседство през 2017 година да продължат с антибългарското говорене. До ден сегашен нито една думичка против България в техните учебници не е изменена. Там българите не престават да се назовават турско-татарско племе, окупатори на Македония и други. Политиците от Скопие смятаха, че могат да минат метър и да влязат със старите си югославски дрипи в Европейския съюз. България просто сподели „ Не “. Мога да кажа с горделивост, че Вътрешна македонска революционна организация е един от факторите, който не разреши това да се случи. Така ще бъде и за в бъдеще. Ум ги лъже, в случай че политиците в Скопие считат, че след изборите в България в неделя, София ще си промени политиката и ще им отвори вратата за Брюксел без те да трансформират нищо в политиката, която организират против България. Ако те не се откажат от политиката на антибългаризъм, в случай че не престанат да тормозят хората в Македония, които имат българско съзнание, те нямат никакъв късмет да влязат в Европейския съюз.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР