Красимир Каменов-Къро е едно от знаковите имена, свързано със силовите

...
Красимир Каменов-Къро е едно от знаковите имена, свързано със силовите
Коментари Харесай

Естравагантен, наперен, много богат“. Вече и мъртъв. Кой е Красимир Каменов-Къро

Красимир Каменов-Къро е едно от знаковите имена, обвързвано със силовите групировки от 90-те години в България. Името му беше посочено в края на март от основния прокурор Иван Гешев като опасност. Два месеца по-късно Каменов е разстрелян. Кой е Къро и какво може да повлече след себе си?

Красимир Каменов , прочут с прякора в Кейптаун, Република Южна Африка. Това се случи два месеца откакто той беше обвивен за служител на реда Любомир Иванов и посочен от основния прокурор Иван Гешев като. Заедно с Каменов бяха убити брачната половинка му и още двама души.

" Една от аргументите за това ликвидиране е знанието, което има този човек за корупцията в България ", сподели пред журналистът Йово Николов. По думите му „ значимо е неговото споменаване в подтекста на това, че основният прокурор го беше показал като един от главните злодеи, които му желаят оставката и вършат скрит план за неговото събаряне. Той е дефиниран като проблем на основния прокурор ".

В идващите редове ще ви разкажем кой е Красимир Каменов-Къро.
Момче от „ Люлин “
Историята на Красимир Каменов-Къро се споделя като приказка от криминалисти и престъпни публицисти. Той в никакъв случай не е виждан на обществено събитие. Има няколко негови фотоси, които от години се препечатват в разнообразни издания.

Как наподобява стана ясно от фотографията му, оповестена в уеб страницата на с бюлетината, с която се търси. Разказите за него са съпроводени с имена групировки и прякори на хора, множеството от които са убити.

Красимир Каменов попада в полезрението на криминалистите още в юношеските си години. „ Той се появява от борческия столичен квартал „ Люлин “ дружно с неговия сподвижник Таки “, сподели за Свободна Европа криминалистът Ботьо Ботев .

Години наред панелният комплекс „ Люлин “ е кварталът с най-висока престъпност в София. Таки е прякорът на предприемача Христофорос Аманатидис , който също има спорна известност в България. Той беше и търсен като началник на проведена незаконна група, само че по-късно обвиняванията отпаднаха.

„ Знате ли, че Таки имаше обвинявания? Знате ли, че тези обвинявания бяха прекъснати от основния прокурор “, сподели Ботьо Ботев в изявление за Нова телевизия, само че не разяснява детайлности.

„ Таки и Къро стартират с дребни обири и грабежи. След това минават в школата на Мето Илиянски “, сподели Ботьо Ботев. Методи Методиев, по прякор Мето Илиянски, е известна персона от 90-те години, обвързвана със силовите групировки. Той е в неопределеност от 2003 година, а съмненията са, че е бил похитен и е погубен.

„ Те [Къро и Таки] действително бяха дълго време възпитаници на Мето Илиянски. Работеха за него, под негово управление и получиха много опит “, сподели Ботев.

Според Ботев още преди изгубването на Мето Илиянски Къро и Таки са почнали да работят за Георги Илиев .

Илиев е водач на групировката „ ВИС-2 “. Това е една от огромните силови групировки в България през 90-те години. Зад фасадата на разнообразни по тип бизнес, членовете ѝ се занимават с пердах, рекет, изнудване, обири, произвеждане и разпространяване на опиати и други престъпни действия. Георги Илиев е погубен през 2005 година

„ След убийството на Жоро Илиев те [Къро и Таки] към този момент бяха придобили опита, връзките и връзките, с цел да могат да работят независимо “, сподели Ботьо Ботев.

По думите му по-късно „ се получиха някои раздори “ и връзките сред Къро и Таки са се изострили. Неофициално в общественото пространство се разяснява, че двамата не са били в положителни връзки все още на убийството на Каменов.
Бизнесът на Къро
Официално Красимир Каменов се занимава главно с търговия, създаване и стопанисване на паркинги и сметосъбиране. Това демонстрира информация за компаниите му в Търговския указател. Той държи една от най-големите зеленчукови тържища в столицата – „ Слатина “. Неофициално името му се свързва с наркотрафик.

„ Той е влезнал в прекомерно груби неща - в наркотрафика “, сподели Ботев. В началото на 2020 година полицията залови пратка от 100 кг кокаин в кашони с цитрусови плодове в борсата в " Слатина ".

„ За негова зона на надзор дълго време се приемаше и Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево - практическото приватизиране на всички действия на граничния пункт, което включваше така наречен златен мочур, лабораторията за хигиеничен надзор и обслужването на тировете “, написа.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Пунктът на Капитан Андреево е най-големият сред България и Турция. Това е на процедура входът на Европейския съюз откъм Турция. Оттам минава по-голямата част от пътническия и търговски трафик.

Повече от 10 години няколко частни компании държат монопола върху най-печелившите действия на „ Капитан Андреево “ – инспекцията и допускането на артикули, които влизат в Европейски Съюз. Договорите са дългогодишни, подписани на мрачно по времето на ГЕРБ.

По време на ръководството на постоянното държавно управление на Кирил Петков през 2022 година граничният пункт се трансформира в нарицателно за корупция и търговия с въздействие., с които да върне контрола на границата на страната. Последваха сигнали за подкупи, закани и данни за серия от обвързаности.

Според водачите на „ Продължаваме промяната “ точно дейностите по прекратяването на договорите с частните компании на „ Капитан Андреево “, довели до рухването на постоянното държавно управление на Кирил Петков.
Посочен от Гешев
Името на Каменов се появи още веднъж в публичното пространство по време на конференция на основния прокурор Иван Гешев в края на март.

Тогава от прокуратурата споделиха, че търговия с въздействие, чиято цел е била промяна на полицейски началници и събаряне на основния прокурор Иван Гешев от поста му. Сред упоменатите бяха „ индивида с прякор Къро “, „ Цецо от Белград “, „ Бобока “, „ Кирчо и Асенчо “, „ Черепа “, „ Кокорчо “, Владислав Горанов, както и проверяващият уебсайт BIRD.

След това от прокуратурата оповестиха, че за подбуждане към убийството на някогашния служител на реда Любомир Иванов .

Публично знае се, че от години Красимир Каменов живее в Република Южна Африка. След убийството му локални цитират негови съседи, които го разказват като „ ексцентричен, навирен и доста богат “. Кадри от къщата, в която е живял и където е погубен Каменов, демонстрират, че тя е охранявана с плътна ограда и доста камери.

Бившият шеф на Националната следствена работа Бойко Найденов сподели пред бТВ, че при убийството на Каменов „ може да става дума за един детайл от пъзела, който се подрежда сега в нашата страна. Той беше апетитен като очевидец, като гарант на убийства. Изведнъж се случва това. Аз персонално не бих могъл да подмина версията, че е обвързвано с актуалните събития “.

Убийството на Каменов се случва на фона на изострено опълчване в прокуратурата и процедура по освобождение на основния прокурор, както и на опити да се сформира постоянно държавно управление в България.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР