Кран ще демонтира фигурите на Паметника на съветската армия. Техниката

...
Кран ще демонтира фигурите на Паметника на съветската армия. Техниката
Коментари Харесай

Започва демонтажът на Паметника на Съветската армия, политически реакции и обвинения

Кран ще демонтира фигурите на Паметника на руската войска. Техниката беше инсталирана тази заран на фона на митинги, съпроводени със пристрастености, крайни политически оценки и мнения. Блокада на Орлов мост, полицейски кордон, ранен народен представител от Българска социалистическа партия, шествия в отбрана. Всичко това в директен конфликт и е нужна незабавната му реституция.

От рано тази заран стартира демонтажът на фигурите на Паметника на Съветската войска. На място към този момент има кран, с който фигурите ще бъдат отстранени на стадии, тъй като са рискови за минаващите.

" От 70 години този монумент в никакъв случай не е реставриран. Ние възложихме това проучване и резултатите демонстрираха, че вследствие на времето са се получили съществени пукнатини във фигурите ", сподели Вяра Тодева, регионален шеф на София.

Експертното мнение е направено от скулптора Марин Марков.

" Има съществени пукнатини, които тук-там са до 4-5 см. Когато е инсталиран е бил налят бетон в краката на фигурите. С годините там е проникнала влага и ледът е разрушил метала ", разяснява Марин Марков, ваятел.

Заместник регионалният шеф на София Георги Чичков изясни, че първо ще бъде издигнато скелето, което опасва паметника, с цел да има допир на служащите до най-високите фигури. Ще се отстраняват поетапно части с величина до 4 тона.

" Ще би трябвало да се вдигнат 2-3 равнища според от оперативната височина за работата, с цел да може да има допир на служащи до съответните фигури ", изясни Георги Чичков, заместител регионален шеф на София-град.

Вяра Тодева изясни, че първо ще бъдат демонтирани фигурите, които се намират най-високо. Но не сподели къде тъкмо ще се съхраняват.

" Ами, на този стадий те ще бъдат преместени в държавен парцел. Те ще бъдат строго охранявани ", съобщи Вяра Тодева.

След социална поръчка, фигурите ще бъдат реставрирани. Очаква се по-късно фигурите да бъдат пренесени в Музея на социалистическото изкуство, в случай че пространството там разрешава това.



След като се популяризира новината доста хора започнаха да се събират към паметника, измежду първите беше Мая Манолова от " Левицата ".

" Зад гърба на жителите, плахо и нелегално, властта на сглобката, централна и столичната такава стартират деяние по бутането на паметника на Съветската войска. Следим изявите на регионалната администрация. Това, което беше обществено оповестено пред столичани беше, че следва провеждането на социална поръчка, с която да бъде определен реализатор на сякаш ремонтните работи- разглобяване на склуптурите ", сподели Мая Манолова - “Левицата ”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че не утвърждава тези дейности.

" От теб слушам, има си кмет, има си регионален шеф. Когато бутнахме мавзолея, други монументи... хората би трябвало да имат опция и неприятното да го виждат. Сега не си спомнят младежите за мракобесната държавна сигурност. Какво значи да си ген. лейтенант Терзиев, началник на военно контраразузнаване. Хората, младите не знаят и викат той какво си приказва. Затова като има подобен монумент може да отидеш и да кажеш ето този и тази войска вкараха България в Белене, Скравена, избиха цялата аристокрация и най-напредничавата част от българското общество ", акцентира Бойко Борисов.

ПП-ДБ излязоха с декларация от парламентарната естрада.

" Възраждане " се заканиха, че ще предпремат всички ограничения, в това число и на ръба на закона, с цел да запазят Паметника на Съветската войска на мястото, на което е. Ще сезират и прокуратурата, тъй като имат подозрения, че длъжностните не са спазили закона и правят всичко прикрито за необятната общност.

" Това, което става, е, че възвръщаме фашизма в България, тъй като за една група хора този монумент символизира някаква черна страница от историята на България, единствено че в край сметка той символизира успеха над фашизма, това е концепцията на самия монумент ", сподели Деян Николов - общински консултант " Възраждане ".

Всеки монумент е парченце от историята на България и би трябвало да се пази, упорстват от Българска социалистическа партия. Корнелия Нинова прикани демонтажът да спре, тъй като тази тематика единствено разделя обществото.

" Разрушавайки монументи, рушите историята на България. Ние сме за това всички монументи да се запазят, да се учи историята такава, каквато е била ", счита Корнелия Нинова - ръководител на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

Българска социалистическа партия и " Възраждане " оповестиха, че ще внесат предложение за осъществяване на референдум, на който хората да решат каква да е ориста на Паметника на Съветската войска. По-късно представители на Българска социалистическа партия се срещнаха с премиера по тяхно гледище, поискали са да спре демонтажа. Според тях Денков не е бил наясно с тематиката. Поел е ангажимент да приказва с регионалния шеф на София.

Реакция пристигна и от Москва. Говорителката на съветското външно министрество Мария Захарова съобщи, че одобряват демонтирането на паметника като враждебна стъпка от страна на България, която утежнява двустранните връзки.

" Разглеждаме разрушаването на паметника на нашето общо минало като следващата враждебна стъпка на публична София, която утежнява така и така патовата обстановка в двустранните връзки. България за следващ път избира неверната страна на историята ", акцентира Мария Захарова - представител на съветското външно министерство.

Захарова отбелязва, че българската страна е пренебрегнала настойчивите оферти на Москва за съвещания по отношение на ориста на паметника.

Вижте директното включване на Виолета Русенова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР