Кралят на Саудитска Арабия Салман издаде указ, с който разрешава

...
Кралят на Саудитска Арабия Салман издаде указ, с който разрешава
Коментари Харесай

Жените в Саудитска Арабия вече могат да шофират

Кралят на Саудитска Арабия Салман издаде декрет, с който позволява на дамите в кралството си да ръководят коли. В него се показва категорично, че болшинството в Съвета на висшите богослови е одобрило мярката и тя подхожда на " стандартите на Шариата ", оповестява БНР.

Заповедта на крал Салман е част от напъните на управляващите в Рияд за рационализация посредством разкриване на повече сфери от публичния живот за дамите. Представителите на нежния пол към момента са представлявани в администрацията и съда от мъже-попечители.

Разрешението беше приветствано от Съединените щати. Пред публицисти, представителят на американския държавен департамент Хедър Науърт дефинира стъпката като " доста положителен знак ".

Много сме щастливи от това да чуем, че към този момент дамите в Саудитска Арабия ще могат да карат. Разбира се, ние тук - в Съединените щати го приветстваме. Смятам, че това е огромна крачка в вярната посока за тази страна, съобщи Науърт.

Саудитска Арабия е единствената страна в света, в която дамите нямат право да ръководят автомобил. Според кралския декрет, това би трябвало да се промени най-късно до юни 2018 година. За задачата ще бъде образуван министерски орган, който да даде рекомендации в тази тенденция до месец, написа още в заповедта.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР