Кралят на международната дипломация Хенри Кисинджър отпразнува 100 години на

...
Кралят на международната дипломация Хенри Кисинджър отпразнува 100 години на
Коментари Харесай

Кисинджър на 100 години - Кралят на международната дипломация все още е ненадминат

" Кралят на интернационалната дипломация " Хенри Кисинджър отпразнува 100 години на 27 май. Световните медии отделиха цели страници в опит да отбележат всичките му достижения, писания и пророчества.

Бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър продължава да очарова и разделя. Визионер за едни, „ военнопрестъпник “ за други, „ мъдрецът “ с изкривен контур, само че все по този начин различим с присъщите си очила, не престава да е деен, отбелязва Франс прес.

Във вторник някогашният началник на американската дипломация взе участие в честването на стогодишния му празник в елитния Икономически клуб в Ню Йорк и духна всичките свещички на шоколадова торта.

С течение на годините обществените му изяви станаха необичайност и най-често се реализират по видеоконферентна връзка, както беше през януари в Давос. Той е индивидът, оставил своя отпечатък във външната политика на Съединени американски щати през втората половина на 20-и век, а дълголетието му е нещо извънредно.

От офисите си в Ню Йорк и консултантската си компания „ Кисинджър асосиейтс “ (Kissinger Associates) той резервира относителна аура измежду елита във Вашингтон и в чужбина, в това число у американските демократи като някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Хилъри Клинтън, която беше споделила, че „ разчита на препоръките на своя другар ". 

Незаобиколим състезател в международната дипломация по време на Студената война, този лауреат на Нобелова премия за мир инициира доближаването с Москва и Пекин през 70-те години на предишния век с прагматична визия за света, нещо като „ Реалполитик “ (Realpolitik/ Реалистична, практична, действителна политика “) в американски жанр.

Като израз на това, че визията му за света съвсем не се е трансформирала, той сподели във вторник пред гостите си, че Съединените щати би трябвало да пазят своите " жизненоважни ползи ".

„ Винаги би трябвало да сме по-силни, с цел да устояваме на всевъзможен напън “, сподели ветеранът. Дори когато става дума  за войната в Украйна, във връзка с която той се застъпва за преустановяване на огъня. „ Стигнахме до миг, в който изпълнихме нашата стратегическа цел. Военният опит на Русия да погълне Украйна се провали “, съобщи Кисинджър.

Но обликът на мъжа с пресипнал глас и мощен акцент, поради от немския му генезис, остава очернен и обвързван с мрачни страници от историята на Съединени американски щати, като поддръжката за преврата в Чили през 1973 година, нахлуването в Източен Тимор през 1975 година и, несъмнено, Виетнам.

„ За мен няма подозрение, че политиката му е предизвикала гибелта на стотици хиляди хора и е унищожила демокрацията в доста страни “, отбелязва Рийд Калман Броуди, юрист, профилиран по отбраната на правата на индивида. „ Изумен съм, че му се размина “, прибавя юристът.

Всъщност Кисинджър в никакъв случай не се е тормозил от правораздаването, откакто тъжба против него е отхвърлена през 2004 година В оповестено в сряда следствие уеб сайтът за журналистически следствия, „ Интърсепт “ (The Intercept), твърди въз основа на архивни документи на Пентагона и свидетелства на оживели, че американската акция за бомбардировки в Камбоджа сред 1969 и 1973 година, на която Хенри Кисинджър е проектант, е била мощно подценена и в действителност е предизвикала гибелта на доста повече цивилни, в сравнение с се признаваше до момента.

Историкът от бангладешкия университет в Дака Мунтасир Мамун показва, че Кисинджър „ интензивно е подкрепял геноцида в Бангладеш “ през 1971 година

„ Не виждам никакво съображение да величая Кисинджър “, сподели той и добави, че мнението му се споделя от доста страни, в това число от Виетнам.

„ Иронията е, че помним, че той подписа мир, само че забравяме всичко, което той извърши, с цел да удължи войната освен във Виетнам, само че и в Камбоджа и Лаос “, прибавя историчката Каролин Айзънбърг от университета Хофстра в Съединени американски щати.

Хайнц Алфред Кисингер е немски евреин, роден на 27 май 1923 година във Фюрт, Бавария. На 15-годишна възраст намира леговище в Съединени американски щати със фамилията си, а на 20-годишна възраст става натурализиран американец.

Син на преподавател, Кисинджър се причислява към военното контраразузнаване и американската войска, преди да стане студент в Харвард, където приключва ослепително, а по-късно е и учител.

Кисинджър се утвърди като лице на международната дипломация, когато републиканецът Ричард Никсън го притегля в Белия дом през 1969 година като консултант по националната сигурност, а по-късно и като държавен секретар. Кисинджър заема и двете позиции от 1973 до 1975 година и продължава да управлява дипломацията при президента Джералд Форд до 1977 година

Тогава той започва разведряването със Съветския съюз и размразяването на връзките с Китай при ръководството на Мао, по време на секрети пътувания за образуване на историческото посещаване на Никсън в Пекин през 1972 година

Кисинджър също по този начин води, постоянно в най-голяма загадка и паралелно с бомбардировките на Ханой, договаряния с виетнамския политик Ле Дък Тхо за преустановяване на войната във Виетнам.

Подписването на преустановяване на огъня му завоюва през 1973 година Нобеловата премия за мир дружно със Северен Виетнам, само че премията е считана за една от най-противоречивите в историята.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР