Кралските пингвини са забележителни същества, които винаги сме искали да

...
Кралските пингвини са забележителни същества, които винаги сме искали да
Коментари Харесай

Кралските пингвини, екскрементите им и ефектът, който имат върху човека

Кралските пингвини са забележителни същества, които постоянно сме желали да забележим онлайн в естествената им среда. Оказва се, че не е напълно безвредно човек да се навърта към тях, изключително когато са на цели колонии.

Според датско научно изследване, оповестено в Science Direct, гуаното на кралските пингвини създава високи равнища на азотен оксид към колониите им.

Учените виждат, че до момента в който учат колониите пингвини на атлантическия остров Южна Джорджия (между Южна Америка и Антарктида), в един миг стартират да се усещат като упоени, до момента в който обикалят към изпражненията им. Главата им леко се замайва - все едно са надрусани, а при по-продължително стоене към екскрементите на пингвините, получават и главоболие.

Наличието на азотен оксид в гуаното на кралските пингвини се изяснява с метода им на хранене - най-вече риба и крил. И двете са с доста високо наличие на азот.

След като се нахранят, преработят и изхвърлят от тялото си, азотът се отделя от екскрементите на пингвините, с помощта на почвените бактерии, които го трансформират в азотен оксид - мощен парников газ.

Азотният оксид в действителност има резултат, сходен на упойващия газ, употребен от зъболекарите, и е 300 пъти по-замърсяващ околната среда от въглеродния диоксид.

Според професор Бо Елберлинг, който е ръководителят на изследването от катедрата по геология и ръководство на естествените запаси в Копенхаген, излъчванията на азотен оксид не са задоволителни, с цел да повлияят на общия енергиен баланс на Земята. Той обаче е на мнение, че откритията им способстват да се разбере повече за това по какъв начин колониите на пингвините оказват влияние върху околната среда към тях. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР