Кралската шведска академия на науките реши да удостои с Нобеловата

...
Кралската шведска академия на науките реши да удостои с Нобеловата
Коментари Харесай

Станаха ясни лауреатите на тазгодишната Нобелова награда за физика

Кралската шведска академия на науките реши да удостои с Нобеловата премия за физика за 2023 година Пиер Агостини от университета на щата Охайо, Съединени американски щати, Ференц Краус от Института " Макс Планк " за квантова оптика и от университета " Лудвиг-Максимилианс " Мюнхен, Германия и Ан Л`Юийе от университета Лунд, Швеция за пробни способи за генериране на атосекундни светлинни пулсации за проучване на динамичността на електроните в материята ", осведоми генералният секретар на академията Ханс Елегрен.

 

Тримата Нобелови лауреати за 2023 година получават самопризнание за проучванията си, с които дават на човечеството нови принадлежности за изследване на света на електроните в атомите и молекулите, се отбелязва в прессъобщението на академията.

 

Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л`Юийе демонстрираха метод за основаване на извънредно къси светлинни пулсации, които може да се употребяват за премерване на бързите процеси, при които електроните се движат или трансформират силата, допълват от шведската академия.

 

" Сега към този момент можем да отворим вратата към света на електроните ", съобщи Ева Олсон, ръководител на Нобеловия комитет по физика в академията.

 

" Атосекундната физика ни дава опция да разберем механизмите, ръководени от електроните. Следващата стъпка ще бъде да ги използваме ", добави тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР