Кралицата на змиите! Една от най-разпространените змии в САЩ с

...
Кралицата на змиите! Една от най-разпространените змии в САЩ с
Коментари Харесай

Кралска змия

Кралицата на змиите! Една от най-разпространените змии в Съединени американски щати с партерен ареал и хранеща се с други змии (медянки, смок и др.), без да има проблем с тяхната отрова.

Родът на кралските змии, включващ към 10 типа, има редица от окраски и цветови вариации, като най-често се срещат ивичести типове, със светли линии на мрачен декор. Някои типове имат райета от главата до опашката.

Райетата от време на време са разрушени на дребни пръски и точици – по този метод кралската змия ловко се слива с околната среда и е незабележима за врагове като ястреби, орли, койоти, еноти, лисици, скунксове, рисове и други кралски змии. Лесно може да объркате алената кралска змия с някои типове коралови змии (които пък са смъртоносно отровни) заради сходната багра. Кралските змии съумяват да стигнат 30-годишна възраст, а размерът на животното варира сред 36 и 120 сантиметра.

Теглото на кралските змии е към 1.5 кг. Нека ви предупредим, че различаването на змии е сложна задача (особено в региони, богати на тези рептили в най-различни цветове) и не се предлага убиването или хващането им

Млечната кралска змия още е позната като „ трицветния крал “ – за нея се популяризира легенда, че пие от вимето на кравите. Разбира се, този тип постоянно се открива в животновъдните обекти, само че надалеч повече я притеглят гризачите там, в сравнение с млекцето.

Хранене на кралската змия

Кралските змии живеят най-добре в региони с оголени скали, планински храсталаци, речни долини, широколистни и борови гори, полета. Ареалът им е необятен и обгръща границите от югоизточна Канада до южен Еквадор. В Канада постоянно се откриват да обикалят денем, търсейки храна или сътрудник, а не е изключено да си срещнете по изгрев или залез.

Що се отнася до другите местообитания на юг, там кралската змия избира нощните часове – счита се, че разликата в държанието идва от смяната в климатичните условия. През есента влечугото намира леговище, където да хибернира до пролетта, в случай че не живее в място с от малко малко непрекъснато топло време (като Южна Калифорния), където се следи псевдохибернация или намалена интензивност на животното в по-студения интервал.

Освен себеподобни, в храната на кралската змия се включват и гущери, гризачи, птици, яйца – всичко се усвоява елементарно от мощната им стомашна киселина. Тъй като не продуцира отрова, този тип се увива към жертвата и я пристяга, до момента в който не загине. Активни ловци са, преследващи плячката си, за разлика от смоците, които атакуват от засада.

В взаимозависимост от размера на плячката, допустимо е кралската змия да се нахрани най-малко за няколко дни. Ако притежавате кралска змия за любим, избирайте плячка по отношение на размера на змията – не по-голяма в диаметър от разтворена уста. Общото предписание е, че в случай че кралската змия не може да изяде даденото от стопанина за 15 до 50 минути, би трябвало да намалите количеството му.

Размножаване при кралските змии

 Отглеждане на кралска змия Снимка: sipa/pixabay.com

Наближи ли летния сезон, полово зрялата женска снася яйцата си (между 3 и 13) под листа на земята или в гниещи пънчета. Тя оставя яйцата си там, като те се излюпват без наставнически контрол сред 2 и 3 месеца по-късно. Всяко бебе змийче е единствено няколко сантиметра – сред 10 и 30 сантиметра - дълго, само че е изцяло без значение още от момента си на излюпване. Нужни са 3 до 4 години, с цел да може младият субект да встъпи в полова зрялост. Интересно е, че дребните рядко имат същата багра като родителите си, а самите те нямат особена аналогия между тях.

Често се случват естествени произшествия, водещи до появяването на двуглави кралски змии – тяхното оцеляване в дивото е под въпрос, защото ловуват по-бавно и заобикалят рискове мъчно. Грижата за такива животни се подкрепя от човек.

Отглеждане на кралска змия

Ако мечтаете за змия домакински любим, можете да се спрете на този тип. Когато търсите терариум за развъждане на кралска змия, не се концентрирайте върху височината му – тези змии не обичат да се катерят и няма да се стараят да бягат. Това, което сигурно би трябвало да участва, е някакъв тип скривалище, където влечугото да почива на мира. Що се отнася за температурата вътре, тя варира сред 26-32 градуса, като е добре да се обособи по-хладна част, където да не надвишава 24 градуса. Животното не изисква осветяване.

За настилка подобаващи са субстрати от дървени стърготини или хартиени пилки. Купичката вода би трябвало да бъде плитка за ежедневните бани, изключително значимо е да участва в интервала към линеенето. Всички типове кралски змии линеят през избран интервал от годината и това са дни, в които животното не се движи доста и е видимо унило. Специалните люспи към клепачите наподобяват сини сега на линеене – това е знак, че на змията би трябвало да се подсигури успокоение.

В началото на съжителството с екзотичния домакински любим е допустимо да получите 1-2 ухапвания от змия, които никога не са причина за терзание, само че в общия случай тези влечуги са любопитни и любвеобилни и щастливо ще се увиват към ръцете на стопанина си (без да го стискат прекалено). Не хващайте змията след хранене и в интервала на линеенето.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР