Кражби на електроенергия? Звучи непривично. Известно е, че може да

...
Кражби на електроенергия? Звучи непривично. Известно е, че може да
Коментари Харесай

Спомени от социализма: Как се крадеше ток по това време

Кражби на електрическа енергия? Звучи непривично. Известно е, че може да се откраднат пари, злато, каква ли не драгоценност, само че чак и ток… А „ кражбите на електрически ток са остарели може би колкото електрическата енергия “ — твърдят ни експертите и несъмнено би трябвало да им имаме вяра. Разбира се, няма да губим време, с цел да разнищваме историята на тяхното появяване, а напряко ще навлезем в днешни дни.

„ РАЦИОНАЛИЗАЦИИ “ В ПРЕСТЪПНА ПОСОКА
Технологията не е по никакъв начин комплицирана и заради това е налична и за хора, които не са имали доста имане-даване с електротехниката. Крадецът на електрическа енергия „ се включва “ в електрическата мрежа, тъй че използваната електрическа енергия да не се регистрира от неговия електромер. Или най-малко не цялата. Това се реализира по най-различни способи.
Операцията се прави най-често за по-голяма сигурност и „ секретност “ от самите жители, осенени от концепцията да „ пестят “ от разноски за ток. Но това напълно не пречи на някои от тях, изправени по-късно пред съда, да се оправдават с ниските си механически знания и да хвърлят виновността върху някое незнайно, злосторно лице — пристигнало да им в профил щета и направило „ скрито “ мост сред предпазители ге на електромера. Подсъди­мият А. Ф.: „ Бяха ми изгърмели предпазителите на таблото и два дни стояхме без ток… Техникът, който постави жицата, не го познавам. Той си минавал само че улицата и викал: „ Аз съм механик, коригирам перални, бушони и други “ Жена ми го чула и го повикала. “

Според мнението на инспекторите по пласмента на сила крадците стават все по-изобретателни и гъвкави, когато би трябвало да прикриват закононарушението си. Да не приказваме за електротехниците, някои от които използуват професионалните си познания и опит за такава цел. М. С. от гр. Нови Искър подменил остарялото електротабло в къщата си, за което получил нужното позволение. Инспектор от предприятието за електроснабдяване направил инспекция на таблото и откакто не намерил недостатъци в скачването, пломбирал електромера.
Наскоро по-късно М. С. се заловил още веднъж за работа, прекъснал нулевия проводник и чрез шунтиращ кабел привеждал електромера в деяние единствено в мечтаните от него моменти. Електроуредите в къщата функционирали обикновено без значение от това, че веригата се прекъсвала. М. С. използувал за..О “ водопроводната тръба в банята. Не е неприятно измис­лено, нали? Както се споделя, научно-техническата гражданска война в „ работа “ на човека…

Техническият „ талант “ на новоизлюпените електроспециалисти надвишават всевъзможни упования и потвърждава, че у индивида може дълго да спят скрити качества, които да се разбудят в подобаващия миг. Иначе по какъв начин да разбираем този непредвиден гърмеж от смели „ рационализации “ на некомпетентни и даже неуки хора — слагане на магнити, с които се блокира електромерът, пробутване на подземни кабели, зазижданеtо им в стени и какво ли не още. Все прояви на изобретателска мощ, само че в прекомерно неверна посока.
имущество наказването е отнемане от независимост от една до 10 години. “
Струва ми се, че размерът на плануваното наказване е достатъч­но респектиращ за възможните претенденти за електрически „ иконо­мии “.

КОГАТО ХВАНАТ КРАДЕЦА
Делата за кражба на електрическа енергия единствено за София през 1984 и 1985 година се разрастват доста. В съпоставяне с други години това нарастване е внушително. Тенденцията към повишаване на феновете на „ безвъзмездна “ сила обаче напълно не е неотдавна и отбелязва внезапни скокове нагоре при всяко нарастване цената на електрическия ток. Най-тревожно е положението в огромните градове, където най-вече зачестиха кражбите, трансформирали се в същински камшик за нашата енергетика. При това за всички е ясно, че броят на формираните актове напълно не дава отговор на същинското число на нарушителите. С други думи, кражбите на електрическа енергия са се трансформирали в един свръхактуален и ненадейно жилест проблем. Щетите, които се нанасят на стопанската система, са огромни. Неле­галното включване към електрическата мрежа примерно на един буен поддръжник на електрическото парно или на частен живот.
Инфо: socbg.com

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР