Кражбата на моторно превозно средство ще се наказва със затвор

...
Кражбата на моторно превозно средство ще се наказва със затвор
Коментари Харесай

Кражбата на МПС да се наказва със затвор от 1 до 10 години


Кражбата на моторно транспортно средство ще се санкционира със затвор от 1 до 10 години - това плануват промени в Наказателния кодекс, гласувани на днешното съвещание на държавното управление. С тях се вкарва нов дипломиран състав на кражбата, когато тя визира автомобил, камион, мотоциклет или друго моторно транспортно средство. Проектът планува и наказване за подготовката на кражба на кола - то ще бъде до 3 години затвор или пробация. С промени в Наказателно-процесуалния кодекс се дава право на арестуван под стража човек да изиска уведомяването на определено от него лице, а не както е сега, кръгът от лицата да се лимитира до фамилията, работодателя и Министерството на външните работи, когато става дума за непознат жител.
Към момента Наказателният кодекс преглежда само незаконното лишаване на моторно транспортно средство и за това действие планува затвор от 1 до 8 години. Разликата сред отнемането и кражбата е, че в първия случай колата се лишава за краткотрайно потребление, а във втория - за персонална полза, която може да бъде демонтиране на части и пласиране. Според препоръчаните промени кражбата ще се санкционира със затвор от 1 до 10 години. Това би трябвало да докара до понижаване на кражбите на коли, разяснява юрист Марин Марковски:
„ Защото при по-тежка присъда този, който краде коли, като осъдят негов другар на по-тежко наказване, той ще намерения дали да прави като него “.
Одобрените промени плануват и наказване за подготовката на кражба на кола. Адвокат Марковски дефинира предлагането като рационално, само че посочи, че това се потвърждава мъчно и надали ще има огромен брой обвинителни актове.
„ Ще бъдат по-внимателни мераклиите крадци и по този метод вероятно ще се предотвратяват неосъществени обири “, сподели Марковски.
С плана се вършат промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които уголемяват правата на лицата при задържане. Според тях арестуваният има право на свободна връзка със своя бранител, както и на неотложно известяван на посочен от него човек, а не както сега - на работодателя или фамилията.
„ Примерно се срами от майка си и татко си или е в неприятни връзки, само че има право да се обади на който той пожелае - непосредствен другар, брат, който той реши “, добави юристът.
Според Марковски все още при арест на човек постоянно служителите на реда не го осведомят, че има право да се свърже със собствен непосредствен, или в случай че го осведомят, не му обезпечават достъп до телефон./Дарик
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР