краинският президент Володимир Зеленски пристигна днес в японския град Хирошима

...
краинският президент Володимир Зеленски пристигна днес в японския град Хирошима
Коментари Харесай

Зеленски пристигна в Хирошима за срещата на G-7

краинският президент Володимир Зеленски дойде през днешния ден в японския град Хирошима за срещата на водачите от Г-7, която завършва на следващия ден, заяви CNN.
 
Самолетът на Френската република, с който Зеленски дойде през вчерашния ден в Саудитска Арабия за срещата на водачите от Арабската лига, кацна на летището на Хирошима.
 
Първоначално се планираше украинският водач да взе участие в срещата чрез видеоконферентна връзка, само че след това той изрази мощното си предпочитание да участва персонално на срещата, се споделя в изказване на японското външно министерство, представено от японската новинарска организация Киодо.
 
" След като деликатно планирахме дневния ред на срещата и графиците, взехме решение, че ще проведем панел, отдаден на Украйна с присъединяване на водачите от Г-7 и на президента Зеленски на последния ден от срещата ", се акцентира в изказването на японското ведомство.
 
Зеленски ще взе участие като посетител в панела, отдаден на " мира и стабилността ". Планира се и негова среща с японския министър председател Фумио Кишида, който е хазаин на тазгодишната среща на Г-7.  
 
Според източници, осведомени с проектите на Зеленски, се чака украинският водач да посети и музея на Хирошима, в който са документирани разрушенията, породени от атомната бомбардировка на града през 1945 година и да постави венец на мемориал на жертвите от бомбардировката.
 
Наскоро Зеленски посети Италия, Германия, Франция и Англия за диалози с водачите на тези страни, а през вчерашния ден той посети и Саудитска Арабия, където взе присъединяване в срещата на водачите от Арабската лига. Според френски дипломатически източник Зеленски е дошъл в Япония с френски държавен аероплан, отбелязва Българска телеграфна агенция.
 
Японският министър председател Фумио Кишида предложения Зеленски да взе участие в срещата на Г-7 по време на визитата си в Украйна на 21 март, като по това време се е възнамерявало присъединяване на украинския водач да е чрез видеоконферентна връзка, излиза наяве от изказването на японското външно министерство.
 
Зеленски за финален път посети Япония през октомври 2019 година, с цел да участва на церемонията по възцаряването на император Нарухито в Токио и с цел да беседва с тогавашния японски министър председател Шиндзо Абе, напомня Киодо.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР