Кръглите дискове от безплодна пръст, известни като приказни кръгове, приличат

...
Кръглите дискове от безплодна пръст, известни като приказни кръгове, приличат
Коментари Харесай

Редките и мистериозни "приказни кръгове" в Намибия и Австралия все пак не са толкова редки

Кръглите дискове от безплодна пръст, известни като " приказни кръгове ", наподобяват на редици от точки, които могат да се разпространят на километри по земята. Мистериозният генезис на явлението интригува учените от десетилетия - и може би е доста по-разпространено, в сравнение с се е считало.

Преди това приказните кръгове са били забелязвани единствено в сухите земи на пустинята Намиб в Южна Африка и в пустошта на Западна Австралия. Но ново изследване употребява изкуствен интелект, с цел да разпознава растителни модели, наподобяващи приказни кръгове, на стотици нови места в 15 страни на три континента. Това може да помогне на учените да схванат приказните кръгове и тяхното формиране в международен мащаб.

За задачите на новото проучване, оповестено в понеделник в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, откривателите проучват набори от данни, съдържащи сателитни изображения с висока резолюция на сухите земи или сухи екосистеми с малко превалявания от целия свят. При търсенето на модели, наподобяващи приказни кръгове, е употребена невронна мрежа - тип изкуствен интелект, който обработва информация по метод, сходен на този в мозъка.

" Използването на модели, основани на изкуствен интелект, върху сателитни фотоси е първият случай, в който това се прави в огромен мащаб, с цел да се открият модели, сходни на приказни кръгове ", споделя в имейл водещият създател на проучването доктор Емилио Гуирадо, експерт по данни в Мултидисциплинарния институт за екологични проучвания към Университета в Аликанте, Испания.

Стотици евентуални места за баснословен кръг

Първо, създателите на проучването образоват невронната мрежа да разпознава приказни кръгове, като вкарват повече от 15 000 сателитни изображения, направени над Намибия и Австралия. На половината от изображенията се виждали приказни кръгове, а на другата половина - не. След това учените подават на изкуствения си разсъдък набор от данни със сателитни фотоси на близо 575 000 имота земя по света, всеки с размер към 2,5 акра (1 хектар). Невронната мрежа сканирала растителността на тези изображения и идентифицирала повтарящи се кръгови модели, които наподобявали моделите на известните приказни кръгове, като оценявала размерите и формите на кръговете, както и тяхното местонахождение, гъстотата на моделите и разпределението им.

След това резултатите от този разбор бяха прегледани от човек, сподели Гирадо. " Трябваше ръчно да отхвърлим някои изкуствени и естествени структури, които не бяха приказни кръгове, въз основа на фотоинтерпретацията и подтекста на региона ", изясни той.

Резултатите демонстрираха 263 места в сушата, където има кръгови структури, сходни на приказните кръгове в Намибия и Австралия. Тези сухи места бяха разпределени в цяла Африка (Сахел, Западна Сахара и Африканския рог), а също по този начин бяха групирани в Мадагаскар и Средна и Западна Азия, както и в Централна и Югозападна Австралия.

 Разпознаване на моделите на кръга

Приказните кръгове не са единственото естествено събитие, което може да докара до появяването на кръгли, повтарящи се голи места в пейзажа. Един от факторите, които отличават приказните кръгове от други типове растителни празнини, е мощно подредената конструкция сред кръговете, споделя доктор Стефан Гецин, откривател в отдела за моделиране на екосистеми в университета в Гьотинген, Германия.

Гетцин и сътрудниците му разгласяват през ноември 2021 година публикация, в която дефинират приказните кръгове и това, което ги прави неповторими, като натъртват на елементи от цялостната конструкция на модела, споделя той в имейл до CNN . И съгласно Гецин, който не е взел участие в последното изследване, новооткритите модели не дават отговор на условията.

" Приказните кръгове се дефинират от обстоятелството, че по принцип имат способността да образуват " пространствено периодически " модел ", който е " доста по-подреден " от други модели - и нито един от моделите в проучването не почиства тази висока летва, сподели Гецин.

Всъщност обаче няма общоприето определение за приказните кръгове - споделя Гирадо. Той и съавторите му разпознават евентуалните приказни кръгове - оценявайки размера и формата на обособените кръгове, както и моделите, които те образуват дружно - като се базират на насоки, открити в голям брой оповестени изследвания. Показателите на тези пространствени модели в старите и новите приказни кръгове " са съвсем идентични ", сподели той.

Някои от разпознатите нови места са се харесали на доктор Фиона Уолш, която като част от интернационален екип е изследвала приказните кръгове в австралийската пустота. " Разпространението на моделите в Австралия наподобява съответствува с някои от тези, за които сме съобщавали по-рано ", споделя Уолш, етноеколог в Университета на Западна Австралия. Уолш не е взел участие в новото проучване.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР