Кръгла маса, посветена на възможностите за рационално използване на минералните

...
Кръгла маса, посветена на възможностите за рационално използване на минералните
Коментари Харесай

Кръгла маса, посветена на възможностите за рационално използване на минералните извори в България и възможностите за привличане на инвеститори, се проведе в НС

Кръгла маса, отдадена на опциите за рационално потребление на минералните извори в България и опциите за привличане на вложители, се организира в Народното събрание. Дискусията беше проведена от народния представител Росица Кирова в партньорство с Националната камара на минералните води.

На форума бяха разисквани въпроси, свързани със положението на минералните извори в България, проблемите при потреблението им, опциите за вложения и по-ефективна употреба. Беше маркирано, че е належащо по-добро взаимоотношение сред законодателната, изпълнителната и локалната власт, както и на неправителствения бранш за вярната приложимост на лечебните води и извеждането на този естествен запас като народен приоритет.

Минералните извори би трябвало да бъдат обсъждани като значима част от стопанската система на България, акцентира националният представител Росица Кирова и добави, че те са значителен запас, който може да направи обществото ни по-здраво, по-богато, по-хармонично развито. По думите й популяризирането на България като по-привлекателна туристическа дестинация и балнеолечебен център може да сътвори спомагателна претовареност изключително в слаборазвитите райони. Росица Кирова означи, че България разполага с над 240 залежи на минерална вода с дебит повече от 5600 л/сек., като съставът и качеството им варират, а техните температурни диапазони са сред 20 и 100 градуса.

Водата е значима част от българската просвета, нейната живителна сила е възпявана нееднократно, напомни Росица Кирова. Тя уточни още, че значимо изискване за всичко това е финансовата помощ от страна на страната, както и нуждата от законодателни промени в региона на публично-частното партньорство за привличането на повече вложения.

Председателят на Националната камара на минералните води Цветелина Лукарска означи способността на българските минерални запаси да лекуват огромен брой болести. България е домът на извиращата вода и би трябвало да работим още по-усилено за развиването на този бранш, означи тя. Цветелина Лукарска добави още, че се създават настояща електронна карта на минералните извори и енциклопедия на минералния запас на България. В нея всеки район ще бъде разказан със своите извори като история, местонахождение и химически състав за постигане до евентуални вложители, туристи и всички, които се стремят да водят здравословен метод на живот, посочи ръководителят на Националната камара на минералните води.

В полемиката участваха народни представители, представители на изпълнителната и локалната власт, на дипломатическия корпус и одобрени специалисти.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР