Краеведи, ученици и хора, които търсят информация за имоти. Това

...
Краеведи, ученици и хора, които търсят информация за имоти. Това
Коментари Харесай

Какво се търси най-често в Държавен архив-Варна

Краеведи, възпитаници и хора, които търсят информация за парцели. Това са най-честите гости в Държавен архив- Варна. От предприятия в района също търсят информация по отношение на тяхната активност, разкри началникът на Държавен архив-ВарнаВладимир Владимиров.

Няма внезапен скок на посетителите в архива, както е било по време на реституцията. Тогава 99 на 100 от търсенията са били свързани със земи, уточни Владимиров.

По мотив Международния ден на архивите, варненският отдел връчи годишните си награди. Пенсионираният преподавател по български език и литература Маргарит Мерджанов бе отличен като четец на годината. Като откривател на историята на Варненската мъжка гимназия Мерджанов е посещавал двуетажната постройка на ул. „ Преслав “ № 52 стотици пъти.

За другар на варненския отдел на Държавния списък бе отличенo Регионално ръководство на образованието. Началникът на РУО Ирена Радева разкри, че всички учебни заведения в региона имат събрани сбирки за това каква е историята на учебното заведение. През предходната година учениците са били предизвикани да потърсят документи около конкурс за есе на тематика „ Моето учебно заведение “.

„ Те направиха една същинска изследователска активност в Държавния списък. За тяхна изненадаоткриха доста документи и нови неща, които не са знаели за своите просветителни институции “, уточни Радева (крайната вдясно на фотографията долу).

 Призът за донор на годината бе връчен наРегионалната нотариална гилдия, която е първата у нас, предала документи на Държавния списък. Нотариусите предават на архива всичко, което не е за заличаване, разкри ръководителят на колегията Диана Бейлерян (втората от дясно наляво на горната снимка). Тя изясни, че нотариалните актове не се унищожават. Те се съхраняват 100 години при нотариусите и по-късно се предават в Държавния списък. По този метод във Варненския списък са попаднали и се пазят нотариални актове от началото на предишния век и даже крепостни актове.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР