Крадци унищожават сградата на рибарското училище в Созопол, строено със

...
Крадци унищожават сградата на рибарското училище в Созопол, строено със
Коментари Харесай

Рибарското училище в Созопол тъне в разруха

Крадци унищожават постройката на рибарското учебно заведение в Созопол, строено със заповед на цар Борис III. Според локални поданици постройката на остров Свети Кирик и Юлита умишлено е оставена да се разрушава.

" Преди две години имаше превъзходна кована обковка на стълбището... виждат се следи от огън, от горене – вандалски дейности в един относително охраняван обект ", разяснява Димитър Недев – шеф, Археологически музей – Созопол.

Разруха – в тази дума се побира новата история на Рибарското учебно заведение в Созопол.

В рибарското учебно заведение, където е учил и Вапцаров, последно са се помещавали стаите на матросите от Военноморското учебно заведение. През 2005 година те са преместени в база Атия, а регионът е предаден първо на районното, след това на министерство на културата.

" Вече две десетилетия остров Свети Кирик и Юлита, който е бил повече от 2000 години административното, интелектуално и религиозно сърце на Созопол, тъне в съсипия... Може би прокуратурата би трябвало да се занимае ", счита Недев.

Музеят, съхранил историята на Морското учебно заведение и на флота, безусловно се разпада.

Не единствено постройките, само че и археологическите находки, измежду които храм на Аполон, към този момент няколко години не могат да бъдат показани.

Амбиции да развива острова има и община Созопол, само че съгласно локалните хора тя не е добър собственик.

Според шефа на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров има доста неща, които би трябвало да бъдат възобновени в Созопол, само че и доста е възобновено. Той даде образец с крепостната стена и разгласи, че тя изрично е достоверна.

„ Созопол е запазил духа си, новата част е едно, остарялата – друга. За разлика от Несебър успяхме да я запазим”, разяснява Димитров, който е роден в морския град.

Вижте повече във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР