КПП-та в района около президентството, НС и Министерски съвет ще

...
КПП-та в района около президентството, НС и Министерски съвет ще
Коментари Харесай

МВР: Ще има КПП-та и проверки преди протестите утре

КПП-та в региона към президентството, Народно събрание и Министерски съвет ще построи полицията за трите митинга на следващия ден. Униформените ще ревизират съмнителни лица за оръжие, фойерверки, бомбички и други, с цел да не се стигне до ексцесии по време на демонстрациите. Това заяви шефът на столичната охранителна полиция комисар Радослав Стойнев.

" В утрешния ден ще се проведат няколко мероприятия от протестен темперамент - две декларирани по реда на Закона за събранията, митингите и манифестациите и едно нерегламентирано, проведено през обществените мрежи. Всички мероприяития се провеждат в така наречен Триъгълник на властта в прилежащата територия на Народното събрание, Президенството и Мнистерския съвет. В тази връзка от Столична дирекция на вътрешните работи ще бъдат взети ограничения за застраховане на публичния ред. За задачата ще бъдат обезпечени зоните на сигурност на институциите за естественото им действие, както и ще бъдат построени контролни пунктове за наблюдаване и инспекция на лица, като при нужда ще бъдат проверявани обемисти багажи. лица със подозрително държание за носене на неразрешени от закона предмети - такива, които могат да се употребяват срещу живота и здравето на хората или за причиняване на материални вреди, както и пиротехника ", сподели комисар Радослав Стойнев.

Той изясни, че маскирани няма да се пускат на митинга, само че това не важи за хора с маски против ковид.

Комисарят обясни още, че занапред ще се реши дали да се ревизират палатките пред Народното събрание, защото при митинга на 2 септември там бяха открити бомбички.

" Категорично желая да заявя, че Министерство на вътрешните работи не употребява услугите на охранителни компании ", уточни Стойнев, разяснявайки слуховете, че частни гардове са помагали при митинга на 2 септември.

" Искам да припомня, че според Закона за събранията, митингите и манифестациите в тези мероприятия не могат да вземат участие жители, които носят оръжие или друго особено приспособено средство или предмет, които могат да се употребяват срещу живота и здравето на хората или за причиняване на материални вреди. Не се позволяват и лица, които са в явно пияно положение или такива, които са маскирани за да се затрудни тяхното различаване, уточни той, като посочи, че не става въпрос за хораат с маски против ковид. Апелираме към жителите, които ще дойдат да изразят своя митинг, да не се поддават на провокации и апели за нарушение на публичния ред. При забелязване на лица или групи с очевидни планове за осъществяване или извършващи груби нарушавания на публичния ред да алармират полицейските органи, както и молим да се дистанцират, разграничават и не противодействат при предприемане на дейности по тяхното премахване ", съобщи още той.

В отговор на въпрос комисар Радослав Стойнев акцентира, че Министерство на вътрешните работи не употребява съдействието на охранителни компании за застраховане на всеобщи мероприятия.

" КПП-тата ще бъдат ситуирани в прилежащата територия на меропритятието. Ще има засилено полицейско наличие и ще се правят инспекции. В съпоставяне с предходния път има доста завишаване на броя на контролните пунктове ", разясни той.

Попитан дали органите на реда чакат в митинга да се включат агитки, полицейският началник съобщи, че "...не мога да кажа - ние сме длъжни да чакаме всичко ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР