КПКОНПИ започва проверка за установяване наличие на конфликт на интереси

...
КПКОНПИ започва проверка за установяване наличие на конфликт на интереси
Коментари Харесай

ПРОВЕРКА: КПКОНПИ търси конфликт на интереси при зам.-министър на ПП

КПКОНПИ стартира инспекция за определяне съществуване на спор на ползи за Иван Христанов, заместник-министър на земеделието. Проверката е въз основа на получен сигнал, в който е посочено, че Христанов продължава да бъде член на Съвета на шефовете на комерсиално сдружение и след заемането на поста заместник-министър – висша обществена служба по смисъла на ЗПКОНПИ.

Нито след датата на назначението му за заместник-министър, нито преди този момент - при избирането му за депутат, в Търговския указател не е вписано преустановяване на контракта за ръководство на частната компания във връзка с Христанов. Предметът на активност на комерсиалното сдружение е „ даване на консултантски услуги и бизнес разбори на сдружения по отношение на финансирането на активността им и финансовата им конструкция, ръководство и моделиране на бизнес процеси, вложения в други предприятия, рекламна активност и други “, се показва още в сигнала.
КПКОНПИ ще ревизира посочените в документа данни.

Съгласно ЗПКОНПИ, спор на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа. След формиране на производството, Комисията изисква и получава нужната информация и документи, и се произнася с стимулирано документално решение в период до два месеца, който може да бъде продължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за определяне на спор на ползи не са дефинитивни и подлежат на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс. Установяването на спор на ползи с влезнало в действие решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго. За Иван Христанов спор на ползи не е открит с обстоятелството на инспекцията – той се твърди в постъпил сигнал, и съществуването или неналичието му предстои на определяне по планувания в закона ред.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР