КПКОНПИ започва проверка срещу ексначалника на кабинета на вицепремиерката и

...
КПКОНПИ започва проверка срещу ексначалника на кабинета на вицепремиерката и
Коментари Харесай

Разследват Калоян Методиев за адвокатски хонорари, платени от държавни сметки

КПКОНПИ стартира инспекция против ексначалника на кабинета на вицепремиерката и стопански министър в кабинета " Петков " Корнелия Нинова - Калоян Методиев, за източване на ведомството посредством подписването и заплащането на адвокатски възнаграждения от сметките му за над 400 бона по сигнал на наследника й Никола Стоянов. Още преди да стане министър той обаче някогашният шеф на " Кинтекс ", отхвърлен от Нинова - Александър Михайлов, алармира в обществените мрежи за въпросните контракти. 

Реакцията на самия Методиев не закъсня. Във фейсбук профила си той разгласи, че изказванията са чисти компромати. 

" Министърът на стопанската система продължава да води долнопробна акция учредена на неистини и реваншизъм. Нито имам родственици адвокати още от преди Освобождението, нито съм подписвал каквито и да е контракти с юридически адвокатски фирми през живота си. Колкото беше истина за оръжията, толкоз е и това. Освен, че той и групировката му са некомпетентни и утежниха стопанската система в страната са и аморални на Н-та степен ", изригна шефът на институт " Рего " поради обвиняванията. 

Проверката на служебния стопански министър обаче демонстрира следното - че по-голямата част от договорите са подписани в интервала юни – август, на правилото на директното договаряне, а при доста от тях са заложени съществени клаузи за неустойки при предварително преустановяване.

От 13 тествани сдружения към този миг, в 7 от тях има подписани контракти със същата адвокатска адвокатска фирма, чието име настойчиво нито Никола Стоянов, нито Александър Михайлов загатват в сигналите си.

Общо 16 контракти са били подписани за правна помощ по съответни проблеми. Сумата на тези контракти е към 180 хиляди лева и огромна част от тях са изплатени извънредно бързо, прецизират от Министерството на стопанската система и промишлеността.

Има случай на подписан контракт за 36 000 лева, който е бил 100% предплатено заплатен.

Заедно с това е стартирана процедура, която ощетява държавния интерес. Със същата адвокатска адвокатска фирма са били сключвани контракти за абонамент. По силата на тези договори страната е плащала за услугите на адвокатската адвокатска фирма, без значение дали е осъществявана работа или не.

Три сдружения в системата на Министерството на стопанската система и промишлеността са поели сходно обвързване, като общата сума е към 20 000 лева на месец или близо четвърт милион на година. Следва да се означи, че тези контракти са юридически издържани, само че отворен остава въпросът каква услуга са получавали отсреща сдруженията против платените средства, се чудят във ведомството на Никола Стоянов.

Обобщената информация демонстрира, че за няколко месеца, една избрана адвокатска адвокатска фирма е генерирала контракти за над 400 хиляди лева единствено в системата на МИИ. Мнозинството от тях са подписани от Държавната консолидационна компания и дъщерните ѝ сдружения. Начинът на деяние на предприятията, които едновременно „ откриват “ тази адвокатска фирма и стартират да подписват сходни контракти, при които задачата наподобява е била да се платят допустимо най-вече пари за най-кратко време, постанова да се продължи инспекцията и от други профилирани органи, декларират още от министерството.

Има и сигнал, че един от съдружниците в тази адвокатска адвокатска фирма е в директна роднинска връзка с началника на кабинета на Корнелия Нинова. Допълнително са налице изказвания, че същата адвокатска адвокатска фирма съставлява предходния министър на стопанската система и промишлеността в персоналните ѝ правосъдни разногласия.

Поради тази причина Министерството на стопанската система и промишлеността сезира Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, с цел да се ревизира налице ли е спор на ползи.

Следва да се изследва дали началникът на кабинета на вицепремиера по стопански въпроси (в интервала декември – август 2022 г.) в Министерски съвет, е в директна роднинска връзка с един от съдружниците в адвокатската адвокатска фирма и дали това събитие е повлияло на избора при даването на услуги от страната.

Проверката продължава, като ще се сезират и други проверяващи органи, с цел да се откри на какво съображение еднакъв реализатор е избиран от болшинството от сдруженията в системата на Министерството на стопанската система и промишлеността и по какъв начин е бил предпазен държавният интерес при подписване на контракти за абонамент без насрещна услуга или при 100% предплатено заплащане.
ТЕМА преди 3 дни 7971 преди 3 дни 1428 преди 5 дни 1492
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР