Козметиката с киселини присъства в грижата от години, но добавката

...
Козметиката с киселини присъства в грижата от години, но добавката
Коментари Харесай

Фитинова киселина в козметиката – какви са нейните свойства и ефекти?

Козметиката с киселини участва в грижата от години, само че добавката на фитинова киселина в козметиката е оригиналност.

Какви свойства има фитиновата киселина и от кого може да се употребява? Какви резултати можем да чакаме?

Фитиновата киселина е лека алфа-хидрокси киселина, която има голям брой изгоди. От навлажняване на кожата, понижаване на бръчките до бездънен химически пилинг на кожата.

Тя работи, като предизвиква ексфолирането на кожата и форсира естествения цикъл на подмладяване на кожните кафези.

Известно е, че AHA усъвършенстват текстурата на кожата и понижават признаците на стареене, като предизвикват отделянето на клетките във външните пластове на кожата и като възвръщат хидратацията.

Пилинг действието на фитиновата киселина е сходно по резултат на по-популярната гликолова киселина, само че не се нуждае от неутрализация след нанасяне. Това е сътрудник с постепенно освобождение, допускащ прогресивно задействане на неговата киселина и не е нападателен спрямо гликоловата киселина. Доказано е, че фитиновата киселина е ефикасен химически пилинг сътрудник за лекуване на мелазма и акне.

Фитинова киселина

Фитиновата киселина е вещество, намиращо се в семената и фибрите на доста типове растения, в това число бобови растения, зърнени храни и зърна.

Фитиновата киселина е забавна с това, че когато се погълне, тя се смята за „ антинутриент “ за хората. Това значи, че хората нямат ензима фитаза, нужен за разграждането на фитиновата киселина при усвояване.

Докато фитиновата киселина минава през червата, тя се свързва с минерали като калций, цинк и желязо, което ги прави по-трудно всмукани.

Описание на фитиновата киселина

Фитиновата киселина също по този начин има мощни качества за хващане на свободните радикали, което я прави отличен антиоксидант и затова скъпа за приложимост в грижата за кожата.

Фитиновата киселина или фитатът е естествено срещаща се алфа-хидрокси киселина (AHA) и участва основно в зърнените култури.

През последните години използването му в артикули за грижа за кожата се е нараснала заради отличния му профил на резултатност и сигурност.

Интересен факт за фитиновата киселина е, че тя е хелатор, което значи, че има способността да всмуква (или хелатира) избрани минерали. Това може да наподобява като минус първоначално, само че в действителност е прикрита благословия, когато става дума за грижа за кожата.

Като цяло минералите са от значително значение за положителното здраве, само че някои характерни могат да имат негативно влияние върху кожата, когато станат прекомерно изобилни.

Фитиновата киселина всмуква молекулите на желязото в кожата, които са отговорни за причиняването на увреждане на ДНК на тялото.

Свойства на фитиновата киселина

Химически тя се състои от мио-инозитол, полиалкохол и 6 единици хексафосфат.

При орален банкет – Тя е хелатор на желязото и има мощна дарба за свързване (директно или индиректно) с минерали, протеини и нишесте, като по този метод понижава тяхната чревна всмукване.

Локално върху кожата – има както антиоксидантни, по този начин и ексфолиращи свойства. Обикновено се включва в продуктите за грижа за кожата поради антиоксидантните си свойства, с цел да помогне в битката с увреждането от слънцето, да понижи пигментацията и да лекува проблеми като мелазма.

Леките ексфолиращи свойства, дружно със силата за разчистване на порите, могат да бъдат потребни за тези, които имат сензитивна кожа. Тя нежно почиства кожата, свива порите и прибавя ободрителен искра, предотвратява появяването на акне.

Предлага се единствено като фитинова киселина или IP6 (инозитол хекса-фосфорна киселина), само че в разнообразни концентрации, вариращи от 0,5% до 5% според от използването. Колкото по-голяма е концентрацията, толкоз по-голяма е неговата ексфолираща дарба.

По-високите концентрации се употребяват за изсветляване на пигмента, анти-стареене и ексфолиращ резултат. Това е доста мек ексфолиант, заради което по-високите концентрации са подобаващи, в случай че желаете да употребявате артикули с фитинова киселина поради нейните ексфолиращи изгоди.

Използват се по-леки концентрации за антиоксидантен, овлажняващ, изсветляващ кожата и успокоителен резултат.

Фитинова киселина в козметиката

Днес фитиновата киселина се предлага както в салоните за хубост, по този начин и в козметиката за домашна грижа.

Фитиновата киселина за лице може да се употребява под формата на тоници, серуми за лице, кремове или професионални процедури. Интересното е, че фитиновата киселина се употребява и в козметиката за коса.

Тя обаче е известна най-вече със своите изсветляващи и антиоксидантни свойства, т.е. обезвреждане на свободните радикали.

Освен това обезпечава и хидратация на кожата, като в същото време контролира мазната кожа и нежно ексфолира епидермиса.

Благодарение на извънредно необятния набор на деяние, козметиката с фитинова киселина може да се употребява от съвсем всеки вид кожа: естествена, суха, мазна, смесена и даже сензитивна.

Повлиява изключително добре на хора, които се борят с обезцветяване и несиметричен цвят, както и със зачервяване.

Фитинова киселина – деяние

Както може би знаете, козметиката с киселини е специфична група, при която действието значително зависи от концентрацията и pH на препарата.

Използваната в продукта фитинова киселина в централизация до 6% усъвършенства равнището на хидратация, като в същото време балансира секрецията на себум.

Освен това усъвършенства стегнатостта и еластичността на кожата и има антиоксидантно деяние.

В централизация 6-10% фитиновата киселина понижава обезцветяванията и предотвратява образуването на нови хиперпигментни петна, като способства за изравняването на тена на кожата.

Съдържанието на фитинова киселина в козметиката над 10% способства за нежно ексфолиране на епидермиса, само че се понася добре и може да се употребява като скраб за сензитивна кожа.

В продуктите за грижа за косата фитиновата киселина предотвратява избледняването на цвета, което я прави идеална за боядисана коса.

Друго забавно свойство на фитиновата киселина, употребена в производството на козметика, е хелатирането, т.е. свързването на железни йони.

Фитиновата киселина като хелатор се появява релативно постоянно във формулите, само че тогава се употребява в ниски концентрации, под 1% (обикновено към 0,2-0,5%). Добавянето на фитинова киселина в такова равнище усъвършенства синергията на препарата.

Фитинова киселина – резултати

Редовната приложимост на козметика с фитинова киселина оказва помощ за равнене на тена на кожата.

Кожата възвръща салдото си и е вярно овлажнена, което ще бъде изключително оценено от притежателите на смесена и мазна кожа.

Чувствителната кожа от своя страна може да се наслаждения на резултата на изглаждане и равнене на структурата на епидермиса.

Фитинова киселина в козметиката – Ползи

Помага при акне, отворени пори и запушена кожа: Калцият се отсрочва върху повърхността на кожата, когато е изложена на твърда вода. Това води до загуба на влага или способността на кожата да се хидратира. Което от своя страна води до разширени пори, суха кожа, акне и розацея.

Фитиновата киселина всмуква непотребния калций от повърхността на кожата, което предотвратява запушването на порите, като по този метод понижава обривите. Освен това понижава появяването на пори и упорити петна по кожата.

Ползи срещу стареене: Благодарение на антиоксидантните си свойства, тя работи като улавя свободните радикали, и по този метод възвръща кожата и предотвратява оксидативното увреждане на кожата.

Кожата е изложена постоянно на замърсяване на въздуха, ултравиолетови лъчи и други нездравословни фактори. В подобен случай е значимо да имате съставки на рафта, които могат да предотвратят сходни вреди.

Продължителност на приложимост за резултати

Като независимо средство, защото е лек ексфолиращ сътрудник, ще отнеме време, с цел да се покажат резултати при положение на пигментация и бръчки.

Така че съответното консултиране на пациента от кожен лекар е значимо, с цел да се подсигурява, че кремът/серумът би трябвало да продължи да се ползва най-малко 8-12 седмици.

Въпреки че резултатите ще бъдат забележими след 4 седмици с подобаваща слънцезащита денем.

Най-добрата част за фитиновата киселина е, че тя подхожда на всички видове кожа. Включително хора с доста сензитивна кожа, това се дължи на нейните антиоксидантни и успокояващи свойства.

Странични резултати на фитиновата киселина

Тази съставна част рядко демонстрира какъвто и да е непряк резултат. Тя е най-мекият от всички AHA и безвреден за приложимост от хора с сензитивна кожа или акне.

Леко раздразнение и сухота могат да се появят в случаите, когато съставката или основата, употребявани в композиция, не са подобаващи за вашия вид кожа.

Синергия с други съставки за грижа за кожата

Фитиновата киселина има ниско равнище на pH при по-високи концентрации, заради което е доста мъчно да се комбинира с разнообразни съставки.

Като независим артикул фитиновата киселина не е толкоз постоянно срещана. Обикновено се предлага в композиция с други дейни съставки, които работят синергично като:

  • Г ликолова киселина: работи синергично при предизвикателство на ексфолиация, фитиновата киселина оказва помощ за усмиряване на кожата при положение на раздразнение, породено от гликолова киселина.
  • Азелаинова киселина, ниацинамид: Когато се употребява с някоя от тези съставки, фитиновата киселина спомага за по-доброто асимилиране на другата съставна част, с която се употребява.
  • Глюконолактон: В композиция с фитинова киселина, той работи като добра съставна част срещу стареене заради антиоксидантните и хидратиращи свойства и на двете.
  • Хиалуронова киселина: Добавянето на хиалуронова киселина и фитинова киселина обезпечават хидратация дружно с ексфолиране, с цел да се избегне изсушаването на кожата.
  • Салицилова киселина: Във формулировките срещу акне тази композиция усилва обмяната на клетките и предотвратява образуването на комедони.

Предлагат се разнообразни серуми и кремове в разнообразни комбинации според от потребностите:

  • Разширени пори и акне: в композиция със салицилова киселина и гликолова киселина
  • Ярък или пресен загар: Комбиниран с многоплодови киселини и витамин С
  • Антиоксидантен серум: Със салицилова киселина, дестилат от зелен чай и други антиоксиданти
  • Мелазма или пигментация: С гликолова киселина, резорцинол, транексамова киселина и други

Бъдете деликатни, до момента в който употребявате фитинова киселина с приложения на основата на ретинол. Това може да провокира раздразнение и даже да обезсили взаимното деяние.

Пилинг с фитинова киселина

Почистете лицето си с гальовен почистващ препарат. Това е стадият, в който лекуването идва, нанесете пилинг с фитинова киселина.

След нанасяне на продукта, нанесете тоник, последван от пласт овлажнител, с цел да поддържате кожата еластична и хидратирана.

Препоръчително е да следвате лекуването 1-2 пъти седмично за затваряне на порите и за ексфолиране.

Пилингът нормално е мощен и не би трябвало да се прекалява. Тъй като може да докара до прекалено ексфолиране. А това ще направи кожата ви сензитивна към UV увреждане, като по този метод предизвиква повече щета, в сравнение с изгода.

Фитинова киселина в козметиката – Заключение

Тази подценявана съставна част в този момент се включва в режима на грижа за кожата на мнозина и е обичана от хора с всевъзможен вид кожа.

По отношение на ефикасността, това е много ужасно, изключително при положение на сензитивна кожа, където би трябвало да се заобикалят други по-силни AHA.

Като цяло всички видове кожа имат добър опит с тази съставна част. Тя предлага всички преимущества, вариращи от ексфолиране до изсветляване на кожата и е по-малко дразнеща за кожата.

Това е отлична молекула с ефикасни резултати и добър профил на сигурност.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР