Който посети за първи път Будапеща, със сигурност ще се

...
Който посети за първи път Будапеща, със сигурност ще се
Коментари Харесай

Будапеща - градът, който знае къде да спре

Който посети за първи път Будапеща, сигурно ще се изуми от спокойствието и тишината в този другояче динамичен 2-милионен град. По улиците никой не приказва на висок звук, от кафенетата не гърми музика, а родителите, които навикват хлапетата си, са рядко срещано събитие. Вечер в Буда, където нощувахме в старинна внушителна постройка с аспект към Народното събрание, след 12 часа по улиците не се срещаха съвсем никакви хора. Трудно е да си представиш по какъв начин шумна компания ще пее, псува или вилнее по тези места, където самата тишина възпитава в сдържаност.

Този нрав, толкоз друг от българския, е единствено на 50 минути полет от София. Ако резервирате билети няколко седмици по-рано, пътуването в двете направления ще ви коства не повече от 100 лв.. Още по-малко ще изхарчите за нощувки, които, непокътнати през booking или различен уебсайт за настаняване, могат да ви излязат и по 20-30 лв. на вечер. А изискванията ще бъдат повече от прилични. Ако несъмнено, не сте прекомерно привързани към хотелския разкош.

От летище Ференц Лист можете да се придвижите до центъра на Будапеща със специфичен рейс. Пътуването трае към половин час, а цената на билета е 900 форинта, или към 5 и нещо в български пари. Не се мъчете да поставите едри банкноти в автоматите за билети. Приемат единствено дребни и ще изгубите време, през което рейсът може да отпътува. Шофьорите също продават билети, тъй че по-добре се възползвайте от тази екстра.

Още в първите минути на пътуването ще забележите по какъв начин градът е овладял до съвършенство способността да бъде обилен и обикновен, гръмък и непретенциозен по едно и също време. Да пази атмосферата си, внимателно допускайки модерните течения, и да следва мярката, която убягва на доста от европейски столици.

Вечер Будапеща е величествена. Импозантните здания по двата бряга на Дунав са осветени по този начин, че да демонстрират великолепието на архитектурата в цялостния му искра.

Стандартът на живот в Будапеща обаче е много над този у нас. 100 маджарски форинта се равняват почти на 60 стотинки, само че и за най-дребния сувенир ще ви трябват най-малко 300. По толкоз нормално вървят магнитите със знаците на града и други дребни подаръчета. Ако плащате в евро, ще ви излезе по-скъпо, тъй като унгарците закръглят валутата в своя изгода. Така магнитът, за който другояче плащате към 1,80 лева, би ви коствал 1 евро, което е с 20 стотинки от горната страна. Но този възвишен и бляскав град сигурно не подготвя към дребни сметки.

В заведение можете да хапнете за 1800-2000 форинта гулаш и разнообразни локални специалитети, паста, скара и чорба. Още толкоз, че и от горната страна, ще ви трябват, в случай че полеете обяда или вечерята с бутилка гъсто токайско вино, гордостта на района. Унгарците се хвалят доста и с паприката си и провесват нанизи от нея на всички места по магазини и открити пазари. Пчелният мед с разнообразни подправки пък е огромният шлагер измежду феновете на чистата и здравословна храна. Има го във разновидности с куркума, канела и джиндижифил, като се счита, че лекува простуда и разнообразни заболявания на горните дихателни пътища.

Друг народен балсам, който можете да отнесете като подарък за близки хора от Будапеща, е ликьорът Уникум. Рецептата му се пази в загадка като на кока-кола, само че усетът му надалеч не е толкоз известен като този на американската напитка. Смесица от люто, горчиво и сладко, той е забавен, само че много нехарактерен за българския фен на спиртните питиета. Така че, в случай че го носите подарък за някого в родината, рискувате да го разочаровате.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР