Който пътува за Румъния, България или Хърватия трябва да представя

...
Който пътува за Румъния, България или Хърватия трябва да представя
Коментари Харесай

България и Шенген: три са възможните сценария

Който пътува за Румъния, България или Хърватия би трябвало да показва паспорт на границата. Скоро тази процедура обаче може да остане в историята, защото и трите страни желаят да станат част от Шенгенското пространство. Този четвъртък вътрешните министри на страните от Европейски Съюз ще се произнесат по кандидатурите на трите страни, пише .

Реални шансове има единствено Хърватия
Най-добрите карти държи Хърватия. Вярно е, че разнообразни правозащитни организации подлагат на критика порочната процедура за връщане на мигранти от хърватската граница, само че за приемането на страната в Шенген това не е затруднение.

Ако Хърватия получи утвърждение, това се чака да даде мощен подтик на туризма, а граничният надзор със Словения ще отпадне. Отделно от това от 1 януари 2023 година Хърватия влиза и в еврозоната – страната вкарва общата европейска валута.

България и Румъния ще би трябвало още да почакат?

По-различно стои въпросът с кандидатурите на България и Румъния. Една от компликациите идва и от това, че двете страни, които имат обща граница между тях, вървят в пакет и гласуването в четвъртък ще бъде общо за двете. Ако би трябвало едната да влезе преди другата, това ще наложи съответното в допълнение техническо съоръжение на границата посред им, а тези разноски могат да бъдат спестени. Затова е допустимо България и Румъния да бъдат признати, само че това да бъде обвързано с спомагателни условия, сходно на присъединението им към Европейски Съюз през 2007 година.

Две страни членки – Австрия и Нидерландия – не са уверени, че в този момент е моментът за разширение на Шенгенската зона, и при гласуването по-късно тази седмица евентуално ще се въздържат. Но не се чака и да го блокират.

Има и трети сюжет

Преди няколко дни румънският президент Клаус Йоханис загатна и за още една опция: гласуването да бъде отсрочено с още месец или два. Букурещ и София не желаят влизането им в Шенген да се проточва още години.

Да напомним, че България и Румъния чакат от години да бъдат признати. На предходното гласоподаване през 2011 година още веднъж Нидерландия беше срещу, дружно с Германия, Франция и Финландия. Тогавашният нидерландският министър по въпросите на миграцията Герд Лерс съобщи, че системата на Шенген се основава на взаимното доверие, а въпросът е дали на двете страни може да им се даде ключът към външната врата, която те да пазят.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР